BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.492,11
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan seçim tahmini

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Haziran'daki cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili konuştu ve yarışın ilk turda biteceğini düşündüğünü söyledi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turda açık ve net biteceğini düşündüğünü söyledi. Cumhur İttifakı'nı önemsediğini ve ittifakın Meclis'te de güçlü olması gerektiğini belirten Erdoğan, güven ve istikrar için güçlü bir başkan ve güçlü bir Meclis'e ihtiyaç olduğunu söyledi.

Recep Tayyip Erdoğan, Star TV'de Nazlı Çelik'in sorularını cevapladı. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin erken seçimle ilgili açıklamasından bilgisi olmadığını söyleyen Erdoğan, kamuoyuna açıklandıktan sonra da konuyu istişare ettiklerini ve kararın bu şekilde verildiğini söyledi. İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

"Erken seçim karmaşası içerisinde tutmanın piyasalarda meydana getirdiği olumsuzluklar söz konusu. Ekonomik olarak bir sorun söz

Erdoğan yerli otomobilin CEO'sunu açıkladı!

konusu değil. Tabi uluslararası piyasalar için bu durum söz konusu değil. Onlar biliyorsunuz puslu havayı sever. Biz 2019 yılında zaten başkanlık sistemine geçiyorduk. Asıl adam 2019'da atılacaktı. Baktık ki bu işte bir hayli hevesliler ve kararlılar (MHP), bizde kararı bu şekilde verdik. MHP'nin bu konudaki kararlılığı, BBP'nin aynı şekilde bu sürece katılıyorum demesiyle de adımı atmış olduk. 

"SEÇİM BİRİNCİ TURDA BİTER"

Seçimin birindi turda açık ve net biteceğini görüyorum. Meydanlardaki çoşku, bizim milletvekili sayımıza yansıması halinde güçlü parlamentoyu oluşturmuş olacağız. Bazı yerde oy oranı yüksek olmayabilir ama aldığınız sandalye sayısı yüksek olabilir. Burada bir rakam vermem doğru olmaz; ancak 300'ün üzerinde bir rakam gerekiyor. Sadakate öncelikle çok değer veriyorum. Seçimlerden sonra ittifaktaki sadakati de (TBMM'de) koruyacağımızı düşünüyorum.

İTALYA'DA HÜKÜMETİN KURULAMAMASI

Bakın İtalya şu anda seçimden çıktı hala hükümet kuramadı. Şimdi en son bugün hükümeti kurdular. Temenni ederiz ki kalıcı olursun. İtalya bir de istikrar sağlayamıyor. Bizim siyasi anlayışımızda bir güven var ikincisi de istikrar var. Bizim siyaset anlayışımız güven ve istikrarın üzerine kuruludur.

"MEYDANLAR YALAN SÖYLEMEZ"

Ben tabi şu anda milletime ciddi manada inanıyorum. Milletime inandığım için ihtimaller üzerine siyaset yapmam. Milletime olan inancımı da meydanlarda yürüyorum. Milletimde yürü dediği için yürüyorum, yürüyoruz.

Bakın kongreler yaptık. Hemen hemen Türkiye'nin tüm illerine kongreler için gittim. Arkasından da bu geldi. Oralarda yaptığım toplantıda nabzı yokladım.

Şimdi başladık kampanyaya maşallah yine çok iyi. Meydanlar yalan söylemez. Eğer ülkemin geleceği için hakikaten güçlü bir meclis güçlü bir hükümet istiyorsak bizi özellikle cumhurbaşkanlığında zayıf bırakmamanız gerekir.

Cumhurbaşkanının kanun yapma yetkisi yok. Sadece kararname çıkarma yetkisi var. Biz o zaman güçlü bir meclis güçlü bir başkan bu işi suretle yürütelim ve ülkemizi muasır medeniyet meselesine çıkaralım.

"MUHALEFET BOL KESEDEN ATIYOR"

Biz bu tür adımları atarken benim prensibim şudur. Bir kere hesabı yapmadan söz vermem. Muhalefetin hiçbir yerde esamesi yok. Bakıyorsun bol keseden atıyorlar. Bir yetkin yok neye göre bunu veriyorsun. Ben vereyim diyor gelirsem de önümdeki kasayı boşaltırım diyor. Bir kere bunların geçmişi böyle. En basitinden ana muhalefet liderinin SSK'nın başındayken hastanelerin durumu ortada.

Biz o zaman belediye başkanı olmamız nedeniyle onlarında kendilerine has ihtiyaç talepleri vardı. Bunlara yönelik şeylerdi. Benim Gülen ile başbakanlığım dönemimde veyahutta partimizi kurarken böyle bir adım atmam söz konusu değil. Tamamen yalan! Bakın bir insan dürüst olacak. Ben dava üstüne dava açıyorum ve kazanıyorum. Bu gidişle buna da çok dava açacağız öyle gösteriyor. 

