BIST 8.981
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.294,65
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ASELSAN'da flaş açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ASELSAN'da açılış töreninde konuştu Erdoğan yerli araba üretimine geçilememesini eleştirdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ASELSAN'da açılış töreninde konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gölbaşı'ndaki Aselsan Radar ve Elektronik Harp Teknolojileri Merkezinin açılış törenine katıldı.

“YIL OLDU 2015 BİZ YERLİ OTOMOBİL İÇİN KAPI KAPI DOLAŞIYORUZ”

Yerli araba üretimine geçilmemesini eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, devrim arabalarından örnek göstererek "Devrim arabasında proje benzin olmadığı için yolda kaldı diye iptal ediliyor. Yıl oldu 2015 biz hâlâ yerli otomobil için kapı kapı dolaşıyoruz. Bu millet çok zor şartlarda kazandığı birikimlerini yıllarca yurtdışından alınan uçaklara, tanklara harcadı. Üretmekte ürkek davrananlar ithal etmekte pek cesur çıktılar. Sıkıntı burada." dedi.

İşte Erdoğan’ın yaptığı konuşmadan satır başları:

Ülkemizde ve dünyada kendi alanında devler liginde her geçen yıl daha yükseğe çıkan Aselsan başarılarıyla iftihar kaynağımız olmaya devam ediyor.

Geçen yıl yeniden yapılanan Aselsan’ın 2023 hedefleri doğrultusunda daha işlevsel bir hale kavuştuğunu düşünüyor, bu yıl 40. Yılını kutlayan Aselsan’a 41 kere maşallah diyorum.

"İLK BOĞAZ KÖPRÜSÜ’NÜ YAPMAK İSTEYEN NURİ DEMİRAĞ..."

Nuri Demirağ’ı biliyorsunuz. Ülkemizin o dönemdeki demiryollarını inşa eden bu vatansever insan aynı zamanda İstanbul Boğazı’na ilk köprüyü inşaat etmeye teşebbüs eden kişidir. Kendisinden uçak almak için bağış istenen Demirağ, uçak fabrikası kurmak için kolları sıvıyor.

"FABRİKANIN KAPISINA KİLİT VURULDU"

Fabrika kuruyor, pilotları yetiştirmek için bir okul, bu okula öğrenci yetiştirmek için de havacılık ortaokulu kuruyor. 1938 yılında Türk Hava Kurumu’nun siparişini verdiği uçağın testleri yapılıyor. Bu esnada uçak açılan bir çukura düşüyor ve sipariş iptal ediliyor. Ancak Demirağ pes etmiyor. Yine de Nuri Demirağ’ın uçaklarına talep olmadığı gibi yurt dışına satış izni de verilmiyor. Fabrikanın kapısına kilit vuruluyor. Uçaklar hurdacılara satılıyor. Pistin bulunduğu alan kamulaştırılıyor ve buraya daha sonra Atatürk Havalimanı kuruluyor.

"UÇAN KANAT RPOJESİ"

Bir başka proje Uçan Kanat projesidir. Bu proje de rafa kaldırılıyor ve bu proje için yapılan fabrika çocuk karyolası gibi basit malzemelerin üretiminde kullanılıyor. O tarihten bu yana uçaklarımız yurt dışından alınıyor. Aynı şekilde tanklarımızı yurtdışından alıyoruz.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU ERDOĞAN'DAN ÖNCE KONUŞTU

Erdoğan konuşmak üzere kürsüye çıkmadan evvel, Başbakan Ahmet Davutoğlu konuşma yaptı. Başbakan Ahmet Davutoğlu Aselsan Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada "Eğer teknolojik alt yapımız varsa, milli bekamız ve bağımsızlığımız teminat altındadır. Teknolojik kapasiteyle kahramanlığımızı stratejik bir bütün haline getireceğiz" dedi.

Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Elektronik harp tekniğine sahip olmak aynı zamanda ülkenizi garanti altına almak demektir.

1975'ten 2002'ye kadar savunma sanayinde yüzde 80 bağımlıydık. Roketsan'ı Dışişleri Bakanıyken ziyaret ettiğimde kapanacağı gündeme gelmişti. Şimdi dünya çapında. Aselsan dünyada 67. sırada.

Savunma Sanayinde bugün 1 milyar dolarlık AR-Ge çalışması yapabiliyoruz. 5 milyar dolar yatırımlara ayırabiliyoruz. Şu anda ihracat yapan bir konuma geldik.

Savaşmadan savaşı kazanmanın bir yönü de caydırıcılıktır.

25 dönüşüm programının odak noktalarından biri AR-GE'dir. Bu açıdan Aselsan'ı ve emeği geçen herkesi kutluyorum. Aselsan 67. sıradan çok daha ön sıralara gelir. Son olarak Şah Fırat operasyonunda hava ve kara kuvvetlerimizin nasıl başarılı bir operasyon yürüttüklerini gördüğümüzde milletce gurur duyduk. Siyasi olarak bütünlüğümüzü sağlayacak tedbirler alacağız. Eğer teknolojik alt yapımız varsa, milli bekamız ve bağımsızlığımız teminat altındadır. Teknolojik kapasiteyle kahramanlığımızı stratejik bir bütün haline getireceğiz.