BIST 9.548
DOLAR 32,52
EURO 34,54
ALTIN 2.489,66
HABER /  GÜNCEL

Cuma hutbesinde AK Parti propagandası mı yapıldı?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "Hürriyet ve mesuliyet" konulu Cuma hutbesi sosyal medyayı salladı.

Abone ol

"Hürriyet, kötülük yapma ve günahlara dalma özgürlüğü demek değildir" şeklindeki hutbe, sosyal medyada kimilerince AK Parti propagandası olarak görüldü.

Üstü kapalı twitter ve youtube yasağının doğru olduğunun anlatıldığı iddia edilen hutbe için sanal alemde "AK Parti'ye hutbe desteği" yakıştırmasında bulunuldu.

Bugün camilerde Cuma hutbesinde "hürriyet ve mesuliyet" konusu işlendi. Twitter'da eleştiri konusu olan hutbede neler anlatılıyordu? İşte o hutbeden öne çıkanlar:

HÜRRİYET BAŞIBOŞLUK DEMEK DEĞİLDİR

Hürriyet ve mesuliyetin, zıt gibi görünen ancak birbirinden asla ayrılmayan iki kavram olduğu vurgulanan hutbede, fertler ve toplumların, yaratıcılarına, üyesi oldukları insanlık alemine, üzerinde yaşadıkları ve ortak olarak kullandıkları tabiata karşı görevlerini ifa ettikleri oranda hür olduklarının altı çizildi.

"Rabbimiz 'İnsan, kendisinin başıboş bırakılacağını mı zannediyor?' buyuruyor. İslam'a göre hürriyet, başıboşluk demek değildir. Hürriyet, kötülük yapma ve günahlara dalma özgürlüğü demek değildir. Hürriyet, insanın, sadece başkasının köleliğinden, sadece başkasının emir ve direktiflerine göre yaşamasından kurtulması demek de değildir. Hürriyet, Allah'tan başkasına boyun eğmemek, O'ndan gayrısına teslim olmamak anlamına gelir. İslam'da hürriyetin çok geniş bir anlam dünyası vardır" denilen hutbede, hatta İslam alimlerinin iffet, içtihat, sabır, hilm, af, cömertlik, kanaat ve takva gibi yüce hasletleri hep hürriyetin birer şubesi olarak değerlendirdikleri vurgulandı.

İSLAM'DA HÜRRİYET

İffetin, cinsel arzulara esir olmamak, içtihatın, tembellik ve rahata esir olmamak, sabrın, korku ve sıkıntıya esir olmamak anlamına geldiği belirtilen hutbede, şunlar kaydedildi:

"Hilm, öfkeye esir olmamaktır. Af, intikam duygusuna esir olmamaktır. Cömertlik ve kanaat, mal sevgisine ve paraya esir olmamaktır. Takva ise nefsin hevasına ve şeytana esir düşmemektir. İslam'ın insana kazandırmak istediği hürriyet, en başta kendi heva, heves, tutku ve arzularına kul ve köle olmaktan kurtulması anlamındaki hürriyettir. Ahlaki ve vicdani hürriyettir. İrade hürriyetidir. İrade hürriyeti kazanılmadan diğer hürriyetler korunamaz. Günümüzde birçok hata, hürriyet kavramının yanlış anlaşılmasından kaynaklanmaktadır. Zira çoğu kimseye göre hürriyet, kişinin her yapmak istediğine sahip olmasıdır. Ancak unutmayalım ki böyle bir anlayış hem kişiyi hem de toplumu esarete ve felakete sürükler.

BU GEMİYİ DELMEDEN VE DELDİRMEDEN

Kitle iletişim araçlarıyla dünyamızın küçüldüğü, geminin dibini delmek isteyenlerin çoğaldığı, teknik imkanları kullanıp tabiatın ekolojik dengesini dahi bozacak kadar ileri gittikleri günümüzde insanlık, Kur'an-ı Kerim'in ve Sevgili Peygamberimizin özgürlük ve sorumluk konusundaki mesajlarına her zamankinden daha fazla muhtaçtır. Hepimiz, Rabbimizin bize emanet ettiği ortak gemide ebediyete doğru seyrüsefer halindeyiz. Rabbimiz, can emanetini sahibine teslim edinceye kadar bu gemiyi delmeden ve deldirmeden, sahil-i selamete erebilmeyi cümlemize nasip ve müyesser eylesin."

TWİTTER'DA DİYANET'E SERT TEPKİLER

Ahmet Doğan ‏@ahmetstv

Diyanet İşleri Başkanlığının bugünkü cuma hutbesi çok ilginç. Resmen AKP'ye oy istemişler; "Gemiyi delmeyin" diyerek

antikapitalist müs. ‏@kamuderizmir

Egemen Bağış'ın Kuran'la dalga geçmesine sessiz kalan Diyanet, AKP propagandası gibi Cuma hutbesi okuttu!

fatih yaşlı ‏@fatih_yasli

diyanet de politik aile şirketine bağlı olduğu için, bugün cuma namazında ulusal güvenlik hutbesi okunmuş.

Serdar ERBAŞ ‏@SrdrErbs

Bugun ki cuma hutbesi gösterdi ki ''DİYANET İŞLERİ'' AKP'nin patentliği köpeği konumundadır..!!!

ELMALI ALi ‏@RUHUAZAM2012

"..Cuma hutbelerinde Hz.Muhammed Mustafa s.a.v ve Ehlibeyt anlatmak yerine Diyanet Twitter ve Facebook hutbesi veriyor AKP korkusu var.."

Йылмаз ‏@yilmaths

Ahmet Hakan dün "Sen kimin Diyanetisin" diye sormuştu? Diyanet İşleri Baş. bugünkü Cuma Hutbesi'nde o sorunun cevabını verdi "AKP'nin:((

Fatih Akalan ‏@fatihakalan

Cuma hutbesi farz. Diyanet bildiğin hükümet propagandası yapıyor. Ne yapacak vatandaş bu durumda? Böyle bir vebali nasıl alıyor Diyanet?

SON SEÇİM SONUÇLARI CANLI İZLEME LİNKİ - SEÇİMLERİ AN BE AN İZLEYEBİLECEKSİNİZ! NOT EDİN