BIST 8.774
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.238,07
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

ÇOMÜ gururu en yüksek kalite belgesi

Çanakkale Onsekir Mart Üniversitesi uluslararası alandaki en ylüksek kalite belgesi ve Avupa Kredi Tarsfer Sistesi etiketi aldı.

Abone ol

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) eğitim-öğretimde uluslararası kalitesini bir kez daha kanıtladı.

Geçtiğimiz yıl Avrupa Komisyonu tarafından verilen Diploma Eki (Diploma Supplement - DS) belgesi almaya hak kazan ÇOMÜ, bu yıl ise Avrupa Komisyonu tarafından eğitimde standartlaşma alanında verilen en yüksek kalite belgesi olan Avrupa Kredi Transfer Sistemi Etiketi (ECTS - AKTS) almaya hak kazandı.

ÇOMÜ bu yıl bu belgeyi almaya hak kazanan 16 Türk üniversitesinden biri oldu.

Belge sayesinde ÇOMÜ mezunları Avrupa üniversitelerinde zorlukla karşılaşmadan eğitimlerine devam edebilecekler, değişim programlarında daha büyük avantajlar elde edecekler ve ÇOMÜ mezunları Avrupa Birliği üniversitelerinin yararlandığı çeşitli avantajlardan yararlanabilecekler.

çanakkale-onsekiz-mart-üniversitesi-rektörü-sedat-laçiner.jpgÇOMÜ’nün de belgesini aldığı Avrupa Kredi Transfer Sistemi Etiketi (AKTS), Diploma Eki (DE) veErasmus Kalite Etiketi Ödül Töreni 17 Aralık 2014 tarihinde Ankara'da gerçekleştirildi. Yükseköğretim Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yekta SARAÇ, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu 1. Müsteşarı Francois BEGEOT, Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı Mesut KAMİLOĞLU ve ödüllendirilen üniversitelerin Rektör ve temsilcilerinin katıldığı törende AKTS, DE ve E- Kalite belgesi almaya hak kazanan üniversitelere ödülleri verildi.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, ÇOMÜ’nün ulaştığı uluslararası standardın göstergelerindne biri olan AKTS belgesini ve ödülünü Üniversite adına YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış’ın elinden aldı. Çalış, ödülü verirken Prof. Dr. Sedat Laçiner’i ve ÇOMÜ’yü başarılarından dolayı tebrik etti, başarılarının devamını diledi.

SÖZ VERDİK BAŞARDIK

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ise şunları söyledi:

“Göreve geldiğimiz 2011 yılında ÇOMÜ’nün ne Diploma Eki, ne de AKTS belgesi bulunmuyordu. Bugün her iki belgeye de sahibiz. İnanın bu belgeler beni ve arkadaşlarımı çok heyecanlandırıyor. Uluslararası arenada kalitemizin teyit edilmesinden daha büyük bir zevk olamaz. Sadece 3 yılda uluslararası yayın sayımız % 50’ye yakın arttı. Bugün ise eğitim-öğretim alanında da iyi bir üniversite olduğumuzu kanıtladık ve belgelendirdik. AKTS ve DS belgeleri sayesinde öğrencilerimiz ve mezunlarımız Avrupa’daki kurumlarda büyük kolaylıklarla karşılaşacaklar. Geçmişte mezunlarımızın ÇOMÜ’de aldıkları dersleri AB üniversiteleri zaman zaman saymıyor, karşılarına çeşitli zorluklar çıkarıyorlardı. Artık o zorluklar olmayacak ve çeşitli avantajlardan yararlanabilecekler. AKTS belgesi ile bizim diplomalarımız ile AB üniversitelerinin diplomaları aynı standarda kavuşmuş oluyor. Bu da bizleri çok mutlu ediyor”.

sedat-laçiner.jpg
Kalite belgelerinin verilmesinden sonra tören kokteyl ve yemek ile sona erdi.

AKTS (ECTS) nedir?

Farklı ülkelerin eğitim kurumlarında öğrenim gören yükseköğretim öğrencilerinin derslerinin tanınırlığını sağlayan AKTS, uzun vadede kredi notlandırma konusunda Avrupa düzeyinde standartlaşmayı ve Avrupa bütünleşmesinin eğitim boyutunu güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Erasmus Beyannamesine sahip olan ve AKTS'ni uygun şekilde hayata geçiren üniversitelere başarılı bulunmaları halinde Avrupa Komisyonu tarafından AKTS etiketi verilmektedir. Diploma Eki ise öğrencilerin kazanım ve yeterliliklerinin nesnel tanımının yapıldığı bir belgedir. DE etiketi bu belgeyi sağlamaya yeterliliği olan üniversitelere Avrupa Komisyonu tarafından verilmektedir.

Bu çerçevede toplantıda, AKTS ve DE etiketi almaya hak kazanmış yükseköğretim kurumlarımıza ödülleri verilmiştir. Ayrıca, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Erasmus hareketlilik faaliyetlerinde iyi uygulama örneği olarak öne çıkan üniversitelerimize E-Kalite ödülleri verilmiştir.

2013 yılı başvuruları kapsamında Avrupa genelinde toplamda verilen 47 AKTS etiketinin 16'sı ve 169 DE etiketinin 36'sı Türkiye'deki yükseköğretim kurumları tarafından alındı. 2013 yılında AKTS ve DE etiketi alma oranında Türkiye ilk sırada yer almaktadır