BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.507,99
HABER /  POLİTİKA

Çözüm süreci raporu demokratik değildir!

BDP Bitlis Milletvekili ve Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu üyesi Hüsamettin Zenderlioğlu, komisyonun, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sunduğu raporu eleştirdi.

Abone ol

Zenderlioğlu, "Bu komisyonun AKP'li üyelerinin hazırlamış olduğu rapora katılmadığımızı belirtmek için alternatif raporumuzu bugün Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e sunacağız" dedi.

Zenderlioğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, komisyon raporunun çözümden uzak olduğunu, sorunun tanımı, tespiti ve çözümü noktasındaki yaklaşımların resmi tezlerin ve önermelerin ötesine geçemeyen bir tutumu ortaya koyduğunu iddia etti.

Bu raporun parlamentonun değil, AK Parti'nin raporu olduğunu ve onun yaklaşımlarını içerdiğini öne süren Zenderlioğlu, bunu Meclis komisyon raporu olarak değil, AK Parti'li üyelerin ortaklaşmadan hazırlayıp, Meclis Başkanı'na sundukları bir rapor olarak gördüklerini söyledi.

Raporu AK Parti'li üyelerin tek yanlı olarak hazırladığını ileri süren Zenderlioğlu, şöyle devam etti:

RAPORDA DOST DÜŞMAN ÇELİŞKİSİ AŞILMAMIŞTIR

"Raporun gerek dil ve içeriği gerekse Meclis Başkanlığı'na sunum tarzı ve izlenen yol kabul edilebilir değildir. Bu yaklaşım her şeyden önce demokratik değildir. Çünkü rapor tartışmaya açılmamıştır. Raporda taraflar için kullanılan sıfatlar, nitelemeler doğru ifade edilmemiştir. Halen bir dost ve düşman çelişkisinin aşılmadığını göstermektedir. Rapor, devletin refleksi ve resmi görüşünü yansıtmaktadır, militarist bir mantık ve üslup ile kaleme alınmıştır."

Zenderlioğlu, raporda hasta tutsaklara ilişkin net bir çözüm önerisi bulunmadığını da savunarak, raporda çözüm için gerekli yüzleşme, gerçekleri ortaya çıkarma objektifliğinin yansıtılmadığını, çözüm süreciyle ilgili hükümetin kalıcı adımlar atmamasıyla ilgili tek bir eleştiri bulunmadığını öne sürdü.

Raporda, ayrıca Kürtler'in taleplerine yönelik tespitlere de yer verilmediğini ve Kürtler'in kolektif haklarının yok sayıldığını savunan Zenderlioğlu, "Toplumsal barış yollarının araştırılması çözüm sürecinin değerlendirilmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu kendisine biçilen rolü oynayamamıştır. Rapor AKP'nin yaklaşımlarını yansıtmaktadır. Rapor toplumsal beklentiye cevap olamamıştır. Biz de buna karşın bu komisyonun AKP'li üyelerin hazırlamış olduğu rapora katılmadığımızı belirtmek için alternatif raporumuzu bugün saat 17.30'da sayın Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e sunacağız. Raporun bir nüshasını da randevu alabilirsek bugün Kom