BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,76
ALTIN 2.495,55
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Putin'e yanıt!

Erdoğan, muhtarlar toplantısında, Türkiye'yi IŞİD petrolünü almakla suçlayan Putine sert çıktı. Erdoğan ; Çok ayıp, yazıklar olsun. Bu ülkeye kimse iftira atamaz. Aksi halde ben onları müfteri olmakla sıfatlandırırım'' dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 15. muhtarlar buluşmasında muhtarlarla biraraya geldi. Erdoğan muhtarlara seslendi.

Türkiye ve Rusya arasında yaşanan uçak kriziyle ilgili açıklama yapan Erdoğan, Türkiye'yi  DAEŞ'ten petrol almakla suçlayan Putin'e tepki gösterdi.

Erdoğan; ''DAEŞ'ten Türkiye petrol alıyor diyorlar. Yetkili makamlarda olanlar bunu söylüyor, çok ayıp. Yazıklar olsun. Biz en büyük ithalatı Rusya'dan yapıyoruz. İkinci derecede İran'dan yapıyoruz. Azerbaycan'dan alıyoruz. Kuzey Irak'tan alıyoruz.Bu ülkeye kimse iftira atamaz. Aksi halde ben onları müfteri olmakla sıfatlandırırım. DAEŞ Esed'e satıyor Esed'e. Destek verdiğiniz Esed'le konuşun''. dedi.Erdoğan'ın şöyle konuştu:

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne hoşgeldiniz. 15. muhtarlar toplantısı ile sizinle birlikteyiz.

ÜLKEMİZDEKİ TÜM MUHTARLARLA BİRARAYA GELECEĞİZ

Ülkemizdeki muhtarların tamamıyla bu şekilde bir araya gelmeyi hedefliyoruz. Muhtarlarla buluşmamız sadece hasret gidermekten ibaret değil. 

BU ŞEKİLDE MESELELERİ İSTİŞARE EDİYORUZ

Bu şekilde milletimizin tamamıyla ülkemizin ve dünyanın meselelerini istişare ediyoruz. Bugünlerde de ülkemizde Suriye krizi konusu var.

"BAŞKALARI İÇİN BATAKLIK OLABİLİR..."

Bugünlerde de ülkemizde Suriye krizi konusu var. Suriye'ye atılan her bombanın yol açtığı tahribatı kendi yüreğimizde hissediyoruz. Daha önce Bosna'da yaşananlar için ne hissediyorsak Suriye için de aynı şeyi hissediyoruz. Başkaları için bataklık olabilir ama bizim için unutulmaz tarihi yerlerdir. Bizim için kadim tarihimizin en değerli unsurlarıdır.

BURADAKİ HASSASİYETİ ANLAMIYORLAR

Milletimizin ve coğrafyamızın bu köklü geçmişini bilmeyenler bizim samimiyetimizi anlamayabilir. Buradaki hassasiyeti anlamıyor. Ortadoğu'daki yürütülen politikalarda Türkiye'nin durumu bu diyorlar. Anlamıyorlar. Bunlar damdan düşenler değil. Onlar sadece bizim siyasi partimizin menfaati nedir bunun hesabını yaparlar.

BUNLAR MİLLETİN DEĞERLERİNDEN KOPMUŞ MANKURT

Milletimizin ve coğrafyamızın bu köklü geçmişini bilmeyenler bizim samimiyetimizi anlamayabilir. Buradaki hassasiyeti anlamıyor. Ortadoğu'daki yürütülen politikalarda Türkiye'nin durumu bu diyorlar. Anlamıyorlar. Bunlar damdan düşenler değil. Onlar sadece bizim siyasi partimizin menfaati nedir bunun hesabını yaparlar. Milletin değerlerinden kopmuş mankurtlardır bunlar. 

"BU GÜRUH SON OLAYDA KARAKTERİNİ ORTAYA AYNEN KOYMUŞTUR"

Suriye sınırında yaşanan son olayda bu güruh karakterini ortaya aynen koymuştur. Kendilerini çoğunluğun üzerinde gördüklerini ifade etmek istiyorum. Biz milletimizin bize verdiği yetki çerçevesinde tarihimize karşı sorumluluklarımızı yerine getirdik. Suriye'deki kardeşlerimizin yanlarında olmayı sürdüreceğiz. Daha önce Afganistan'da oynana senaryonun şimdi Irak ve Suriye'de devreye sokulduğunu biliyoruz. 

