BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,71
ALTIN 2.492,17
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan FETÖ açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trabzon Havalimanı'nda vatandaşa seslendi. Erdoğan, idam tartışmalarına değinerek "Parlamentodan geçerse onaylarım" dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Batılılar ne diyor? Bana diyorlar ki 'Ama siz idam istiyorsunuz.' Senin anan, baban, çocuğun, kardeşin ölmemiş ki. Ama bizim canımız yanmış, ciğerimiz yanmış. Dolayısıyla kusura bakmayın eğer bu parlamento bu kararı verirse demokrasilerde parlamentoların verdiği karara saygı duymak zorundasınız, biz de buna saygı duyarız." dedi.

Konya'daki temaslarının ardından Trabzon'a gelen Erdoğan, havalimanında kendisini karşılayan vatandaşlara hitap etti.

"PENSİLVANYA'YA KUL OLANLAR DÜŞÜNSÜN"

Tüm vatandaşları selamlayarak konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trabzon'a tüm Konyalılarla birliğin, beraberliğin, dayanışmanın selamını getirdiğini belirterek, "Sizler aynen Konya'da olduğu gibi inanıyorum ki 15 Temmuz'daki o ruhun bugün yeni bir dirilişisiniz." ifadesini kullandı.

Bu sırada vatandaşlar, "Dik dur eğilme bu millet seninle." diye slogan attı. Bunun üzerine Erdoğan, "Sevgili hemşehrilerim, biz biliyorsunuz sadece Allah'ın huzurunda, rükuda eğiliriz. Bunun dışında bize eğilmek yaraşmaz, yakışmaz. Bugüne kadar da kula kul olmadık, bundan sonra da olmayacağız. Onu Pensilvanya'ya kul olanlar düşünsün." değerlendirmesini yaptı.

"241 ŞEHİDİMİZİN KATİLLERİNİ BİZ AFFEDEMEYİZ"

Vatandaşların "idam, idam" şeklindeki ifadeleri üzerine Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi kardeşlerim diyor ki 'İdam isteriz.' Ben de diyorum ki bir defa benim 241, 15 Temmuz şehidimi bizim af yetkimiz yoktur, bu şehidimizin failleri asla affedilemez. Yasalarımızda idam yok, çıkartıldı. Şimdi diyorum ki çıkartan neresiydi? Parlamento. Şimdi parlamento bunu yeniden ne yapabilir? Getirebilir. Öyleyse siyasi partilere düşen ne? Bunu parlamentoda hemen gündeme almak suretiyle Genel Kurul'a getirmek. Genel Kurul'a getirilir de Genel Kurul'dan geçerse ben bunu onarım. Ben bunu onarım çünkü bu ülkede Gabar Dağları'nda şehit edilen Mehmedimin katillerini biz affedemeyiz, Tendürek'te şehit edilen Mehmedimin katillerini biz affedemeyiz, 241 şehidimizin katillerini biz affedemeyiz, 2 bin 194 gazimiz var, bunların faillerini biz affedemeyiz. Niye? Bunlar devlete karşı işlenen suçlar değil, birinci derecede bireye karşı yani sana karşı işlenen bir suçtur. Dolayısıyla onu affetme yetkisi kimindir? O şehidimin kalanı kim? Ancak onlar affedebilir."

"BUNLAR BİR KERE DEĞİL, İKİ KERE YARGILANMAYA MAHKUMDUR"

Erdoğan, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin bir de devlete karşı işlenen boyutu olduğunu dile getirdi. Bunun, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne darbe yapmaya, devleti yıkmaya teşebbüs etmek olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yani bunlar bir kere değil, iki kere yargılanmaya mahkumdur. Şimdi Batılılar ne diyor? Bana diyorlar ki 'Ama siz idam istiyorsunuz.' Senin anan, baban, çocuğun, kardeşin ölmemiş ki. Ama bizim canımız yanmış, ciğerimiz yanmış. Dolayısıyla kusura bakmayın eğer bu parlamento bu kararı verirse demokrasilerde parlamentoların verdiği karara saygı duymak zorundasınız, biz de buna saygı duyarız." diye konuştu.

Parlamentoya bu konuyla ilgili daha önce de seslendiğini hatırlatan Erdoğan, "Şimdi Trabzon'dan da sesleniyorum; parlamento bunu gündemine alır ve çıkarırsa bana düşen, geldiği zaman onu onamaktır." dedi.

BU MİLLETİN DÜNYADA BENZERİ YOK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Şu birliğiniz, şu beraberliğiniz var ya bu millet başka bir millet. Bu milletin dünyada benzeri yok, bu millet azizdir, bu millet gerçekten yücedir. Çünkü o 15 Temmuz gecesinde 'Haydi meydanlara' dediğimiz zaman bu kardeşiniz size 'Facetime'dan seslendiği zaman sizler meydanlara döküldünüz ya 1 saat içerisinde, 1,5 saat içerisinde, sizler 81 vilayetin meydanlarını doldurdunuz ya bu millet hiçbir şeye benzemez. Allah sizlerden razı olsun, Rabbim yar, yardımcınız olsun."