BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,06
ALTIN 2.326,32
HABER /  SEÇİM  /  2018 GENEL SEÇİMLERİ

Cumhurbaşkanı adayları oy pusulası sıralaması belli oldu

24 Haziran seçimleri için Cumhurbaşkanlığı adayları oy pusulası kurası çekildi. Oy pusulası sıralamasına göre ilk sırada Muharrem İnce yer aldı. Erdoğan 3. sırada yer alırken, Perinçek listenin son sırasında bulunuyor.

Abone ol

Yüksek Seçim Kurulu'nda (YSK), 24 Haziran'da yapılacak seçimde cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için kura çekimi yapıldı. Kurada ilk sırayı Muharrem İnce kaptı. Erdoğan üçüncü sırada yer alırken bir yanında Akşener diğer yanında Demirtaş bulunuyor. Temel Karamollaoğlu ile Perinçek de yanyana düştü. İşte YSK kura çekimine göre adayların oy pusulasındaki sıralaması:

1-  Muharrem İnce
2-  Meral Akşener
3-  Recep Tayyip Erdoğan
4-  Selahattin Demirtaş
5- Temel Karamollaoğlu
6- Doğu Perinçek

SEÇMENLERE İKİ AYRI OY PUSULASI VERİLECEK
Seçmenlere verilecek iki oy pusulalarından birisi cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak. Bu oy pusulasının en üst kısmında "Cumhurbaşkanı Adayları" başlığı bulunacak.

Bu başlık altında Türkiye'de ilk kez cumhurbaşkanının halkın oyuyla belirlendiği 10 Ağustos 2014'deki seçimlerde olduğu gibi cumhurbaşkanı adaylarının isimleri ve fotoğrafları bulunacak. Bu oy pusulasında partilerin logoları ve yaptıkları ittifakların unvanları olmayacak.

İkinci oy pusulasında ise seçmenler milletvekili adaylarına oy verecek. Seçmenler, hem cumhurbaşkanına hem milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa attıktan sonra oy verme işlemini tamamlayacak.

Milletvekili seçimine ilişkin oy pusulasında yer alacak ittifakların ve siyasi partilerin yerleri, yine YSK'de yapılacak kura çekimi ile 20 Mayıs’ta belirlenecek.

YSK seçim takvimine göre sırada ne var? : 24 Haziran seçim takvimi işlemeye devam ediyor. Sırada ittifakların oy pusulasındaki yerleri, milletvekili aday listelerinin teslimi ve sandık sorgulama işlemleri var. İşte YSK takvimi:

18 Mayıs : İttifak yapan siyasi partilerin ittifaktan vazgeçmelerinin
son günü. (Saat 17:00) İttifaktan vazgeçen siyasi partilerin Yüksek Seçim  Kurulunca ittifak içerisindeki diğer siyasi partilere  bildirilmesi (saat 18.00)

20 Mayıs : İttifakların ve siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki
yerlerinin belirlenmesi ile ilgili olarak Yüksek Seçim Kurulunca kura çekilmesi ve ilânı 

21 Mayıs : Siyasi partilerin genel merkezlerinin, seçime katılacakları seçim çevrelerine ait aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu  Başkanlığına alındı belgesi karşılığında DVD ve kâğıt ortamında en geç saat 17.00’ye kadar vermelerinin son günü. *Bağımsız milletvekili adaylığı için il seçim kurullarına başvurunun son günü (Adaylar, emaneten yatırdıkları para
makbuzlarını başvurularına eklemek zorundadırlar.) (Saat 17.00)

22 Mayıs sandık sorgulama : Yurt dışı seçmenlerin oy kullanacakları tarih aralığı ve yer bilgilerinin ysk.gov.tr adresinden ilânı ve vatandaşların sorgulamasına açılması (Türkiye saati ile 08.00),  

26 Mayıs Geçici listeler: Yüksek Seçim Kurulunca milletvekili geçici aday listelerinin incelenmesi işlemlerinin tamamlanması ve ilanı. 30 Mayıs'ta da kesin listeler ilan edilecek.

7 Haziran: Gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemi başlayacak.

8 Haziran: İl Seçim Kurullarınca miting alanları belirlenecek, cumhurbaşkanı adayları, siyasi partiler ve bağımsız adaylara duyurulacak.13 Haziran: Başvuran cumhurbaşkanı adayları ile siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için ad çekilecek. 14 Haziran: Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak. 17 Haziran: Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak. Seçmen bilgi kağıtlarının seçmene dağıtımı tamamlanacak.

19 Haziran: Yurt dışında oy verme işlemi sona erecek. 23 Haziran: Seçim propagandası saat 18.00'de sona erecek. 24 Haziran: Oy verme günü. Seçim yasakları saat 24.00'te sona erecek. Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları ilan edilecek. (saat 23.59)

İLLERİN ÇIKARAĞI MİLLETVEKİLİ SAYISI : YSK seçim takvimi ile birlikte illerin çıkaracağı milletvekili sayısını da ilan etti. En çok milletvekilini İstanbul çıkaracak. İşte il il milletvekili sayıları.

2018 seçimleri illerin çıkartacağı millekvekili sayısı

YSK seçim takvimi 2018 PDF için tıklayın

Cumhurbaşkanı seçimi kesin aday listesi yayımlandı