BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SEÇİM

Çocukken bana 'ekmek' derlerdi

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, insanların daha güzel ekmeklere ulaşmasını istediğini söyledi.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı seçim sloganı olan "Ekmek için Ekmeleddin" konusuna ilişkin İhsanoğlu, "Bahsettiğimiz ekmek, güven, istikrar huzurla ilgili. Tartışmalardan bu doğdu. Aslında bana küçükken Ekmel denirdi." dedi.

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Habertürk TV'de Erhan Çelik'in sorularını yanıtladı.

Logosu ve sloganı belli olduktan sonra gün boyu sosyal medyada alay konusu olan İhsanoğlu, "ekmek için Ekmeleddin" sloganıyla ilgili olarak ilginç yorumlarda bulundu. 

UZUN MÜZAKERELER SONUCU BU SLOGAN ORTAYA ÇIKTI

Ekmek konusunda, çevresindekilerle uzun müzakereler yaptığını, yoğun bir beyin fırtınasının ardından bu fikrin ortaya çıktığını belirten İhsanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: 

Hayat bir ekmek kavgasıdır. Yani insanlar evlerine ekmek getirdikleri zaman mutludurlar. Huzur olduğu zaman ekmeğe ulaşabilirler. Hayatta sıkıntılar, krizler, kavgalar olduğu zaman evinize istediğiniz ekmeği götüremezsiniz, veya eksik ekmek götürürsünüz. Kavga olduğu zaman ekmeğin dilimleri azalıyor. Fiyatı yükseliyor. Bu büyük bir sembol. 

Sonra, ekmek bizde kutsal birşeydir. Üç tane kutsal kavram var. Kitap kavramı, bayrak kavramı ve ekmek kavramı. 

Kur'an kavramı bizim dinimizin, inancımızın temel kitabıdır. "Kur'an çarpsın" deriz. Referansımız budur. "Kur'an yol göstersin" deriz. Kur'an bu. Bayrak bizim milletimizin vatanımızın sembolüdür. Canımızı feda ettiğimiz bayrağımızdır.  Ekmek de, hepimizin hayatımızın mücadelemizin sembolüdür. 

İNSANLARIN DAHA GÜZEL EKMEKLERE ULAŞMASINI İSTİYORUZ

Erhan Çelik'in "ekmek mi vaadediyorsunuz" sorusu üzerine ise İhsanoğlu şöyle konuştu: 

Biz ekmeğe huzur içerisinde ulaşılmasını, insanların daha güzel ekmeklere ulaşmasını, yani huzuru temin etmek demek, daha iyi ekmek elde etmek demektir. İnsanların daha üretken olmasını temenni ediyoruz. Korku, güvensizlik içerisinde yaşıyorsanız, huzurunuz yoksa, elde edeceğiniz ekmek daha azdır. 

BİR ÇELİŞKİ YOK MU?

Erhan Çelik'in "Bir taraftan da Cumhurbaşkanlığı makamının icracı olamayacağı şeklindeki ifadenizden dolayı eleştiriliyorsunuz Başbakan tarafından. Tam da bugün ekmekle ilgili bir sloganla çıkınca doğal olarak "bu bir çelişki değil mi" sorusu gündeme geldi" sorusuna ise Ekmeleddin İhsanoğlu şöyle karşılık verdi: 

Sathi bir şekilde bakıldığı zaman belki böyle bir şey düşünülebilir. Ama burada sembollerle uğraşıyoruz. Siz milyonlara ulaşmaya çalışıyorsunuz ve onlara diyorsunuz ki, sizin ekmeğinizin garantisi biziz, biz bu memlekette huzur sağlayacağız, huzur olduğu zaman ekonomi gelişecek demektir. 

KÜÇÜKKEN BANA EKMEK DERLERDİ

İhsanoğlu, "adınız Ekmeleddin ya da Ekmel Bey olmasaydı yine de bu slogan seçilir miydi" sorusu karşısında ise, kendisine küçükken "ekmek" dediklerini ifade etti. İhsanoğlu şöyle konuştu: 

Bilmiyorum. Bu tartışmalarda bu doğdu. Aslında bana küçükken Ekmel derlerdi. Adımı bilmeyenler de ekmek derdi. Böyle bir de şey var. Yaşadığım bir hadise var. Bu sembolü düşünen arkadaşlarım benim eski hikayemi bilmeyen arkadaşlardır. Onlar o hikayeyi bilmiyorlar. Ben onlara daha sonra söyledim. 

HERKES BU SLOGANA ÇOK SEVİNDİ

Bu slogandan sonra beni çok arayan oldu. Herkes çok sevindi.  Sosyal medyayı takip edemiyorum ama anlattıklarına göre sosyal medyada da çok büyük ilgi var. Çok da hoş şeyler var. Mesela bana "somoncu baba" diyorlar. Bu da çok hoşuma gitti. 

Diyorlar ki, "ekmek için bir numara, lahmacun iki numara, pide için üç numara". Çok güzel şeyler bunlar."