BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.436,67

Cuma günü kutsal da siz ne ayaksınız Ayşenur Hanım…

İlla konuşacak, illa görüş belirtecek, illa birilerini küçümseyecek…

Biraz sonra okuyacağınız cümlelerin konusu itibariyle uzmanı değilim. Lakin en azından avam seviyesinde dahi olsa bir Müslümanım. Bu meseleye de Müslüman rikkati ile yaklaşmaya gayret ederek konunun temel seviyede izahatından sonra asıl olan muhataplarını kaleme almaya çalışacağım.

Gerek Kur’an’da gerekse Hadislerde Cuma gününün ehemmiyetine dair birçok şey söylenmiştir.  Hatta âlimler arasında ‘arife günü mü yoksa Cuma günü mü daha faziletlidir’ tartışmaları bile yapılmıştır.

Biliyoruz ki; Cuma özünde çok farklı bereketlerin gizli olduğu özel bir gündür.

Yine biliyoruz ki; Cuma gününü sadece Cuma namazı vaktiyle değerlendirmek de doğru değildir. Cuma namazı Cuma gününün içinde olduğu için Müslümanların haftalık bayram namazı hükmündedir.

Kur’an’da Allah Cuma günü Cuma namazı sırasında ticareti, alışverişi yasak kılmıştır. Bizim için önemli olan Cuma gününün faziletlerini ve değerini bilmektir.

Kısmȋ olsa da dini bilgisi biraz olan herkesin bu yorumuma katılacağı kanaatindeyim.

Efendimiz (a.s.) şöyle buyurmuştur; “Üzerine güneş doğan günlerin en hayırlısı, Cuma günüdür. Âdem (a.s.) o gün yaratıldı, o gün cennete kondu, yine o gün cennetten çıkarıldı. Kıyamet de ancak Cuma günü kopacaktır.”

Kur’an’da Allah bize; “Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır” diyor.

Günü yatarak topluca dinlenerek tatil niyetine geçirin demiyor.

Gördünüz mü sıradan bir Müslüman olarak Cuma günü hakkında ne çok şey söyleyebildim. Bir de mesele uzmanından dinlenmiş olması durumunda bu günün hayrı ve fazileti ile ilgili ne kadar daha fazla şey öğrenebiliriz siz hesap edin.

Türkiye kadar uzmanlık alanı olmayan konularda ahkâm kesen insanların olduğu bir başka ülke var mıdır bilmiyorum? Tabiri caizse ağzı olan konuşuyor. Bilsin veya bilmesin, uzmanlık alanı olsun veya olmasın fark etmiyor. İlla konuşacak, illa görüş belirtecek, illa birilerini küçümseyecek…

El insaf yahu, biraz susun yahu… Edep yahu…

Bu şekilde feveran etmeme neden olan olay geçtiğimiz günlerde CNN Türk'ten kovulup, Alman Ajansı Deutsche Welle'de program yapan Nevşin Mengü'nün programında yaşandı. Nevşin Mengü'nün konuğu olan ve Halk TV'de program sunan Ayşenur Arslan, program sırasında televizyon sunucularının kullandığı "Allah'a emanet olun, Kandiliniz mübarek olsun, Rabbim sizi korusun" gibi kelimelerden çok rahatsız olduğunu belirterek şöyle devam etti:

" 'Hayırlı cumalar' diye başlıyorlar mesela Cuma günleri programa. Cumanın kutsal bir gün olduğunu zannederek. Cuma günü kutsal bir gün falan değil, eskiden Cumaları topluca beraber olunurmuş, tatil niyetine. Bu kadar şuur kaybına uğradık artık."

Affedersiniz Ayşenur Hanım ama sizin uzmanlık alanınız neydi?

İlahiyatçı mısınız veya tarihçi mi?

Bu konuda bir şeyler söyleme salahiyetini nerden buluyorsunuz?

Eğer şuur kaybına uğrayan birisi varsa o da sizden başkası değil inanın. 1400 yıldır milyarlarca insan şuursuzda bir siz şuurlusunuz yani…

Ha niyetiniz provokatörlük yapmaksa o başka. O zaman diyecek bir şey yok. İşinizi çok iyi yapıyorsunuz. Zaten siz ve sizin zihniyetinizdekilerin en iyi yaptığı şey İslamiyet ve Müslümanlar üzerinden istismar yaparak kendine yeni yaşam alanları açmak.

Bir sözüm de Nevşin Mengü’ye… Hani şu geçenlerde “kardeşimi polisler dövdü” yalanını ortaya atan Nevşin’e…

Yahu sizin programın konusu Doğan Medya’nın satılması değil miydi?

Ne ara geliverdiniz Cuma gününün kutsallığına?

Hadi konuğun bir emri vaki yaptı sözü buraya getirdi, sen niye müdahale etmezsin konumuz bu değil diye… Bu yaştan sonra gazetecilik mi öğretelim, sunuculuk mu öğretelim, tarafsızlık mı öğretelim size…

Lütfen biraz hassasiyet, biraz saygı… Siz sizin sözüm ona kutsallarınıza bir kelime eleştiri yöneltilecek olsa hemen insanları saygıya davet ediyorsunuz ya, işte o çok arzu ettiğiniz saygıyı sizden de görmek istiyoruz.

Ağzı olanın konuşmadığı, herkesin kendi uzmanlık ve eğitim alanında konuştuğu günlerin bir an önce gelmesi dilek ve temennileriyle şimdiden mübarek Cuma gününüz hayırlı olsun…

SOSYAL MEDYA TAKİP 

twitter.com/msbeser

facebook.com/msbeser