BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan: Bize büyük dersler verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Enerji Düzenleme Forumu'nda işadamlarına seslendi. Sinop Akkuyu Nükleer Projesi hakkında bilgi veren Erdoğan, ' 12 yıl öncesine göre 2 kat fazla elektrik üretiyoruz. ' dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Enerji Düzenleme Forumu'nda konuştu. Enerjinin küresel bir mesele haline geldiğini belirten Erdoğan, "Sorunların kürselleştiği bir dünyada, dayanışmayı küreselleştiremezsek başarılı olamayız. Asya'nın en uzağında yaşanan olay artık Avrupa'yı da etkileyebiliyor." dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Enerji artık ciddi bir küresel mesele olarak önümüzde bulunuyor. Sorunların kürselleştiği bir dünyada, dayanışmayı küreselleştiremezsek başarılı olamayız. Asya'nın en uzağında yaşanan olay artık Avrupa'yı da etkileyebiliyor. Bugün Libya'da, Suriye'de yaşanan olaylar bize büyük dersler verdi. Daha önce benzer sürelerden geçen ülkeler içi ortaya konan tavır Suriye'den esirgenmiştir. İnsanı yükün komşu ülkelerce yüklendiği bu dramatik tablo giderek ağırlaşıyor.

"BENİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN İNSANDIR"

Kendi vatandaşını katleden rejime adeta destek veriliyor. Gazze'de yaşanan dram ise sadece iki satırlık haber olarak veriliğ geçiliyor. Bir damla petrol, bir damla kandan daha değerlidir diyen tüccarlardan bize adaletsiz bir dünya kaldı. Benim için önemli olan petrol değil insandır. İnsan varsa petrolün, suyun değeri vardır. IŞİD bu petrol kuyularını acaba kim için kullanıyor? Buradan elde ettiği imkanlarla silahları elde edip insan kıyımını yapıyorlar. IŞİD terörürün sebep olduğu yıkım Irak ve Suriye ile sınırlı kalmamış, 80'e yakın ülkeyi etkilemiştir. Bölgedeki akan kanı durdurmak için derhal önlem almalıyız.

"ENERJİNİN PAZARLAMA SÜRECİ BARIŞI SAĞLAR"

Türkiye, doğu-batı, kuzey-güney enerji koridoru merkezinde yer alan bir ülke. Biz enerjinin rekabetten çok işbirliği unsuru olduğunu savunuyoruz. Enerjinin yer üstüne çıkarıldıktan sonraki pazarlama sürece işbirliği sürecini zorunlu kılar ve barışı sağlar. Biz 12 yıl önce olduğu gibi, sadece kendi enerji ihtiyacını karşılayan bir ülke değiliz. Tüm kardeş ülkelerin enerji arz güvenliğine katkı sunmaya çalışıyoruz.

"KÖMÜR REZERVİMİZİ DE EKONOMİYE KAZANDIRIYORUZ"

Alternatif enerji kaynaklarına büyük önem veriyoruz. Sinop AlKuyu Nükleer Projemiz buna örnektir.  12 yıl öncesine göre 2 kat fazla elektrik üretiyoruz. Enerjide dışa bağımlılığımız azaltmak için yaptığımız çalışmalarla gayret gösteriyoruz.  Biz artık yeni yatırımların yerli kaynaklardan oluşmasını istiyoruz. Kömür rezervimizi de ekonomiye kazandırıyoruz.  Bu yıl Türkiye G-20 dönem başkanlığını yürütüyor.İnsan odaklı bir kalkınma amacıyla politikalarımızı sürdüreceğiz.