BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,18
ALTIN 2.247,37
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'dan referandum tepkisi: Bir gece ansızın gelebiliriz

IRAK bölgesel Kürt yönetiminin referandumuna ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan son dakika açıklamalar geldi. Erdoğan Barzani'yi fırsatçılıkla suçladı ve gereken herşeyin yapılacağı mesajını verdi. Erdoğan 'Vana bizde kapatırsak herşey biter' dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Ombudsmanlık Toplantısı’nda konuştu. Erdoğan Kuzey Irak referandumuna sert tepki gösterdi. Erdoğan Barzani'ye petrol mesajı göndererek, "Farklı tedbirler de var onları da açıklayacağız. Bakalım petrolünü nereye akıtacak. Vana bizde. Vanayı kapattığımız anda o iş de bitti." dedi.

Erdoğan "Biz burada böyle bir yapılanmaya asla müsade etmeyiz. Bir gece ansızın gelebiliriz. Bunu Fırat Kalkanı Harekatı'nda yaptık. Şimdi burda da bu tür gelişmelere müsade etmemiz mümkün değil" diye konuştu.

İşte Erdoğan'ın flaş açıklamalarından bölümler:

-BU FIRSATÇILIK : K. Irak’taki bölgesel yönetimin referandum kararı ülkenin içinden geçtiği durum göz önüne alındığında buram buram fırsatçılık kokan bir girişimdir. Ayrılık yönünde adımlar atılması asla kabul edilemez. Kimse bizden sınırlarımızın hemen ötesinde yeni bir kriz alanı oluşmasına izin vermemizi bekleyemez. Bunu yok hükmünde kabul ediyoruz, gayri meşrudur diyoruz.

“BOŞU BOŞUNA MAKARAM SARI BAĞLAR... : Açık ve net söylüyorum bugün referandum yapıyorlar. Bir defa Irak’ın federal yapısı bunların yaptığı referandumu kabul etmiyor. Boşu boşuna makaram sarı bağlar, kız oynar gelin ağlar. Yaptığı iş bu. Tabii tercümeyi doğru yapamadınız biliyorum. Bir şeyin özellikle bilinmesini istiyorum. Ekonomik olarak, ticari olarak, güvenlik noktasında bütün adımları atıyoruz, atacağız. Silopi’de şu anda silahlı kuvvetler boşuna gerekli adımları atmadı.

“VANA BİZDE. VANAYI KAPATTIĞIMIZ ANDA O İŞ DE BİTTİ”
Şu anda İran aynı durumda. Hava kuvvetlerimiz aynı durumda. Sınırlardan şu anda sadece Irak tarafına geçişe müsaade var. Bu hafta içinde gerekli diğer tedbirleri de açıklayacağız. Bunlardan sonra giriş çıkış kapatılacak. Farklı tedbirler de var onları da açıklayacağız. Bakalım petrolünü nereye akıtacak. Vana bizde. Vanayı kapattığımız anda o iş de bitti. Devlet yöneten bütün bunları A’dan Z’ye düşünmek zorundadır. Bizler duygusal kararlar almadık. On düşündür bir adım attık. Bunları da uluslararası diplomasiyi işleterek yaptık.

BUNLAR KURU BİR RÜYA : "Biz adımlarımızı kararlı bir şekilde atmaya devam edeceğiz ve Kuzey Irak Yerel Yönetiminin bir defa bu adımdan geri adım atması şart. Olmazsa olmaz. Federal devlet, zaten kesinlikle kabul etmiyor. Meclis, aynı şekilde kabul etmiyor. Tabii aynı şekilde Suriye'de de bir veya birden fazla terör devleti kurulmasına izin vermeyeceğiz. Öyle Kuzey Suriye'de PYD, YPG, oralarda devlet kuracaklarmış... Bunların hepsi onlar için kuru bir rüya."

