BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.427,03
HABER /  GÜNCEL

Çözümü baltalama eylemleri sürüyor

PKK’nın Cizre’deki asayiş şovu sıcaklığını korurken Şırnak, Tunceli ve Hakkâri’deki karakol protestoları gündeme oturdu. Lice’de önceki akşam karakola girmeye çalışan grupla güvenlik güçleri arasında çıkan arbedede bir kişi hayatını kaybetti. Dün de terör

Abone ol

Güneydoğu’da akan kanı durdurmak için başlatılan çözüm sürecine son bir haftadır düzenlenen karakol protestoları gölge düşürmeye başladı.

Zaman gazetesi muhabirlerinden İsmail Avcı ve Nurullah Kaya'nın haberine göre, PKK’nın Cizre’de yol kesip kimlik kontrolü yapmasının sıcaklığı devam ederken, Şırnak, Tunceli ve Hakkâri’de yapımı süren yüksek güvenlikli karakollar, BDP’li gruplar tarafından protesto edildi. Önceki akşam Diyarbakır’ın Lice ilçesinde düzenlenen protesto gösterisinde ise kan aktı. 200 kişilik grup inşaatta çalışan işçilerin çadırlarını yaktı. Karakola girmeye çalışan grupla güvenlik güçleri arasında çıkan arbedede Medeni Yıldırım hayatını kaybetti, 9 kişi de yaralandı. Dün de Lice’de teröristler, otomobilini durdurdukları bir uzman çavuşu kaçırdı. Terör uzmanları, eylemlerin çözüm sürecini baltalamak isteyenlerin provokasyonu olabileceğini belirtiyor. Öte yandan Lice’deki olaylarla ilgili savcılık soruşturma başlattı. İçişleri Bakanlığı da 2 mülkiye müfettişi ile 2 jandarma müfettişini bölgeye gönderdi.

BDP Lice İlçe Başkanlığı’nın, önceki akşam Kayacık Jandarma Karakolu’na yeni ek binalar yapılmasını protesto etme amacıyla düzenlediği yürüyüşte grup, inşaat alanına girerek işçilerin kaldığı çadırları ateşe verdi. Grubun karakola taşlı saldırıda bulunması üzerine askerler biber gazıyla müdahale ederken, protestocuların karakolun içine girmeye çalışması üzerine iddialara göre askerler havaya ateş açtı. Yaşanan arbedede Medeni Yıldırım (18) hayatını kaybederken, 2’si ağır 9 kişi yaralandı.

Bu olayın ardından dün de PKK’lı bir grup, Lice’nin Yakacık yol ayrımında gidiş ve gelişleri yasaklayarak kimlik kontrolü yaptı. Yaklaşık 2 saat boyunca yaşlı ve hastaların bile geçişine izin vermeyen grup, aynı saatlerde durdurdukları özel otomobilde bulunan sivil giyimli Jandarma Özel Harekat’ta görevli uzman çavuş Yetkin Beğen’i kaçırdı. Beğen’in aracı Lice yakınlarında ormanlık alanda yakılmış olarak bulundu. Kaçırılan uzman çavuşun bulunması için özel birlikler tarafından bölgede operasyon başlatıldı. Yetkin Beğen’in yıllık iznini geçirmek üzere memleketi Erzurum’a giderken kaçırıldığı öğrenildi.

Öte yandan önceki gün Lice’nin Fis Ovası’nda yolu trafiğe kapatan grup, Lice’ye gitmek ya da Diyarbakır’a dönmek isteyenlere izin vermedi. Yolda ateş yakan grubun, yaklaşık 2 saat sonra bir pikaba binerek bölgeden ayrılması üzerine yol iki yönlü olarak trafiğe açıldı.

