BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.435,45
HABER /  GÜNCEL

Çözüm sürecinde en kritik tarih belli oldu

Hükümetin dün HDP'ye sunduğu 'çözüm süreci yol haritası'nda PKK'nın Şubat ayında geri çekileceği planlanıyor.

Abone ol

Hükümetin HDP'ye gönderiği Çözüm Sürece Taslağı, 6 maddelik takvimden oluşuyor. 

Buna göre ilk aşamada geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İzleme ve Koordinasyon Kurulları hayata geçirilecek. Taslakta öngörülen takvimde en kritik aşamayı, ikinci adım olarak şubat ayında gerçekleşmesi planlanan geri çekilme oluşturuyor.

Bunun ardından atılacak diğer adımlar da şöyle sıralanıyor:

- Geri çekilmeye bağlı olarak PKK’nin Türkiye’ye karşı silah kullanmaktan vazgeçtiğini
açıklaması.

- Geri dönüşlerin sağlanması.

- Geri dönenlerin rehabilitasyon ve topluma kazandırılması.

PKK’lilerin tamamı değil ancak bazı isimlerine aktif siyaset yapma olanağının sağlanması yolunda yasal idari adımların atılması.

İÇ SAVAŞA GÖTÜRÜR

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kobani eylemlerinde çıkan olaylar nedeniyle, “polis ve askerin artık sadece kalkan kullanmayacağını” belirterek, ipuçlarını verdiği polisin yetkilerini artırmaya dönük yasal düzenleme hazırlığı ile soru üzerine Baluken, böyle bir düzenlemenin “ateşe benzin dökmek” anlamına geleceğini söyledi. Baluken, böyle bir paketin Meclis’e gelmesi halinde ülkeyi “kaos ve iç savaşa götürecek” ciddi toplumsal olaylar yaşanabileceğini belirterek, “Sokakta bu kadar polis kurşunuyla öldürülen çocuk varken polisin kalkanla değil silahla gerekeni yapacağı vurgusunu büyük bir kaygıyla takip ettik” dedi.