BIST 9.725
DOLAR 32,55
EURO 34,82
ALTIN 2.432,20
HABER /  GÜNCEL

Cumhurbaşkanı adayının ismi gayet net

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanlığı adayının adının açıklanmasının detay olarak kaldığını ve ismin gayet net olduğunu söyledi. Z...

Abone ol

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanlığı adayının adının açıklanmasının detay olarak kaldığını ve ismin gayet net olduğunu söyledi. Zeybekci ayrıca, Türk Dünyası Yatırım ve Kalkınma Bankası kurulması için çalışma yürüttüklerini açıkladı.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk Dünyası ziyaretlerinin ardından memleketi Denizli’ye gelerek partilileriyle kahvaltılı toplantıda buluştu. Toplantıya Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin yansı sıra AK Parti Denizli Milletvekilleri Nurcan Dalbukak, Mehmet Yüksel, Bilal Uçar,Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve diğer partililer katıldı.
Basına kapalı olan toplantının ardından gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Zeybekci, ilk olarak Irak’ta yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Irak’ta sıkıntının devam ettiğini belirten Zeybekci, "Musul Konsolosluğu’nun basılmasıyla orada alıkonan vatandaşlarımızın kurtarılması için çok hassas davranıyoruz. Bu insanların can güvenliği bizim için her şeyden önemli. Sıfır risk alarak bu insanları ülkemize getirmek istiyoruz. Elimizdeki tüm dinamikleri kullanıyoruz. Yereldeki aşiretlerin de yardımını alıyoruz. Çok hassas bir olay.Bu örgüt tek başına da hareket etmiyor. Her an olumlu bir haber alma olasılığımız da var, bekliyoruz" dedi.

‘IRAK İHRACATIMIZ OLUMSUZ ETKİLENDİ’
Türkiye’nin Irak’la olan ekonomik bağının önemine değinen Zeybekci şöyle konuştu: "Irak’la olan ekonomik bağımız da önemli. Kuzey Irak bizim 2. İhraç pazarımız. 12 milyar dolarlık ihracatımız var. Yaşanan gelişmelerin ardından bölgeye olan ticarette etkilenme var. Yavaşlama var. Bunu dikkatle takip ediyoruz. Bu etkilenmeyi nötralize etmek için de çalışıyoruz. İnşallah Kuzey Irak’taki bu problem ortadan kalkar ve ülkemiz ekonomimiz daha fazla etkilenmez."

‘TÜRK DÜNYASI YATIRIM VE KALKINMA BANKASI KURMAK İÇİN ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ’
Türk Dünyası ziyaretlerinde bir kalkınma bankası kurulması için de görüşmeler yaptıklarını ifade eden Zeybekci, ‘’Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası gibi biz de Türkçe Konuşan Devlet Başkanları’nın bir tavsiye kararı oldu. Bu çok önemli bir şey. Bir fon olarak ortaya çıktı. Şu anda 4 ülkenin ortaya koyduğu sermaye ile beraber ülke garantileri ile ortaya çıktığında dünya finans piyasalarından çok güçlü şekilde fon bulabilir. Onlarca milyar dolarlık fon bulabilirler. Birçok ülkeyi ilgilendiren projelerin finansmanında yeni bir şey olabilir. Türk Dünyası Yatırım ve Kalkınma Bankası kurularak birçok proje hayata geçirilebilir. Kısa zaman sonra Türkiye’de bir toplantı yapacağız’’dedi.

‘CUMHURBAŞKANI ADAYIMIZIN AÇIKLANMASI SADECE DETAY OLARAK KALDI’
Türk tarihinde ilk kez cumhurbaşkanının halk tarafından seçileceğini kaydeden Zeybekci sözlerini şöyle tamamladı: "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk kez halk oy kullanacak. Adaylıkla ilgili işaretleri halk veriyor. Dönüp de geçmişe özellikle de son yerel seçimlere bakıldığında halkımız sandığa adayla ilgili büyük bir çerçeve mektubu koydu. Bu çerçevede adayın kim olması gerektiği belliydi. Çok net bu. Türk tarihinde cumhurbaşkanını ilk kez halk seçeceği için buna duyduğum saygında dolayı başkalarının adayları ile ilgili yorum yapmayacağım. Halkımızın ne dediğini yok saymamak lazım. Halkın ne dediği gayet açıktır. 3 temmuza kadar adayımız açıklanacaktır. Cumhurbaşkanının adının açıklanması detay olarak kaldı. Her şey gayet net ve açıktır."
(İHA)