Diyarbakır Lice’de önceki gün bir vatandaşın hayatını kaybettiği kalekol eylemleri aslında ilk değil. Son bir haftada bölgede birçok ilde üst üste protesto gösterileri düzenlendi. Şırnak Kızılsu köyü mevkiinde yapımı devam eden kalekol inşaatına bir grup BDP’li yürüdü. BDP Şırnak İl Başkanı Baki Katar, protesto alanında yaptığı konuşmada, Kürt işadamlarına kalekol yapımını üstlenmemeleri çağrısında bulundu. Daha sonra Hakkâri Yüksekova’nın Dostki bölgesindeki Rahmo Tepesi’nde toplanan grup, yeni karakolları protesto etti. Aynı şekilde Tunceli’de yapımı devam eden 21 kalekolu protesto eden PKK’lı gruplar da kalekollarda çalışanların araçlarını yakarak hükümete mesaj vermeye çalıştı.

Kalekol olarak bilinen sınır karakolları, yüksek güvenlik özellikleri ile dikkat çekiyor. Tüm karakollar sağlamlık ve güvenlik önlemleri ile inşa ediliyor. Gözetleme kulesi, mevzi, cephanelik ve askerî istihkam unsurları da beraber yapılıyor. Karakolların duvarları havan ve roket saldırısına karşı güçlendirilmiş malzemeyle inşa ediliyor. Duvarlara çelik tellerle mukavemet takviyesi yapılıyor. Tüm binalar 80 santimetre kalınlığında taş duvarla kaplanırken, karakol kapıları çelik, pencereleri de kurşun geçirmez camla kaplanıyor.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ 

İçişleri Bakanlığı, 1 kişinin hayatını kaybettiği, 9 kişinin yaralandığı Lice’deki olayları araştırmak için 2 mülkiye müfettişi ile 2 Jandarma Genel Komutanlığı müfettişini bölgeye gönderdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Diyarbakır’ın Lice ilçesi Kayacık köyünde yapımı süren jandarma karakolu inşaatını protesto eden grubun, taş ve molotof bombasıyla karakola ve inşaatta çalışan işçilere saldırdığı belirtildi. Bu saldırılar sonucu işçilere ait iki çadır ile bir konteynerin yakıldığı aktarıldı. Açıklama, şöyle devam etti: “Tüm uyarılara rağmen grubun karakolun tel örgülerinden içeri girmesi üzerine gazla müdahalede bulunulmuş ve havaya uyarı atışı yapılmıştır. Bu müessif olay sonucunda bir vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Olayla ilgili tahkikat Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülmekte olup ayrıca İçişleri Bakanlığı’nca konuyu idari açıdan incelemek üzere iki mülkiye müfettişi ile iki Jandarma Genel Komutanlığı müfettişi görevlendirilmiştir.”

"OLAYIN ARKASINDA ESRAR OPERAYONU VAR" İDDİASI 

Lice’de karakolun basılmasıyla ilgili olarak ilginç bir iddia gündeme geldi. İddialara göre saldırı, 23 Mayıs 2013’te Lice’nin köylerine gerçekleştiren narkoterör operasyonlarıyla yakından ilgili. Son bir ayda yapılan operasyonlarda yaklaşık 70 milyon liralık uyuşturucu gelirine darbe vurulması, Lice’deki olayları tetikleyen asıl unsur oldu. Operasyonu yapan Jandarma’ya karşı halkı Lice BDP İlçe Başkanı H.E.’nin kışkırttığı ileri sürüldü. H.E.’nin operasyon sonucunda ele geçirilen uyuşturucuları ve el konulan bilgisayarı kastederek ‘malımızı geri verin’ dediği tespit edildi. H.E.’nin, Kayacık Karakolu civarında bulunan köylerden zorla eyleme katılması için adam topladığı öne sürüldü. Ankara’ya ulaşan bilgilere göre olayları adli olarak aranan M.K. havaya bir el ateş ederek başlattı. Ardından 50 kişilik grup, molotoflarla karakolu bastı. Askerlerin ifadelerinde karakola farklı noktalardan ateş edildiği yer alıyor. Askerler, eyleme katılan grubun gayet nizami hareket ettiğini söyledi. BAYRAM KAYA ANKARA