BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,95
ALTIN 2.437,22

Çocuğun gelişiminde babanın önemi

Çocuğun gelişiminde babanın önemi

Çocukların sağlıklı gelişimlerinde her ne kadar annelerin ön planda olması gerektiği düşünülse de aslında babalar bir o kadar önemli rol oynuyor.

Çocuğun gelişiminde babanın önemi

Çocukların sağlıklı gelişimlerinde her ne kadar annelerin ön planda olması gerektiği düşünülse de aslında babalar bir o kadar önemli rol oynuyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Reyhan Algül, sağlıklı baba çocuk ilişkisinin çocukların gelişimi üzerinde sağladığı 6 önemli rolü anlattı.

Çocuğun gelişiminde babanın önemi

Çocuklar anne ile sevgiyi ve güvenmeyi, baba ile de toplumsallaşmayı yani kurallara uymayı, paylaşmayı ve problem çözmeyi öğreniyorlar. Anne ile olan ilişkiye babanın yani üçüncü kişinin eklenmesi, çocuğun zihninde “başkaları” ve “sosyal yaşam” kavramlarını geliştiriyor. Örneğin çocuk, ilk paylaşma örneği olarak annesini baba ile paylaşmayı öğreniyor. Çocuğun kafasında tükenmez bir anne fantezisi oluyor; “Annemle ben bir bütünüm” diye düşünüyor. Çocuk babanın varlığını fark etmesiyle birlikte annesinin başkalarıyla da ilişki içerisinde olduğunu kavrıyor. Bunun sonucunda tüm duygusal yatırımını anneye yapmaktan vazgeçiyor. İşte bu vazgeçiş ile beraber çocukta, başkalarını sevebilme kapasite de gelişiyor. Baba ,bu ilişkide ne kadar aktif olursa çocuk da başkalarının varlığını o kadar hızlı kabullenmeyi öğreniyor. Bu da toplumsallaşmasını, diğer kişilerin varlığının kabulünü sağlıyor.

Çocuğun gelişiminde babanın önemi

Erkek çocuğun baba ile özdeşleşmesi, cinsel gelişimi ve toplumsallaşması açısından önemli. Psikoseksüel gelişim kuramına göre erkek çocukları 3 yaş civarında babanın yerini alıp annenin tek sevdiği olmak istiyorlar. Buna engel olan kişinin de baba olduğunu düşünüp babaya karşı kıskançlık besliyorlar. Annelerine olan sevgilerinden dolayı babanın onları cezalandıracağını düşünüyorlar. Daha sonra ise babanın daha güçlü olduğunu fark edip onunla özdeşleşerek bu süreci atlatıyorlar. Sağlıklı olan, bu sürecin bu şeklide sona ermesidir. Bu süreçte bir takılma yaşanırsa cinsel kimlik edinme sürecinde sıkıntılar gelişebiliyor.

Çocuğun gelişiminde babanın önemi

Kız çocukları içinse baba hayatlarında tanıdıkları ilk erkek oluyor. Bu nedenle baba ile kurulan ilişki gelecekte karşı cinsle kurulacak ilişkilerin kalitesini ve şeklini belirliyor. Kız çocukların genelde babalarına benzeyen erkekleri eş olarak seçtikleri biliniyor. Örneğin babasını fazlaca idealize eden ve çok fazla yakın bir ilişkide olan kız,ilişkilerinde hep babası gibi birini arıyor ama asla onun gibi birini bulamıyor. Bunun yanında babasından yeterli ilgi ve sevgiyi göremeyen kızlar ise ilişkilerinde, kendilerinden yaşlı ya da daha olgun erkekleri tercih edebiliyor; babalarından bulamadıkları ilgi ve şefkati böyle arayabiliyorlar.