BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kırşehir'de konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polat Enerji Geycek Rüzgâr Enerji Santrali Açılış Töreni'ne katıldı

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polat Enerji Geycek Rüzgâr Enerji Santrali Açılış Töreni'ne katıldı.

İşte o konuşmadan çarpıcı satırbaşları:

EN BÜYÜK ÇEVRECİ BİZİZ

Enerjide dışa bağımlılığı düşürmek hayati öneme sahip. Devreye giren her enerji tesisi bizim için altın kıymetinde. Bununla birlikte doğalgaz ve petrol yerine mümkün olduğu kadar kömüre dayalı termik santraller hidroelektrik, jeotermal kaynakları ikame etmenin çabası içerisindeyiz. Burada bir şeyi söylemek zorundayım. Siz bakmayın batıdaki çevreci akımların kömürü kötülediklerine. Almanya gelişmiş ülkelerin ilk sıralarında baktığınızda kömürü görürsünüz. Nükleer enerjiyi en çok kullanan ülkeler de gelişmiş ülkelerdir. Burada dert çevrecilik hassasiyeti sergilemek değil, Türkiye'nin gelişmesini kalkınmasını büyümesini engellemek. Açıkça söylüyorum en büyük çevreci biziz. Son 12 yılda ortaya konan performansı hiç bir dönemde hiç bir iktidar ortaya koymamıştır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının tamamını seferber etmiş durumdayız.

ÖZENDİRİCİ TEŞVİKLER

Rüzgar enerji santralleri ile Türkiye bizim dönemimizde tanıştı ve hızla da artarak devam ediyor. Türkiye'nin hedeflediğimiz şekilde büyümesini sadece bu kaynaklarla da mümkün değil. Bunun yanında kömür de nükleer enerji de kullanacağız. Sinop ve Akkuyu ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Tahrip etmeden, çevreyi bozmadan, çevrenin Allah'ın bir lütfu olduğunu unutmadan yapacağız. Şu 12 yılda bizim diktiğimiz ağaç ve fidan sayısı nedir biliyor musunuz 3,5 milyar. Bunların yaklaşık 600 milyonu yetişmiş ağaçlardır ve süratle de bunu devam ettireceğiz. Ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırmakta kararlıyız. Enerji yatırımlarında da önceliği özel sektöre veriyoruz. Özel sektörün kurulu enerjimizdeki payı 12 yıl önce yüzde 32 iken bugün bu oran yüzde 72'ye ulaştı. Artış sürüyor. Özel sektörümüzü bu alanda yatırım yapmaya teşvik ediyoruz edeceğiz. Yenilenebilir enerji yatırımları için çok daha özendirici teşvikler veriyoruz. Bu santral yenilenebilir enerji açısından örnek bir tesis.

KIRŞEHİR'İN RÜZGARINI DA KAZANDIK

Geçmişte büyüklerimiz hep şunu söylerdi dereler için 'Su akar Türk bakar' derlerdi. Ama şimdi ne yapıyoruz 'Su akar Türk yapar' diyoruz. Şimdi bir taraftan barajlar, hidroelektrik santrallerle enerji üretimini arttırıyoruz içme suyu kullanma suyu bunları üretiyoruz. Aksi takdirde durumumuz felaket olabilirdi. 20 milyon ağaca tekabul eden emisyon özelliği ile şuanki santralin üretecği enerji ile doğalgaz faturamızdan yılda 40 trilyon tasarruf edeceğiz. Bu tesis ile zaten zengin olan Kırşehir'in esen rüzgarını da kazanmış oluyoruz.