BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,93
ALTIN 2.427,35
HABER /  GÜNCEL

Çözüm yasası velev ki Kürtlere seçim oltası! E yani?

Çözüm süreci yasasının Kürtlere verilmiş bir seçim rüşveti olduğu yorumlarını eleştiren Ezgi Başaran "Velev ki samimiyetsizler… Velev ki seçim arifesinde Kürtlere olta atıyorlar… E yani?" diye sordu...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Çözüm süreci kapsamında TBMM'ye gelen yasal düzenleme geniş destek görürken Radikal yazarı Ezgi Başaran tasarıyı çarpıcı bir yazıyla analiz etti. "Hiç eveleyip gevelemeden söyleyeyim: Bu Kürt siyasi hareketinin başarısıdır." diyen Başaran Kürt tarafının zorlamasına karşın masada kalmakta ısrar ettiğini ve bu sonuca varılmasında en güçlü dinamik olduğunu kaydetti.

VELEV Kİ KÜRTLERE SEÇİM OLTASI E YANİ?

Yasanın adındaki "terör" ifadesini eleştiren Başaran bu ifadenin AK Parti'nin Kürt sorununa bakış aşısındaki zaafları ve sığlığı gösterdiğini not düşse de yasayı hayli olumlu bulduğunu yazdı. Tasarının Cumhurbaşkanlkığı seçimleri için Kürt oylarını hedefleyen bir adım olduğu yönündeki eleştirileri hatırlatan Başaran "Velev ki samimiyetsizler… Velev ki seçim arifesinde Kürtlere olta atıyorlar… E yani? Biz ‘barış’ımıza bakalım arkadaşlar. Bu paket ile AK Parti’nin düşünce dünyasının veya şahsi hesaplarının hiçbir önemi kalmamıştır. " diyerek tartışmaya çarpıcı bir pencere açtı.

işte Başaran'ın yazısındaki ilgili bölüm:

DETAYLAR DAĞDAKİ GERİLLA İÇİN İŞLEYECEK

Pakette eve dönüş ile ilgili de bir madde de var. “Silah bırakan örgüt mensuplarının eve dönüşleri ve sosyal yaşama katılım ve uyumların temini için gerekli tedbirleri alır” şeklinde ifade edilmiş. Son derece muğlak, gençlerin dağa çıkma sebebini ortadan kaldırmadan indirmenin zorluğundan bihaber bir yaklaşım. Ama bir başlangıç. Altı doldurabilir. Ki Öcalan’ın da son 6 aydır tüm görüşmelerde yinelediği bir talep olduğunu düşünürsek detaylarının dağdaki gerilla açısından ‘işleyecek’ biçimde tasarlanmış olduğunu varsayabiliriz.

Paket içinde ilerleyelim…

BENİM İÇİN TAMAMDIR

“Gerekli görülmesi halinde, yurtiçindeki ve yurtdışındaki kişi, kurum ve kuruluşlarla temas, diyalog, görüşme ve benzeri çalışmalar yapılmasına karar verir ve bu çalışmaları gerçekleştirecek kişi, kurum ve kuruluşları görevlendirir” ve "Bu kanun kapsamında verilen görevleri yerine getiren kişilerin hukuki, idari veya cezai sorumluluğu doğmaz" hayati önemde. Bunu diyebildiysen benim açımdan tamamdır.

ARTIK TÜM SİYASİLER ÖCALAN İLE GÖRÜŞEBİLİR

Niye derseniz… Bu madde ile tüm siyasiler Öcalan ile görüşebilir, sürecin boşta kalan ayağı olan PKK’nın dahil edilmemesi sorunu çözülebilir çünkü Kandil’e de gidilebilir. Ki acilen gidilmelidir. Bizzat Başbakan gidebilir. Kemal Kılıçdaroğlu, örneğin, işin özünü anlamak üzere birinci ağızdan bir tur Öcalan’dan bir tur Cemil Bayık’tan, bir tur Murat Karayılan’dan dinleyebilir. Avrupa’daki Kürt diasporası, PKK liderleri Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar aktif çözüm aktörlerine dönüşebilir. Ki bu manada çok etkili ve faydalı kimselerdir.  

Öcalan’ın ve Kandil’in başından beri söylediği ve istediği buydu. Çemberin bu şekilde genişlemesi, müzakerenin normalleşmesi.

BU DAHA BAŞLANGIÇ HEM DE İYİSİNDEN

Bu 6 maddelik paket, yerel yönetimlerin kuvvetlendirilmesi, Kürt kimliğinin anayasal güvence altına alınması, anadilde eğitimin önünün açılması ve Terörle Mücadele Kanunundaki garabetlerin yok edilmesi gibi acil diğer sorunları kapsamıyor. Ama, dediğim gibi, bir başlangıç. Hem de iyisinden.

Beşir Atalay’ın dediği gibi “çözüm safhasına yaklaşıyoruz” değil, yeni başlıyoruz.
En azından müzakerenin ilerlemesinin önü açılmış oluyor, görev alacak kimseler özgürleşiyor, şeffaflık vaadiyle kamuoyunun bir miktar sürece katılması planlanıyor.

BU YASA KÜRT SİYASİ HAREKETİNİN BAŞARISIDIR

Sadece AK Parti’nin demokrasi kapasitesiyle ilgili beklentimi asgari sınıra çekmiş olmamdan değil, objektif olarak baktığımda da bu paketin çok pozitif olduğunu görüyorum.

Ve hiç eveleyip gevelemeden söyleyeyim: Bu Kürt siyasi hareketinin başarısıdır. 2 yıllık bu süreçte zaman zaman tabanlarına karşı zor ve mahcup kalarak masada kalmayı sürdürdüler, en az AK Partili yöneticiler kadar, hatta daha büyük risk aldılar. Ve ciddi bir kazanım sağladılar. Artık müzakere sahiden başlayabilir.

BUGÜN İTİBARİYLE "DAHA NE" DEMEK İSTERİM...

Şimdi gelelim işin en konuşulan kısmına…

Başta ‘umurumda değil’ demiştim. Evet, AK Parti’nin Kürt sorununun özünü anlamıyor olması bugün geldiğimiz noktada önemli değil.

İkinci umurumda olmayan konu da AK Parti’nin bu paketi hazırlarken samimi olup olmadığı, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Kürtlere “rüşvet” olarak görülüp görülmeyeceği…

Velev ki samimiyetsizler… Velev ki seçim arifesinde Kürtlere olta atıyorlar…

E yani?

Biz ‘barış’ımıza bakalım arkadaşlar. Bu paket ile AK Parti’nin düşünce dünyasının veya şahsi hesaplarının hiçbir önemi kalmamıştır.

Kürt sorununun müzakere yoluyla çözüleceği yasal zemin oluşmuş, siyasetin tüm organları sürece dahil edilmiştir. Bugün itibariyle, ‘Daha ne…’ demek isterim.