BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,98
ALTIN 2.424,07
HABER /  GÜNCEL

Costa Concordia son yolculuğunda

İtalya'nın Giglio adası açıklarında yaklaşık 2,5 yıl önce batan Costa Concordia gemisi, sökülmek üzere Cenova limanına doğru yolculuğuna başladı. Dev gemi, Ocak 2012'de kayalıklara çarparak yan yatmış, kazada 32 kişi hayatını kaybetmişti.

Abone ol

İtalya'nın Giglio adası açıklarında yaklaşık 2,5 yıl önce batan Costa Concordia gemisi, sökülmek üzere Cenova limanına doğru yolculuğuna başladı.

4 bin 229 kişi taşıyan dev gemi, Ocak 2012'de Giglio adası yakınında kayalıklara çarparak yan yatmış, kazada 32 kişi hayatını kaybetmişti.

O tarihten beri Giglio açıklarında yan yatmış halde duran gemi geçen Eylül ayında dikleştirilerek söküm yolculuğuna hazırlanmaya başlamıştı.

Geçen hafta ise, Costa Concordia'nın batık kısımları özel bir operasyonla su yüzüne çıkarıldı ve gemi son yolculuğu için yüzer hale getirildi.

Geçen Cumartesi ya da Pazartesi günü Cenova'ya doğru yola çıkması planlanan gemi, hava koşullarının müsait olmaması nedeniyle bugüne kadar bekletildi.

Costa Concordia'nın son yolculuğu ise bu sabah Giglio adasında siren sesleri eşliğinde başladı.

Adanın kilise çanları, teknelerin sirenleriyle "selamladığı" gemi, bir papaz tarafından da kutsandı.

Costa Concordia sabah saatlerinde 90 derece döndürülerek yolculuğa hazırlandı.

Saatte 2 deniz mili hızla gidecek geminin Pazar günü Cenova'ya ulaşması planlanıyor.

Yolculuk sırasında petrol ve atık madde sızdırmasından ve hatta parçalanmasından korkulan gemiye, aralarında çevre örgütlerinin de bulunduğu başka gemi ve tekneler eşlik edecek.

Costa Concordia'nın Fransa'ya ait Corsica Adası yakınlarından da geçecek olması Fransa'yı da alarma geçirdi.

Fransa Ekoloji Bakanı Segolene Royal, geminin yolculuğunu yakından izleyeceklerini açıkladı.

"Hayat Schettino'ya güzel"

Öte yandan, gemiyi batırmak ve yolculardan önce terk etmekle suçlanan Kaptan Francesco Schettino bir kez daha tepki topladı.

Schettino'nun haftasonunda Ischia'da bir partide eğlenirken çekilen fotoğrafları İtalyan medyasında yayımlandı.

Giglio adasını "selamlamak isterken" karaya fazla yaklaşıp gemiyi kayalıklara çarptığı, alarm vermekte geciktiği iddia edilen Kaptan Schettino, özellikle de yolculardan önce gemiden kaçtığı için eleştiriliyordu.

Halen yargılanmasına devam edilen Schettino'nun tam da geminin son yolculuğuna hazırlandığı ve kazazedelerin acılarının tazelendiği günlerde bir partide eğlemesi Kaptan'ı yeniden hedef tahtasına yerleştirdi.

La Stampa gazetesi Schettino'nun partide çekilen fotoğrafını birinci sayfadan yayınlayarak "Concordia'ya veda. Hayat Schettino'ya güzel" diye yazdı.

Sudaki bankomat

Costa Concordia'nın yeniden yüzdürülme işleminin 1,5 milyar euro ile tarihin en pahalı gemi enkazı operasyonlarından biri olduğu belirtiliyor.

Geminin sahibi olan Costa Crociere şirketini ise başka masrafklar da bekliyor.

Kaza ve 2,5 yıl boyunca kıyılarında yatan bir enkaz yüzünden zarar gördüğü belirtilen Giglio adasının sakinleri şirketten 80 milyon euro tazminat istiyor.

Turistler dışında devamlı olarak yaklaşık 1000 kişinin yaşadığı ada bu tazminatı kazanırsa her bir sakinine yaklaşık 80 bin euro düşecek.

Giglio adasının 2,5 yıldır normalden çok fazla turist çekerek gelirini artırdığı da biliniyor.

Costa Concordia'nın adada "sudaki bankomat" olarak anıldığı belirtiliyor.