BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,93
ALTIN 2.423,36
HABER /  POLİTİKA

Çözüm süreci yeniden başlayacak mı Kurtulmuş açıkladı

Hükumet Sözcüsü Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasının ardından terör operasyonları ve çözüm süreci başta olmak üzere gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtuluş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kurtulmuş sırasıyla siyasetin finansmanına dair düzenlemeler başta olmak üzere koruyucu aile hekimliği, Avrupa Birliği ile ilişkiler, terörle mücadele, 1 Mayıs kutlamaları, cenazelerde tekbir getirilmesi ve taşeronla ilgili konularda bilgiler verdi.

"MÜCADELE SONUNA KADAR DEVAM EDECEK"

Çözüm sürecinin tekrar başlayacağı iddialarına ilişkin Kurtulmuş, "Kimse terör örgütüyle müzakere edilmesini beklemesin. Siyasi realite bakımından bakıldığında Türkiye 22 Temmuz'dan bu yana cansiperhane bir mücadele veriyor. Bu olayların başlaması durduk yerde olmamıştır. Türkiye'de maalesef eşzamanlı olarak birileri düğmeye bastı, piyonlarını harekete geçirdi. Terör örgütünün Türkiye'nin başına en ağır şekilde musallat etti. Burada verilen mücadele 3-5 kişiden ibaret suç şebekesine karşı verilen mücadele değildir. Onların arkasındaki güçler, onları sahaya salanlarla verenlerle yapılan bir mücadeledir, sonuna kadar devam edecektir. İnşallah milletimizin gayretiyle, güvenlik kuvvetlerimizin gayretiyle inşallah başarıyla sonuçlanacaktır. Sorunları çözeceğimiz yer TBMM'dir." dedi.

Kurtulmuş'un açıklamalarından satırbaşları:

Siyasetin Finansmanı Yasa Tasarısı ile ilgili uzun müzakereler yaptık. Öncelikle olan 64. hükümetimizin Eylem Planı içerisinde yer alan bir konu. Siyasetin finansmanıyla ilgili birtakım dedikoduların önlenerek siyasetin özgürleşmesi zeminini hazırlamak lazımdır. Uluslararası yükümlülüklerimiz çerçevesinde bu alanda bir adım atılması zaruriydi. Adalet Bakanlığımız ve ilgili bakanlarımızın görüşleri alınarak ana çerçevesi bugünkü Bakanlar Kurulu'na sunuldu. Parlamentoda bulunan partilerden bu konuyla ilgili katkıları bekleyeceğiz. Bu yasa tasarısının olgunlaştırılması için partilerin fikir ve görüşlerine müracaat edilecek. 

YÜZDE ÜÇ OY ALAN PARTİLER KAMU DESTEĞİNİ ALABİLECEK

Partilere yapılan devlet yardımlarının yeniden gözden geçirilmesi. Bu çerçevede yüzde 3 oy almış partilerin belli oranlarından kamu desteğinden yararlandırılması. Milletvekili aidatların kontrolü ve maaşların düzenlenmesiyle ilgili ana konuların tespit edilmesi. 50 bin liranın üzerinde olan bağışların ilan edilerek partilerin sitelerindeng görülebilmesi. 

PARTİLER BAĞIŞLARINI BİR HESAPTA TOPLAYABİLECEKTİR

Seçim dönemlerinde şeffaflık ilkeleri içerisinde partiler açtırdıkları hesaplarda seçim kampanyasına gelecek destekleri toparlayacaklar, harcamalarını bu hesap üzerinde yapacaklar. Parti içindeki denetleme mekanızmalarıyla bunlar denetlenecek. Kesin hesapların partiler tarafından denetlenmesi ve internet üzerinden sağlanması. Siyasetin finansmanının, sivil siyaset alanının geliştirilmesinin önemli bir aracı olarak katkı sağlayacağını ümit ve temenni ediyorum. 

KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ HEKİMLİK GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Sağlık Bakanlığı'nın ihtiyaçlarına yönelik kanun tasarısı. Sağlık Bakanlığımızın verimlilik, hizmete ulaşabilirliik ele alınmıştır. Sağlık sisteminin ana tercihlerinden birisi koruyucu ve önleyici birimlerin daha yoğun çalışması. Sağlıklı yaşam kültürüne ilişkin tedbirlerin alınması. Sağlıklı beslenme, hareketli yaşama, kötü alışkanlıklardan kurtulmanın nasıl sağlanacağı perspektif Bakanlar Kurulumuzda paylaşılmıştır. Aile hekemliği müessesinin yeniden yapılandırılması ve sevk sistemi yeniden gözden geçirilecektir.

AVRUPA BİRLİĞİ İLE İLİŞKİLERDE ÜÇ KIRMIZI ÇİZGİMİZ VARDIR

AB'nin Türkiye İlerleme Raporu kabul edilebilir değildir. Bizim üç çizgimiz var. 1915 olaylarına atıfta bulunan ve Ermeni meselesinden bahseden, PKK'yı terör örgütleri listesinden çıkartan, müzakerelerin durdurulması, Türkiye'nin kullanabileceği fonların askıya alındığına dair herhangi bir emare taşıyan raporu kabul etmemiz mümkün değildir. Bu rapor AB ve Avrupa Parlamentosu'na iade edilecek ve Türkiye tarafından kabul edilmeyecek bir rapordur. Bu raporun iade edilmesi Türkiye-AB ilişkilerin kesilmesi anlamına gelmez. Bu raporun bağlayıcılığı yoktur. 

CHP YILLARDIR DOKUNULMAZLIKLARI KALDIRIN DEMİYOR MUYDU?

Biz yıllardır dokunulmazlıkların kaldırılmasını konuşuyoruz. Muhalefet ve özellikle CHP her vesileyle 'dokunulmazlık zırhının arkasına saklanmayın' diye çağrıda bulunmuyor mu? Hadi buyurun hodri meydan! Kararı mahkemeler versin. Hiçbir ayrım gözetmeden hangi milletvekili hakkında dosya varsa bakılsın. Bu siyaseti rahatlatan bir adımdır. Bu adımı ümit ediyorum ki, parlementoda 367'nin üzerinde bir oyla destekleyecektir. Bu konudaki hem samimiyetimizi hem de ciddiyetimizi göstermek bakımından AK Parti olarak sayın Başbakanımız ve sırasıyla hepimiz imzalarımızı attık. 316 AK Parti milletvekili samimiyetlerini ve ciddiyetlerini gösterdi. Biz 316 imzayla anayasa değişikliği teklifinde bulunacağız. Aynı şeyi CHP, MHP'nin de yapmasını bekliyoruz.  

ÖYLE GÖZÜKÜYOR Kİ 1 MAYIS KUTLAMASI OLMAYACAK

1 Mayıs'la ilgili kararı verecek olan İstanbul Valiliği'dir. Öyle gözüküyor ki bu önümüzdeki 1 Mayıs'ta mümkün olmayacak. İstanbul'un miting alanları olan Yenikapı ve Maltepe alanlarını bu törenleri yapacak olan insanlara yer olarak gösterilecek. Karar İstanbul Valiliği'nin vereceği bir karardır. 

TEKBİR GETİRİLMESİNE DAİR BİR TEKLİF ŞU ANDA YOK

Resmi cenaze töreninde Chopin'in cenaze marşı çalışması yönetmelik gereğidir, anayasa gereği değildir. Değiştirilebilir mi, değiştirilir. Bu törenlerde çoğunda insanlar zaten fiilen tekbir getirerek töreni yönlendiriyorlar. Zaman içerisinde milletin, cenaze sahiplerinin karar vereceği bir durumdur. Şu aşamada yönetmeliğin değiştirilmesine ilişkin herhangi bir girişim yoktur.

HÜKÜMETİN ALDIĞI KARAR DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞIYORUZ

Biz taşeron meselesinin hallolması için ciddiyetle gereken adımlar atılıyor. Çalışma Bakanımız ilgili sendikalarla çok yakın görüşmeler içerisinde. Burada çözülmesi mümkün olan ilave bir adım varsa tekrar değerlendirilebilir. Hükümetimizin aldığı karar çerçevesinde yolumuza devam edeceğiz.