BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SAĞLIK

Çocuksuz erkekler depresyona giriyor

Çocuğu olamayan erkeklerin, kadınlardan daha fazla üzüntü duyduğu belirlendi.

Abone ol

İngiltere'deki Keele Üniversitesi'nden Robin Hadley ve ekibinin araştırmasına çocuğu olmayan, ortalama 41 yaşındaki 27 erkek ve 81 kadın katıldı.

Araştırmacıların ''çocuk sahibi olmak isteyip istemedikleri'' sorusuna erkeklerin yüzde 59'u ve kadınların yüzde 63'ü ''istiyorum'' yanıtını verdi.

Bu cevabı verenlerle yapılan ankette, erkeklerin yüzde 56'sı ve kadınların yüzde 43'ü çocukları olmadığı için üzüntü duyduğunu ifade etti.

"Çocuksuz olduğu için yalnız hissettiğini" söyleyen erkeklerin oranı yüzde 50 iken, bu oran kadınlarda yüzde 27'de kaldı.

DEPRESYON NEDENİ

Erkeklerin yüzde 38'i ve kadınların yüzde 27'si bu yüzden depresyonda olduğunu söyledi. Çocuk sahibi olamamanın kendisinde öfke ve kıskançlığa neden olduğunu söyleyen erkeklerin oranı da kadınlardan daha fazla.

Çocuk sahibi olamadığı için suçluluk duyduğunu ifade eden kadınların oranı yüzde 16 iken, erkekler kendilerini bu yüzden hiç suçlu hissetmediklerini belirtti.

Bilim adamları, kadınların kişisel arzu ve biyolojik dürtüden, erkeklerin ise kültür, aile ve toplum baskısından etkilenerek çocuk istediğine dikkati çekti.

Araştırmacılar, ''sonuçların kadınların çocuk sahibi olmayı erkeklerden daha fazla istediğine, çocuk olmadığında daha fazla üzüntü duyduğuna ilişkin yaygın kanıyı çürüttüğünü'' de vurguladı.