BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.436,03

Çocuğuma Bir Okul İstiyorum

Çocuğuma Bir Okul İstiyorum

Çocuğuma bir okul istiyorum ki , giriş panosunda Akif’in şu dörtlüğü yazılı olsun:

‘O iman ki, farz-ı katidir diyor tahsil-i irfanın/Ne cahil kavmiyiz biz Müslümanlar şimdi dünyanın. O iman hüsn-ü hulkun en büyük hamisi olmuşken/ nemiz vardır fezailden nemiz eksik rezailden’.

Bahçesinde ise arıların konacağı renga renk çiçekleri, dallarında kuşların ötüştüğü türlü ağaçları bulunsun.

Ve en önemlisi, çocuğumun yeteneklerini keşfedecek ortamları olsun ki, akıl yürütmeyi, bilgiye erişimi, analitik düşünmeyi, sorun çözmeyi öğreneceği gibi, fikir, edebiyat, hitabet, sanat ve estetik de öğrenebilsin.

Talim Terbiye yeni bir müfredat yapsın isterim. Tarih kitabı insanlığın serüvenine dair güçlü ve sahih bir hafıza oluşturabilsin isterim. Öğretmeni çocuğuma farklı bir tarih öğretsin isterim. Çoğu kere ırkçılıkla malul milliyetçilikler adına yazılmış çoğu da kurmaca tarihi vak’alar, destanlar, efsaneler ya da savaş kronolojileri yerine dünden bugüne ibretlik adına daha insani anlatımlar, daha sahih fotoğraflar çekilsin.

Kitabın girişinde savaşın ne olduğunu, niçin yapıldığını, hangi sonuçlara, ölümlere, yıkımlara, acılara neden olduğu mutlaka yazılsın. Dünyanın esasında herkese yurt olmaya yeter, kaynaklarının ise herkesin karnını doyurabilecek bollukta olduğunun altı çizilsin. Nice zorba kralların, tarih boyunca insanları kendilerine kul edip her birisini çıkarları uğruna yek diğerine karşı birer canavara dönüştürdüklerinden de söz etsin.

Ancak tarih dersi ile birlikte özgürlüğün sırrını ve sınırını öğretecek ahlak felsefesine de yer verilsin isterim. Hayatta hakiki irşat için aklın veya bilimin tek başına yetmeyeceği, vicdana ve fazilet hissine de ihtiyaç olduğu da unutulmasın.

Hayat Bilgisi’nde ise, esasında ana-baba bir kardeşler olan insanların tıpkı bir tarağın dişleri gibi eşit, her farklılığın ise tıpkı gök kuşağının bir rengi gibi tabii, her renk ve dilin ise kutsal birer ayet olduğu öğretilsin. Ki, her insanın tüm temel hak ve hürriyetleriyle birlikte doya doya yaşama hakkı olduğuna saygı duyabilsin.

Çocuğuma bir öğretmen gönderilsin isterim. Bir insan inşa etmenin zorluğunun farkında olsun ki, hamurundan bir fazilet abidesi çıkaracak mahareti bulunsun. Frenk lorduna müritlik yapmamış, benliği ölmemiş, hiç kimseye zangoçluk etmemiş biri olsun isterim. Aksi takdirde kendi dağını çöp gibi görür onu da yel alır gider. Hem buralı olsun hem bugünü yaşasın. Bir ayağı burada diğeri dünyayı dolaşsın. Bu tarihe ve bu toprağa yabancı biri olabilir ama asla buraya yabancılaşmış biri olmasın.

Bilginin finansal zeminlerde metalaştığı bir dünyada yaşadığının farkında olsun ki, eğitim-öğretimin amacını öğretebilsin. Yoksa çocuğum her yıl dünyanın beyaz yarım küresinde fiyatları dengelemek adına yüzbinlerce ton gıda okyanuslara dökülürken siyah yarım kürede bir kuru ekmek ve bir kutu ilaç bulamadığı için her yıl milyonlarca çocuğun ölümünü kavrayamaz.

Çocuğumun sırasına bir kitap bırakılsın isterim. İnsan için asıl olanın kendi emeği, emek istismarının ise haram olduğu yazılsın. Helal lokmanın, alın terinin, el emeğinin, göz nurunun kıymetinden bahisler de içerecek o kitapta bir çiftçinin nasırlı ellerine bakıp da ‘Allah bu elleri cehennemde yakmaktan haya eder’ diyen Sevgili Peygamberimin sözüne de yer verilsin.

Keza, ‘Konuşurken adil olun, ölçerken dosdoğru kıstaslar kullanın. Kendiniz aleyhine de olsa adalet ve hakikat için tanıklık yapmaktan geri durmayın. Bir kavme olan düşmanlığınız sizi adaletsizliğe sevk etmesin. Hiçbir kavmin ne dilini ne kültürünü, ne de coğrafyasını asla inkar etmeyin. Üstünlüğün ırk, cinsiyet, soy ve mal ile değil kötülükten uzak iyiliğe yakın olmakla kazanılacağını unutmayın’ ilahi esaslar çocuğuma rehber olsun isterim.

O okula bir müdür atansın isterim. Merhamet ile adaletin, disiplin ile babacanlığın, cömertlik ile tasarrufun, istişare ile iradenin tıpkı bir desendeki iki renk gibi iç içe nasıl işlenmesi gerektiğini göstersin. Çocuklara arada bir öldürmenin kötülüğü ile yaşatmanın iyiliğinden, yıkmanın zararı ile yapmanın faydasından, çalışmanın fazileti ile tembelliğin rezaletinden, hayanın güzelliği ile edepsizliğin çirkinliğinden de söz etsin.

Kısacası, çocuğumun sadece ‘iyi bir insan’ olmasını isterim. Ne bilgi yığınlarına hamal ne de resmi ideolojinin taşıyıcı nesnesi olsun istemem.