BAŞKA ÇARE YOK, DURUM ORAYA GİDİYOR : Konuşmak dahi istemediğimiz sıkıntılı günleri hamdolsun geride bıraktık. Artık önümüze bakıyoruz. Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde hayata geçirdiği kriterleri belki bizi tam üye yapmadı ama demokratik standartları yükseltti. AB ikircikli bir tutuma girdiğinde çıktık Kopenhag kriterlerini gerekirse Ankara kriterleri yapar yine de yolumuza devam ederiz dedik.Durum da oraya gidiyor, başka seçenek yok. Artık vakit yaklaşıyor, gidiş o. Almanya seçimleri bir derstir. Artık insanlar her şeyi çok açık net görüyor. Gerçek ortaya çıktı. Bizim demokrasi ile halklarla, haklarla ilgili standartlar konusunda hiçbir sıkıntımız yok.

İCAT EDİLEN KURALLARI KABUL ETMEDİK, ETMEYECEĞİZ
Almanya seçimleri bir derstir. Artık insanlar her şeyi çok açık net görüyor. Gerçek ortaya çıktı. Bizim demokrasi ile halklarla, haklarla ilgili standartlar konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Biz bu reformları kendimiz için hayata geçirmek için kararlıydık. Birileri istedi diye yapmadık. Milletimiz layık olduğu için yaptık. Maç oynanırken kuralların değiştirilmiş olmasınadır itirazımız. İki ülkede liderler değişiyor diyorlar ki, liderler zirvesini kaldıralım, fasılları da 35'e çıkaralım. Buna itirazının olmayacak da neye olacak. Aç kapa yapılıyor, fasıllar için, "yok" dediler, olmaz; "Sadece fasıl açılır ama kapanmaz". Diğer aday ülkeler söz konusu olduğunda gündeme getirilmeyen kuralların konu Türkiye olduğunda icat edilmesini kabul etmedik, etmeyeceğiz. Türkiye, AB üyeliği takvimini harfiyen yerine getirmiştir.

HAVLU ATAN TARAF BİZ OLMAYACAĞIZ : İngiltere, Brexit yaptı oylamayı ayrıldı. Bunun gerisi gelecek. AB ile Türkiye arasında artık tiyatroya dönen mücadelede havlu atan taraf biz olmayacağız. Onlar kararı versin, biz bu kararı duyana kadar sabırla bekleyeceğiz. Terörle, uyuşturucuyla, tacirlerine yönelik, ekonomik vurgunculardan, kuralsız dövüşen kişi ve kurumlara karşı birlikte mücadele etmemiz gerekirken bizi yalnız bırakan bir dünya var. Dünyanın şu anki düzeni sürdürülebilir değildir. Bunları BM Genel Kurulu'nda da ifade ettim.

ŞİMDİ ERDOĞAN'A YÜKLENECEKLER, VARSIN YÜKLENSİNLER
Rohingya Müslümanları ile ilgili talebimiz kabul edildi, bir oturumu BM'de gerçekleştirdik. Önemli olan, o oturuma 1 Cumhurbaşkanı geldi, İran. Başbakan olarak Pakistan ve Bangladeş Başbakanları geldi. Bir de Endonezya'nın başkan yardımcısı geldi. Şu Arakan'a böyle mi sahip çıkılır. 10 binlerce insan ölüyor, kimsenin sesi çıkmıyor. Sadece kınamamızı yaptık. Peki başka ne yaptık? Yaptırım yok mu? Bunları ortaya çok farklı bir şekilde koymak lazım. Burada çok açık bir şekilde soykırım var. rahatsız olabilirler. Dünyaya İslami terör diye konuşanlar Hristiyan budist terörü diyorlar mı? Budistleri hep iyi niyet elçisi gibi gösterirler ama bakın şuan Müslüman katliamı yapıyorlar. Şu anda Erdoğan'a yüklenecekler, varsın yüklensinler. Öyle yogayla mogayla bu işi geçiştiremezsiniz, burada bir vaka var.