BIST 9.059
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.300,51
HABER /  GÜNCEL

Çözüm sürecinde kritik karar: 8+8 formülü!

Hükümet ile HDP heyeti arasındaki çözüm süreci görüşmelerinde "izleme heyeti"nde uzlaşmaya varıldı. Heyet 8+8 formülü ile oluşacak. İşte detaylar...

Abone ol

Türkiye’de, Kobani olaylarının ardından tıkanan “çözüm süreci” geçen hafta yapılan görüşmelerle aşıldı. Süreçte tarafların atacağı adımları izleyecek olan bir İzleme Heyeti oluşturulması konusunda görüş birliğine varıldığı belirtildi. 8 Hükümet, 8 de HDP tarafından belirlenecek 16 kişilik heyet içinde kimlerin yer alacağına ilişkin tartışmalar sürüyor.
 
Süreçte geçen hafta karşılıklı yumuşama mesajlarının ardından bugün ilk resmi görüşme yapıldı. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) grup başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile bir araya geldi.
 
Başbakanlık Merkez Bina'da basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 1 saat sürdü.
 
Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Baluken, görüşmenin verimli geçtiğini ifade etti. Bu hafta içinde görüşmelerin devam edeceğini belirten Baluken, “çözüm süreci”ni rahatlatacak sorun alanlarını giderme noktasında görüş birliğine varıldığını açıkladı.

8+8 FORMÜLÜNDE UZLAŞTILAR!
 
Rûdaw’ın iddiasına göre, hükümetle HDP arasında Öcalan’a sekreterya ve izleme kurulu oluşturulması konularında sıkı bir pazarlık yaşanıyor. 16 kişilik bir İzleme Heyeti oluşturulması konusunda fikir birliğine varıldığı belirtildi. Heyet için hükümet ve HDP tarafından 8’er kişilik isim listesi belirlendi.

HÜKÜMETE YAKIN GAZETECİLER HEYETTE OLACAK
 
Son varılan noktada siyasetçilerin İzleme heyetinde olmaması kararlaştırıldı. Heyette Oral Çalışlar, Mithat Sancar, Hüseyin Yayman, ve Nihal Bengisu Karaca’nın isimleri yer alıyor. Ancak bu isimlere herhangi bir bilgilendirme yapılmadığı öğrenildi.

ÖCALAN'A 4 KİŞİLİK SEKRETERYA
 
Yapılan görüşmelerde Öcalan’a 4 kişilik bir sekreterya oluşturulması konusunda da büyük mesafe alındığı kaydedildi. Buna göre İmralı’ya iki yeni mahkum gönderilecek. İki kişi de dışarıdan heyete katılacak. Heyete dışarıdan katılanlar İmralı’da kalabilecek.

HDP HEYETİNE SÜPRİZ KATILIM: LEYLA ZANA!
 
İmralı’ya düzenli giden HDP heyetine Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Hatip Dicle ile Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana’nın da katılması gündemde.