"DAEŞ'LE TÜRKİYE'DEN BAŞKA CİDDİ OLARAK MÜCADELE EDEN ÜLKE YOKTUR"

Ilımlı grupları hedef alanların gayesi ortadadır. Bu örgütü bahane ederek bölgeyi dizayn etmenin peşinde olanların asıl yüzlerini görmüş olacağız. DAEŞ'le Türkiye'den başka ciddi olarak mücadele eden ülke yoktur. Ülkemizin DAEŞ'le ilgili tutumu öteden beri nettir. Biz bu konuda en çok zararı gören ülkeyiz.

140 VATANDAŞIMIZI KAYBETTİK

Bugüne kadar DAEŞ saldırılarında 140 vatandaşımızı kaybettik. Örgüte karşı kesintisiz bir mücadele yürüttük. Sınırlarımızdaki akaryakıt kaçakçılığı neredeyse bitirilme aşamasına geldik. 

KİMSE BİZİ VE DÜNYAYI ALDATMASIN

Lazkiye ve kuzeyi Bayırbucak Türkmenlerinin olduğu bölgede DAEŞ yoktur. Kimse bizi ve dünyayı aldatmasın. Burada bombardımanlar neticesinde 300'ü aşkın Bayırbucak Türkmeni ölmüştür ve oradan Türkmenler artık bizim sınırlara doğru sığınmaya çalışıyorlar.

BİZ İLKELİ BİR DURUŞ SERGİLEDİK

Dün de iki tane insani yardım götüren TIR bombalanmak suretiyle yandı. 3 kişi şehit oldu. Dünyaya biz DAEŞ'le mücadele ediyoruz diyorlar. Siz sadece Lazkiye'nin kuzeyini boşaltmak için Türkmen kardeşlerimizi öldürüyorsunuz. Biz Türkiye olarak ilkeli bir duruş sergileyerek DAEŞ'e de Esed rejimine de karşı olduğumuzu ifade ediyoruz. 

"İSPAT EDEMEZSENİZ MÜFTERİ OLMAKLA SIFATLANDIRIRIM"

DAEŞ'ten Türkiye petrol alıyor diyorlar. Yetkili makamlarda olanlar bunu söylüyor, çok ayıp. Yazıklar olsun. Biz en büyük ithalatı Rusya'dan yapıyoruz. İkinci derecede İran'dan yapıyoruz. Azerbaycan'dan alıyoruz. Kuzey Irak'tan alıyoruz.

BU ÜLKEYE KİMSE İFTİRA ATAMAZ

Bu ülkeye kimse iftira atamaz. Aksi halde ben onları müfteri olmakla sıfatlandırırım. DAEŞ Esed'e satıyor Esed'e. Destek verdiğiniz Esed'le konuşun. Biz bu noktaya gelmek istemezdik.

11 BİN KURBAN KİMİN ESERİ?

Ben buradan bize söz söyleyen ülkelere soruyorum. Siz DAEŞ'le mücadele için ne yaptınız? Guta'da kimyasal silahlarla 1500 masumu katleden muhalifler midir? 380 bin insanı konvansiyonel silahlarla öldüren muhalifler midir? 55 bin fotoğrafla belgelenen 11 bin kurban kimin eseridir? Tüm bunların sorumlusu Esed rejimidir. 

"O ZAMAN ONBİNCERLERCE İNSANI ÖLDÜREN ESED YOKTU BENİM KARŞIMDA"

Aramız olumlu iken görüşmelerimizi soruyorlar. O zaman diktatör değil miydi diyorlar. O zaman onbinlerce insanı öldüren Esed yoktu benim karşımda. PYD de aynı YPG de aynı, PKK aynı Boko Haram aynı Şebab aynı. Paris'te öldürülenler için, Ankara'daki kayıplarımız kadar yüreğimiz yandı. Biz aynı hassasiyeti Suruç'ta da gösterdik ve bunları sürekli dillendirdik.

