BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.323,83
HABER /  GÜNCEL

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'de flaş Brunson açıklaması

ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Reuters haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu. Tutuklu olan Brunson'la ilgili soruya yanıt veren Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz artışı kararından Suriye'deki sürece kadar bir çok konuda önemli açıklamalar yaptı.

Abone ol

Birleşmiş Milletler toplantısı için ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'li tutuklu papaz Brunson hakkında açıklamalarda bulundu. Brunson'un yargı sürecinin içerisinde olduğunu söyleyen Erdoğan, 12 Ekim'de duruşmasının olduğunu hatırlattı. Erdoğan Brunson'u kendisinin serbest bırakın deme yetkisinin olmadığının da altını çizdi. '12 Ekim geldiğinde göreceğiz' açıklamasını yaptı. Erdoğan buna karşın Fetullah Gülen'i Türkiye'ye iade etmeyen ABD'yi de eleştirdi.

Erdoğan Brunson konusunda şunları söyledi;
- Brunson hakkında siyasiler karar veremez. Brunson terör bağlantısı nedeniyle yargılanıyor. Benim Brunson'u gönderin deme yetkim yok. Buna hakimler karar verecek. Brunson olayının ekonomimizle uzaktan yakından alakası yoktur. Türkiye'nin yaşadığı ekonomik sıkıntı en kısa zamanda aşılacaktır.

Erdoğan'ın konuşmasının devamı şöyle;

- Ben yargı mensubu değilim, Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanıyım. Biz hukukta kuvvetler ayrılığını kabul ediyorsak, yargının bağımsızlığını dünyanın her yerinde savunuyorsak o zaman yargının bu noktadaki kararlarına saygı duymamız lazım.

DARBE GİRİŞİMİNDE BULUNAN FETÖ AMERİKA'DA...Tabi buna siyasiler de karar veremez. Benzer şeyler özellikle Amerika'da olmuş durumda. Örneğin Amerika'da şu anda Türkiye'de 251 vatandaşımın ölümüne neden olan ve devlete karşı darbe girişiminde bulunan FETÖ Amerika'dadır.

GÜLEN DEPORT EDİLEBİLİR...Ve Amerika'da bulunan bu zat yargılanmıyor. Yargılanmamakta buradaki yetkililer direnmektedirler. Halbuki suçluların iadesi anlaşması vardır. Anlaşma olmasına rağmen buradaki Fetullah Gülen denilen bu şahıs deport edilmek suretiyle bırakılabilecekken bırakılmamaktadır.

CUMHURBAŞKANI OLARAK YETKİM YOK...Fakat Brunson bir yargı sürecinin içerisindedir, yargılanmaktadır. Yargılanmakta olan bir kişiyi de 'bıraktım hadi git' deme hakkına ne ben cumhurbaşkanı olarak yetkiliyim, ne de bir başkası yetkilidir. Bunun yetkisi sadece o mahkemenin hakimlerinindir.

12 EKİM'DE GÖRECEĞİZ...Mahkeme ne karar verir şu an bilemem. 12 Ekim gelsin göreceğiz.

Erdoğan'dan ekonomik sıkıntı ve faiz açıklaması

RUSYA İLE İDLİB ANLAŞMASI… TÜRKİYE EL NUSRA’YI İKNA ETMEK İÇİN BİR ÇABA İÇİNDE Mİ? BU GRUP TÜRKİYE’YE GARANTİ VERDİ Mİ?

Her şeyden önce Rusya ile Türkiye arasındaki bu 10 maddelik anlaşmanın içerisinde savunma bakanlarımızın imza altına aldığı bu muhtıra ile gerek Rusya’nın rejimi bu 15-20 kmlik bu koridora sokmaması, gerekse merkezde de bu radikal grupların Türkiye tarafından, Türkiye’nin kendi örgütleriyle; istihbarat gibi… Bunu kontrol altına alması, onların buralardan çıkışını sağlaması noktasında, daha doğrusu silahlardan arındırılmış bir bölge haline getirilmesi de bizim tasarrufumuzda olacak. Bunun için gerekli adımları da atacağız.

Bunun için de şu anda bütün çalışmalar yürütülmektedir. Zaten özellikle de bu İdlib halkının beklentisiydi. İdlib halkı da bu süreci gerçekten çok çok huzurlu bir şekilde ve burada dönüşün başlamış olması ki, 50-60 bin kişi bu süre içerisinde geriye dönmüş vaziyette. Onların destekleriyle bu iş başarılacaktır.

ÇIKMAYAN OLURSA?

Başladı.

SİLAHLAR DA ÇIKACAKTI. BU SİLAHLARA NE OLACAK?

Bu tabi her tür silah değil. Bunlar ağır silahlarla alakalı olarak sınıflamalarını Rusya’dan ve Türkiye’den ekiplerimiz çalışmalarını yaptılar. Sınıflandırılarak gerekli adımlar atılacak.

Esed’in bir defa bizim Suriye’nin başında kalmasını kabul etmek gibi bir lüksümüz yok. Yüz binlerce vatandaşını öldüren, katleden bir insanı biz demokratik bir ülkede göremeyiz. Bizi bu süreç içerisinde buraya sevk eden Suriye halkının içinde olduğu durumdur. 3,5 milyon Suriye halkı şu anda kimin misafiri? Bizim misafirimiz. Bunlar Esed’in zulmünden kaçtılar. Hala Esed bombaları yağdırıyor. İdlib’de Rusya ile attığımız adım, Soçi, Tahran zirveler olmasaydı belki bu hala devam edecekti.

Ama atılan adımla birlikte bir ufuk belirdi. Bu ufukta huzur, refah var. şimdi bizim bunu korumamız lazım. Bunun adımlarını da Rusya ve İran’la beraber atıyoruz, atacağız.

GELECEK SEYAHATİNİZ ALMANYA OLACAK… BELLİ ADIMLAR ATILMASINI BEKLİYOR MUSUNUZ?

Şu anda zaten Almanya seyahatimiz ilk defa resmi devlet ziyaretidir. Ama gittiğim gün şansölye Merkel ile görüşmem olacak. Ertesi gün ucu açık bir kahvaltımız kendisiyle olacak. Türkiye Almanya ilişkilerini o eski sıcak günlere taşımak istiyoruz. Zaten Türkiye’nin Almanya ile olan ilişkileri ticari hacim noktasında çok çok yüksekti, bunu yeniden o seviyeye çıkartmayı hedefliyoruz. Turizm konusunda Almanya öndeydi, şu anda Rusya geçmiş vaziyette. Bu konuları, bölgedeki siyasi sıkıntıları, ikili ilişkilerimizi hepsini tekrar masaya yatıracağız. Atılması gereken adımları da birlikte atacağımıza inanıyorum.

Erdoğan'dan ABD'ye soguk duş: Alacağız