BIST 9.525
DOLAR 32,65
EURO 34,88
ALTIN 2.511,93
HABER /  DÜNYA

Çokeşlilik kolaylaşıyor!

İslamiyette ikinci eşi almanın tek şartı var. İlk eşten rıza almak. Ama bakın bunu nasıl aştılar?

Abone ol Erkeklerin ilk eşlerine danışmadan birden fazla evlilik yapmasına olanak tanıyan yasa tasarısı İran'da meclisin gündemine geldi.

Kadınların eşlerinden izin alamadan çalışamadığı ve yurtdışına çıkamadığı İran’da meclisin gündemine gelen son tasarı tepkilere yol açtı. Erkeklerin ilk eşlerine danışmadan birden fazla evlilik yapmasına olanak tanıyan tasarı İranlı kadınları ve kadın hakları savunucularını ayağa kaldırdı.

Gelen tepkiler üzerine Meclis Başkanı, tekrar tartışılmak üzere yasayı hazırlayan komiteye geri gönderdi. Bu durum kadın hakları savunucularını biraz rahatlatsa da yasa tasarısının yeniden gündeme geleceği biliniyor. Ancak birçok kadın, tasarının değişiklik yapılmadan kabul edilmesi durumunda, meclise karşı büyük bir sosyal hareket başlatmayı düşünüyor.

BAZI DİN ADAMLARI DA KADINLARA HAK VERDİ

Ülkede bazı din adamları da ilk eşin izni olmadan yeni evlilikler yapmanın, Kuran’ın adalet anlayışına sığmayacağını savunarak, tasarıya tepki gösterdi. İran’da çok eşlilik Arap ülkelerinin aksine çok yaygın değil. İranlı erkeklerin halen birden fazla evlilik yapabilmek için ilk eşlerinin iznini almaları gerekiyor.