BİZİM RUSYA İLE STRATEJİK ORTAKLIĞIMIZ VAR AMA...

Hatay'da yaşanan hadisenin bu çerçevede değerlendirilmesi gerekiyor. Bu Rusya'yı hedef alan bir olay değildir. Türkiye kara ve hava sahalarının güvenliği konusunda teyakkuz halindedir.

YİNE İHLAL EDİLSE YİNE YAPILIR

Angajman kurallarımız gereği ülkemiz sınırlarının ihlaline anında karşılık veriyoruz. Yine ihlal bugün yapılsa Türkiye karşılığını vermek durumundadır.

BU OLAY BİZİ ÇOK ÜZDÜ

Daha önce buna benzer olayları yaşadık. Salı sabahı da milliyeti belli olmayan bir uçağın sınırımızı ihlal etmesi üzerine bu kurallar getirilmiştir. 5 dakikada 10 uyarı yapılıyor. Bu olay bizi ziyadesiyle üzmüştür. Biz kimsenin burnu kanamasın diye uğraşıyoruz. Buna rağmen Rusya tarafından yapılan açıklamaları ve konuyla ilgisi olmayan alanlarda tepkileri üzüntü ile takip ediyoruz.

GÜVENLİK NEDENİYLE ATILMIŞ BİR ADIMDIR

Bizim Rusya ile stratejik ortaklığımız var ama bizim bu birlikteliğimiz dayanışmayı gerektirir. Birbirimizi bu anlamda tehdit etmeyi gerektirmez. Kaldı ki milleyeti belli olmayan uçakların bizim hava sahamızı ihlal etmesi artık tabii ki bir güvenlik nedeniyle atılmış bir adımdır.

ANGAJMAN KURALLARINI UYGULADIK

Suriye'de Rusya konusunda anlaşamıyor olmamız başka bir şeydir, angajman kurallarımızı uygulamamız başka şeydir. 

Biz Esed rejimine karşı ılımlı muhalif grupları destekliyoruz. Ne Rusya'ya ne de doğrudan başka ülkeye karşı askeri operasyon söz konusu değildir. Türkiye 1 Kasım'da tarihi önemli bir seçim yaşadı. 7 Haziran'dan sonra ortaya çıkan ve ülkeyi tehdit eden manzara 7 Haziran'da ortadan kalktı. 

PUTİN'İN 'TÜRKİYE İSLAMLAŞTIRILIYOR' AÇIKLAMASINA TEPKİ

Bir idarecinin Türkiye'yi İslamlaştırma gibi bir amacı var diye açıklama yapılabilir mi? Türkiye'nin yüzde 99'u Müslüman. Ben kalkıp da Rusya için Rusya'yı yönetim Hıristiyanlaştırma gayreti içerisindedir diyebilir miyim? Camların çerçevelerin indirilmesi doğru bir yaklaşım mı?

BU YAKIŞIYOR MU?

Fanatiklere, aşırı uçlara hep karşı durmuşuzdur. Biz bunları çok da önemsemiyoruz. Aramızdaki bazı projeler durdurulabilir. Bu yakışıyor mu? Bu hataların karşılıklı olarak giderilmesi lazım. 

Suriye olayını daha önce de defaatle aramızda görüşmüşüz ama ardından böyle bir şey olması bizi üzmüştür. 

"YENİ HÜKÜMETİN ÜLKEMİZE HAYIRLI OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM"

Bir kez daha yeni hükümetin ülkemize hayırlı olmasını Allah'tan temenni ediyorum. Türkiye arka arkaya gelen 4 seçimin ağır yükü altında kaldı. Bu sürecin yatırımlarda bizi hedeflerimizin gerisinde bıraktığını da kabul edelim. Özellikle 7 Haziran sonuçları herkesi tedirgin etmişti. Hiç kimsenin koalisyon ihtimaline razı olmadığını hep birlikte yaşadık ve gördük. Artık yeniden 2023 hedeflerine odaklanmamız gerekiyor. Yeni bir yapının oluşmasını Türkiye adına kazanç olarak görüyorum.