BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,75
ALTIN 2.492,11
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Hedef 500 milyar dolar'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Sırbistan iş forumu toplantısında konuştu. Erdoğan, ihracattaki hedefin 500 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Abone ol

Türkiye-Sırbistan İş Forumu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'ın katımıyla yapıldı. İş forumu toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihracattaki hedefin 500 milyar dolar olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından önemli başlıklar:

"İKİ ÜLKEDE DE GÜÇLÜ BİR İRADE MEVCUT"

"Sırbistan bizim için dost, Balkanlar'da barış ve istikrar için ise kilit ülkedir. İkili ilişkilerimizi her alanda geliştirmek, çok daha ileriye taşımak noktasında her iki ülkede de çok güçlü bir irade mevcuttur. Türk şirketlerinin istihdamları her geçen gün artıyor.

"İŞ ADAMLARIMIZA ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR"

(Türkiye-Sırbistan) Geçen yıl ikili ticaret hacmimiz 1 milyar doların üzerine çıktı, inşallah bu rakamı kısa vadede 2 milyar dolara, sonra da 3 milyar dolar seviyesine taşımayı hedefliyoruz. Bu hedefi yakalayabilmemiz için hepimize, siz iş adamlarımıza önemli görevler düşüyor.

"YAVAŞ YAVAŞ TOPLAMAYA BAŞLADIK"

Türkiye ile Sırbistan arasında her alanda ikili münasebetlerin ilerletilmesi noktasında, bilhassa liderler düzeyinde gerçekten güçlü bir irade var. Son dönemdeki başarılarımız bu güçlü iradenin birer yansımasını oluşturuyor. Elbette geldiğimiz seviye asla yeterli değil. İki ülke olarak iş birliğimizi daha da derinleştirmek, çeşitlendirmek, yeni alanlara teşmil etmek istiyoruz. Nitekim bu çabalarımızın meyvelerini yavaş yavaş toplamaya başladık

"HEDEF 500 MİLYAR DOLAR"

Türkiye son 16 yıldır süren siyasi istikrar ve güven ortamıyla devamlı büyüyen bir ülke. 2003-2017 yılları arasında ortalama yüzde 5,8 büyüme oranını elde ettik. Geçtiğimiz yıl yüzde 7,4 büyüme oranıyla, G20 ülkeleri arasında birinci, OECD ülkeleri arasında 2. sırada yer aldık. Bugün Türkiye Gayri Safi Milli Hasıla bakımından dünyanın 17. satın alma paritesine göre 13. büyük ekonomisidir. Milli gelirimizi 4 kata yakın bir artışla 236 milyar dolardan, 860 milyar dolara çıkardık. Türkiye'ye son 16 yılda 195 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye girişi oldu. 2002'de 36 milyar dolardan aldığımız ihracatı, geçen sene 157 milyar doların üzerine çıkardık. İhracatımız nisan sonu itibarıyla yıllık 160 milyar doların üzerine çıkmış vaziyette. Cumhuriyetimizin 100. yılı hedefimiz bu rakamı 500 milyar dolara ulaştırmak. Bu yıl kamu ve özel sektör yatırımlarının tutarı tarihimizde ilk defe 1 trilyon lirayı aşıyor. Bu rakam 2002 yılına göre yaklaşık 4 katlık bir artışı ifade diyor. Tüm bunları yaparken bir taraftan da ülkemizin altyapısını tamamen güçlendiriyor, eksiklerimiz gideriyor, gelecek asra damga vuracak projeleri haya geçiriyoruz.

"DAHA SÜRATLİ BİR ŞEKİLDE İLERLEYECEĞİZ"

24 Haziran'dan sonra geçeceğimiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile daha etkin karar alacak, bürokratik vesayetin engellemelerine maruz kalmadan, bunları uygulama imkanı bulacağız. Böylece 2023 hedeflerimiz ile 2053 ve 2071 vizyonlarımız doğrultusunda daha süratli bir şekilde ilerleyeceğiz."