BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,18
ALTIN 2.245,54
HABER /  DÜNYA

Clinton'un e maillerinde Erdoğan'ın da adı var!

ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın görevde olduğu dönemde gerçekleştirdiği e-posta yazışmalarında Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili kısımlar ortaya çıktı.

Abone ol

ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın görev süresince yazışmalarını bakanlığın elektronik posta adresi yerine kişisel posta adresinden yaptığının ortaya çıkmasının ardından çok konuşulacak bir gerçek daha ortaya çıktı!

Clinton'un aldığı tepkiler sonrası, yazışmalarını içeren 55 bin sayfalık dokümanı bakanlığa teslim ettiği ve yayınlanmasını istediği  yazışmalar arasında, Türkiye ile ilgili yazışmaları da ortaya çıktı.


ERDOĞAN'A ELEŞTİRİ YAZISINI BAŞKASINA GÖNDERMİŞ!

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, bakanlığın önemli oranda sansürlediği maillerde, 6 Ekim 2010'da danışmanı Jacob Jeremiah 'Jake' Sullivan'a gönderdiği bir mailinde, siyasi yorum sitesi www.thehill.com'da yayınlanan ve o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştiren bir yazıyı ilettiği ve 'bu yazıyı okuyun ve tartışın' dediği görülüyor.

Lanny Davis'in analizinde, "Başbakan Erdoğan'ın son dönemlerde sadece İsrail'e değil ABD'ye de düşman gibi göründüğü" yazıyor.

İşte o mail:

the-hill-clinton.jpg

"BOYNER'LE TOPLANTI TALEBİNE ONAY"

Ayrıca, Clinton'ın 2010'da, Türkiye adına lobi yapan Dick Gephardt'tan gelen, TÜSİAD lideri Ümit Boyner'le toplantı talebine onay verdiği görülen yazışmalarda, şirketiyle Türkiye adına lobi yapan Dick Gephardt'ın, Clinton'ın danışmanı Cheryl Mills'e Boyner'le ilgili bir mail attığı görülüyor.

Gephardt "temsil ettiği Türk Büyükelçiliği tarafından, Ümit Boyner için Hillary Clinton'la bir toplantı talebinde bulunulduğu" yazıyor. Gephardt mailde Boyner'in Clinton'ın "büyük bir hayranı" olduğunu yazmış ve bir biyografisini de eklemiş. Mills'in bakanlıktaki başka bir yetkiliye bu öneriyi ilettiği, bakanlık ekibinden Philip Gordon'ın Clinton'ın bu toplantıyı yapmasını tavsiye ettiği görülüyor.

Mills daha sonra bu yazışmaları Clinton'a atmış ve onaylayıp onaylamadığını sormuş. Clinton maile "tamam" anlamına gelen "Ok" cevabını vermiş.

clinton-mail.jpg

"TÜRKİYE VE WIKILEAKS SIZINTILARI"

Maillerde dikkat çeken bir başka husus ise, Jacob Jeremiah 'Jake' Sullivan ile Clinton arasında Wikileaks'in ABD Dışişleri Bakanlığı ve dünya genelindeki ABD büyükelçilikleri arasındaki ayrıntılı yazışmaları sızdırması ardından, Türkiye'yle Wikileaks sızıntıları konusundaki temaslar...

SANSÜRLEMİŞLER!

Danışman Sullivan 28 Kasım 2010'daki bir mailinde, bir gün sonra dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile Wikileaks sızıntıları hakkında yapılacak görüşmeye dair Clinton'a notlar göndermiş. Ancak bu bölümün sansürlendiği görülüyor.

Bu yazışmalarda danışman Sullivan'ın Ahmet Davutoğlu'ndan "Davut" diye bahsettiği görülüyor.