BIST 9.715
DOLAR 32,51
EURO 34,80
ALTIN 2.427,22
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş ABD açıklaması

AMERİKA - Türkiya arasında yaşanan vize krizi ile ilgili son dakika açıklamalar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile görüşmesinin ardından konuyla ilgili ilk kez konuştu.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınmasına ilişkin, "Bakanımız bana bu konuyu ilettiği anda kendilerine sadece şunu söyledim, Türkiye bir hukuk devletidir. Onların açıkladığı metin neyse mütekabiliyet esasına dayalı olarak, ona göre o metnin karşı metnini aynen bizim de Amerika'da büyükelçimiz anında açıkladı." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko baş başa görüşme ve ardından gerçekleştirdikleri Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı sonrasında Devlet Başkanlığı İdaresi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

TALİMAT ERDOĞAN'DAN

Erdoğan, Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınmasına ilişkin de şunları kaydetti:

"Bu karar her şeyden önce çok çok üzüntü verici. Yani Ankara'da büyükelçinin böyle bir kararı alarak uygulamaya sokması üzüntü verici. Dışişleri Bakanlığımız yetkilileri konuyla ilgili bunu duydukları anda gerekli girişimlerde bulunmak suretiyle muhataplarını aramışlardır. Bakanımız bana bu konuyu ilettiği anda kendilerine sadece şunu söyledim, Türkiye bir hukuk devletidir. Her şeyden önce biz bir kabile değiliz, bir kabile devleti de değiliz. Onların açıkladığı metin neyse mütekabiliyet esasına dayalı olarak, ona göre o metnin karşı metnini aynen bizim de Amerika'da büyükelçimiz anında açıkladı. Süreç bundan ibarettir."

Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı'nın altıncı kez gerçekleştiğini ve iki yıl aradan sonra Ukrayna'yı tekrar ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Erdoğan, şahsına ve heyetine gösterilen misafirperverlik dolayısıyla Poroşenko ve ekibine teşekkürlerini iletti. 

Erdoğan, toplantının iki ülke ve bölge için hayırlara vesile olmasını dileyerek, "Dostumuz, komşumuz ve stratejik ortağımız Ukrayna ile ilişkilerimiz her geçen gün gelişiyor, derinleşiyor. Evet 25'inci yıl dönümündeyiz, geriye kalan çeyrek asırda ilişkilerimizin en temel unsurları dostluk, dayanışma ve iş birliği olmuştur." dedi. 

Ukrayna'nın bölgenin istikrarı, güvenliği ve barışı noktasında kilit ülkelerden biri olduğuna işaret eden Erdoğan, "Bu itibarla biz ikili ilişkilerimize hep stratejik bir vizyonla yaklaştık. Ukrayna'yı daha 2003 yılında öncelikli ortak ülkelerden biri ilan ettik. 2011'de de stratejik konseyi kurarak ilişkilerimizi en üst seviyeye çıkardık. 2012'de yürürlüğe giren vize muafiyeti anlaşmasının ardından, bu yıl kimlikle seyahat imkanını başlattık." diye konuştu. 

KIRIM'IN İLHAKINI TANIMADIK
Görüşmelerinde ikili ilişkileri kapsamlı bir şekilde ele alma imkanı bulduklarını söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Karadeniz havzasının güvenliği dahil olmak üzere ülkelerimizi ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konuları enine boyuna müzakere ettik. Değerli dostumla bu konularda eşgüdüm ve istişare halinde hareket etme konusunda mutabık kaldık. Sayın Poroşenko'ya Türkiye'nin Ukrayna'nın egemenliğini, Kırım dahil toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini desteklemeye devam edeceğini bir kez daha ifade ettim. Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımadık ve tanımayacağız. Ukrayna'nın ülkelerine sadakatlerini kanıtlamış Kırım Tatarlarına verdiği destekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Soydaşlarımızın durumunu yakından takip etmeye ve bu konuyu uluslararası kamuoyunun gündeminde tutmaya devam edeceğiz. Kırım'daki yasa dışı durumun aşılması için diplomasi ve hukuk çerçevesinde atılacak adımların önemine inanıyoruz. Bu konuda Ukrayna ile eşgüdüm halinde çalışmaya devam edeceğiz."

ABD Büyükelçisi'nden flaş vize açıklaması

Dünya basını vize krizine ne dedi?Dünya basını vize krizine ne dedi?Dünya basını vize krizine ne dedi?Dünya basını vize krizine ne dedi?HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN