BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.440,18

Çocuğunuzun Influenza A testi pozitif çıkarsa...

Influenza A deyince tam bir anlam ifade etmiyor olabilir peki ya domuz gribi desek!

Bir hafta öncesine kadar "Çocuğununun Influenza A testi pozitif çıkarsa ne yaparsın?" diye sorsalar öyle baka kalırdım heralde.

İnsan başına gelince öğreniyormuş.

Böyle Influenza A diye yazınca afilli bir şey gibi geliyor kulağa ama bu bildiğiniz 'domuz gribi'nin tıbbi adı. Hastalığa neden olan da H1N1 virüsü. 

4.5 yaşındaki kızım 7 gündür Influenza A'yla mücadele ediyor. İnsan başlarda başına ne geldiğini anlamıyor. Önce soğuk algınlığı, sonra solunum yolu enfeksiyonu, olmadı kızamık falan çıkarıyor heralde diye düşünmeye başlarken hastanede önününüz konan test sonucuyla gerçeği öğreniyorsunuz.

Yalan yok başta şaka gibi geliyor ama tıp yalan söylemez! Eli kalem tutan anne olarak Influenza A serüvenimizi yaşadıklarımızı yazmak istedim. Bu isteğin en büyük nedeni de şuan İstanbul'da domuz gribi vakalarında inanılmaz bir yükseliş olması. Öyle ki doktorlar test sonuçlarını görmeden çocuğunuza yaklaşmıyorlar bile. 

BİZDEKİ DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ

Öncelikle kızımın sonbahar başında grip aşısı olduğunun altını çizmek isterim. Aşılı ve aşısız vakaların seyri ve hastalığın şiddeti farklı oluyormuş ilk öğrendiğim bu. 

Bizdeki vakanın ilk belirtisi diğer her hastalıkta olduğu gibi yüksek ateş oldu. Ama enteresan olanı bu ateş geceleri yükseliyor. Sabahları ise kızım sanki hiç hasta değilmiş gibi ayağa kalkıyordu. İki gün böyle oldu hatta şaşırtıcı olanı sabahları öyle iyi uyanıyordu ki kreşe gitmek için benimle kavga ettiğini bile söyleyebilirim. 

Ancak ikinci günde gözde ciddi kızarıklık ve apselenme başladı. Ardından da vücudunda kırmızı lekelenmeler. Ateş ise 38'e sabitlemişti.

DOMUZ GRİBİ TESTİ NASIL YAPILIYOR?

İkinci günün akşamı soluğu 'kesin bizim kız kızamık çıkarıyor' diye hastanede aldık. Ancak doktor ilk bakışta ortada kızamık değil, domuz gribi olduğunu anladı ve test istedi. 

Testin yapımı çok basit. Burundan ve boğazdan kulak çubuğuna benzer bir aparatla akıntı örneği alınıyor. 30 dakika sonra da gerçekle yüzleşiyorsunuz. Ancak uyarmadan edemeyeceğim test çok da ucuz değil ve SGK çok cüzzi bir kısmını karşılıyormuş.

DOMUZ GRİBİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR?

Son aşama kallavi bir reçete oluyor. Domuz gribinin 5 günlük rutin bir tedavisi var. Piyasada yaygın olarak kullanılan bir şurup var ve herkesin evinde bulunan ateş düşürücüler, burun spreyleri, göz damlaları, mide bulantısı ilaçları...

Tedaviyi yarım bırakmak kesinlikle önerilmiyor. Doktorların ısrarla söylediği bu. Ancak ilacın yan etkileri süreci zorlaştırıyor. Bizim vakada kuvvetli mide bulantısı ve kusma yaptı. Bulantı kesicilerle zar zor beslenme rutinine devam edebildik. Aynı durumla karşılaşırsanız çocuğunuzun kilo kaybedeceğine, bir süre iştahsız olacağına kendinizi alıştırın.

DOMUZ GRİBİ TEDAVİSİ İÇİN HASTANEYE YATMAK GEREKİYOR MU?

Biz evde atlattık. Bunun en büyük nedeni de kızımın grip aşısının olmasıydı. Aşısı olmayan çocukların hastanede tedavi edildiği durumlarda oluyormuş ne yazık ki!

GRİP AŞISI DOMUZ GRİBİNİN BULAŞMASINI ENGELLEMİYORMUŞ!

Hastalıkla birlikte öğrendik ki 'Grip aşısı bizzat domuz gribi virüsünden yapılmış olsa da hastalığın bulaşmasına engel değilmiş.' Aşılı da olsa virüs bulaşabilirmiş hatta bir kışta birkaç kez bulaşması bile mümkünmüş. Kızamık aşısı olunca nasıl kızamık bulaşmasına engel olamıyorsak aynı durum burada da geçerliymiş. 

Peki ne işe yarar bu grip aşısı derseniz.

Hastalığı ev ortamında, daha basit tedavilerle, daha kısa sürede ve hasarsız atlatmanızı sağlarmış!

SON BİR NOT: Çocuktan bana bulaşmaz demeyin bal gibi de bulaşıyormuş.

facebook.com/obenimannem

twitter.com/obenimannem

/obenimannem