FETÖ LİDERİYLE GÖRÜŞÜLDÜ İDDİASI

Ben diyorum ki dürüstten ben kimle görüştüm, ne zaman gittim bunları açıkla. O şimdi buradan siyasi rant elde etmek istiyor. Eğer bunu ispat etmezsen namertsin dedim. Özür dileyeceksin kalkıp. Ne dedi Nasuhi benim dediğim somut değil soyut dedi. Şimdi ne yapacaksın? 

Biz siyasetle ilgili icazeti kimden alacağımız bellidir. Bu konuda icazeti kuracağımız tek makam millettir. Cezaevinden çıktığımızda bir kamuoyu araştırması yaptık. Sonunda AK Parti'yi kurduk ve bunun kararını millet verdi, milletim verdi. Milletimin aldığı kararla ki biz 16 ayda yüzde 34.3 oy oranıyla parlamentonun yüzde 63'ünü alarak parlamentoda bulunduk. Biz böyle bir partiyiz.

GÜLEN'İN ABD'DEN DOĞRU BİÇİMDE İSTENMEDİ İDDİASI

İddia sahibi ben değilim ki? İddia sahibi İnce... Yine söylüyorum eğer kendisi dürüstte bunu Adalet Bakanlığı'na versin. Kalkıp ön kesmem. Dürüstsen oraya gidip göreceksiniz. Biz 85 koliyi Adalet Bakanlığı'na teslim ettik. Hepsi orada.

Şirazesinden çıktı. Bay Kemal onla ilgili biliyorsunuz açıklamaları vardı. Daha baştan ne kibarlık kaldı ne başka şey! Bu ülkede siyasetin nasıl yapıldığını bilenlerdeniz. Nasıl cevap vereceğimizi biz biliriz.

SAADET PARTİSİ İLE İTTİFAK NEDEN OLMADI?

Niye kırgın oluyum ki... Onların kilosu belli. Zamanımızı da almasın. Başka şeyleri konuşalım.

MHP'Lİ BİR BAKAN OLACAK MI?

Bizim MHP'ye onların da bize ihtiyacı var. Eğer bu konuda kırılma olursa ülkemiz kaybeder milletimiz kaybeder. Bu ittifakın içerisinde AK Parti, MHP ve BBP olarak üç parti varız. Bu Cumhur İttifakı'nı sürdürmemiz gerekiyor. Şimdi Meclis'ten oraya gelme olacak mı olmayacak mı onu seçim sonuçları belirleyecek. Şu anda böyle bir durum söz konusu değil. Eğer sayı el verirse tabii ki hem AK Parti'den hem de MHP'den bakan atarız.

MHP İLE ORTAK MİTİNG

MHP ortak mitinge pek sıcak bakmıyor. İstanbul benim seçim bölgem oldu. Burada belediye başkanlığım var o benim için çok çok önemli. Ankara'da ilçe mitingleri yapacağım. Aynı şekilde Sayın Binali Yıldırım'ın İzmir ağırlı bir çalışması olacak. İstiyoruz ki gidilmedik bir yer bırakmayalım, ortaya iyi bir performans koyalım.

KÖPRÜLERİN YAPIMI VE GEÇİŞ ÜCRETLERİ

Bir kere bu işten anlamıyor demektir. Biz hesabımızı çok iyi yaptık. Buradan geçen araçların akaryakıt harcamalarının hepsini hesapladık.

Diyor ki dördüncü köprüyü İnce yapar. Senin dikili bir ağacın var mı? İkide bir konuştukları şey bütçede para yok bunları nasıl yapacaksınız? Biz bunları milli bütçeden yapmıyoruz. Bunların hepsini kaynak çeşitlendirmesiyle yaptık. Bunlar bunu bilmez.

Biz 25 havalimanına bir o kadar daha ekledik. Bunları bütçeyle yapmadık. Belirli bir süre veriyoruz. Yaptığımız bağlantıyla ilgili bu. İşlettikten sonra devlete geri teslim ediyor. Bunların bundan haberi yok. Mesela Kanal İstanbul! Sen Kanal İstanbul gibi bir projeyi iptal edeceğim diyorsan senin hizmet etmek gibi bir düşüncen yok. Sen istersen de istemesen de biz bunu yapacağız.

BEDELLİ ASKERLİK TARTIŞMALARI

Bu seçimden sonra konuşulacak bir konu. İstenirse ben bunun önünü açarım."