BIST 9.525
DOLAR 32,67
EURO 34,91
ALTIN 2.508,13

çocuklarda konuşma bozukluğu

dikkat etmek lazım mümkünse erken teşhis ve tedavi olanağı sağlanmalı

Gelen sorulara istinaden bu gün sizinle konuşma ve konuşma bozukluklarında etken nedenleri payşalmak istiyorum

Konuyla ilğili olarak krm eğitim,danışmanlık ve rehabilitasyon  merkezi çalışanlarından odyoloji ve konuşma bozuklukları uzmanı Muhammet esen le yapyığım görüşmeyi yayımlayacagım

 

BADEMCİK VE GENİZ ETİ ENFEKSİYONLARI KONUŞMA BOZUKLUĞUNA YOL AÇABİLİRMİ

            Çocuklarda bademcikler ve geniz etleri yetişkinlere göre daha büyüktür. Bu durum genellikle çocukların yaşamının ilk yıllarında birçok yeni mikroplara maruz kalmasına bağlı olarak oluştuğu düşünülmektedir. Yetişkinlerin çoğunluğunda vücutları daha önce mikroplarla karşılaştığından bademcikler ve geniz etleri çocuklardan farklı tepki vermektedir.

Bademcikler ve Geniz Etleri Enfeksiyonu Konuşmayı Nasıl Etkilemektedir?

                Boğaz ağrısıyla konuşmak acı vermesinin yanında sesinizin kalitesini ve tonunu da değiştirmektedir. Çocukların ağız yapısı yetişkinlerden farklıdır. Çocuklarda ağız boşluğu daha küçük olduğundan dolayı büyümüş bademcikler dili öne itebilir. Bu durum ise özellikle velar (arka-“k”, “g”, “h”) seslerin öne getirilmesine (frontalizasyonuna) neden olabilir. Bunun sonucunda “k→t” (kitap yerine titap), “g→d” (gözlük yerine dözlüt) sesine dönüşebilir ve “h” ise konuşma sırasında yutulabilir. Ayrıca sesi boğuk çıkabilir ve rezonansı (hipernazalite) etkilenebilir.  Bu durum özellikle yeni okula başlayıp okuma-yazma öğrenen çocuklarda akademik başarıyı olumsuz yönde etkileyebilir.

 

Eğer çocuklarda geniz etleri büyümüş ise nazal geçişi kısıtladığından özellikle “m”, “n” olmak üzere seslerin çıkışını etkilemektedir ve hiponazaliteye neden olmaktadır. Ayrıca burundan nefes almada güçlük yaşandığından daha çok ağızdan nefes alınmaktadır. Bunun sonucunda ağız yarı açık ve dil önde olacak biçimde ağız biçimi gelişebilir. Ancak geniz etinin cerrahiyle alınması ile oluşan açıklığa çocuğun uyum gösterememesine bağlı olarak “burnundan konuşma” da gelişebilir.

Büyümüş Bademciklere ve Geniz Etlerine Bağlı Konuşma Sorunlarında Konuşma Terapisinin Yararı Var mıdır?

Uzun süreli büyümüş bademcikler ve geniz etleri olan çocuklarda sesin tınısı, tonu ve artikülasyon (telaffuz) olumsuz yönde etkilenmektedir. Konuşma terapisiyle öğrenilmiş yanlış artikülasyonlar (telaffuzlar) tedavi edilebilmektedir. Ancak artikülasyon bozukluklarının özellikle okuma-yazma öğrenimine başlamadan önce erken dönemde tespit edilmesi gerekmektedir. Erken dönemde tespit edilen artikülasyon bozuklukları daha kısa sürede ve daha etkin tedavi edilebilmektedir.

 

Büyümüş Bademcikler ve Geniz Etleri Başka Sorunlara da Neden Olabilir mi?

·         Nefes alıp vermede güçlük

·         Tekrarlayıcı nazal enfeksiyonlar

·         Orta kulaktaki sıvı birikimine bağlı sık görülen kulak enfeksiyonları. Bu durum iletim tipi işitme kaybına neden olduğundan ayrıca konuşmada gecikmeye ve artikülasyon bozukluğuna neden olabilir.

·         Horlama ve uyku apnesi

Gece uykunun bozulmasına bağlı o