BIST 9.525
DOLAR 32,67
EURO 34,92
ALTIN 2.523,48
HABER /  GÜNCEL

Cizre'de yargısız infaz iddiaları!

Cizre'de iddiaya göre polis panzerinden açıldığı belirtilen ateş sonucunda yaşamını yitiren 14 yaşındaki inşaat işçisi Ümit Kurt'un ölümü sırasında herhangi bir gösteri olmadığı öğrenildi.

Abone ol

Şırnak’ın Cizre ilçesinde dün iddiaya göre polis panzerinden açılan ateş sonucunda 14 yaşındaki inşaat işçisi Ümit Kurt hayatını kaybetti. İnsan Hakları Derneği (İHD) Cizre Temsilcisi Abdulkerim Pusat, o saatte herhangi bir gösterinin olmadığını ve polis tarafından ateş açıldığını iddia ediyor.

İHD Cizre Temsilcisi Abdulkerim Pusat’ın verdiği bilgiye göre ilçedeki Cudi Mahallesi etrafında bir süre önce Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDGH) tarafından kazılan hendeklerin kapatılması için belediye yönetimi ile kaymakamlık ve emniyet arasında uzlaşmaya varılmıştı. Bu amaçla mahallede çağrı yapılarak, polisler tarafından kimseye müdahale edilmeyeceği duyurulmuştu. Pusat’ın iddiasına göre bu karara rağmen dün saat 18.00 sularında on zırhlı polis aracı mahalleye girerek, Ziraat Sokak üzerinde ateş açtı. Kurşunlardan biri, bir inşaatta çırak olarak çalışan ve o esnada evine döndüğü öğrenilen 14 yaşındaki Ümit Kurt’un sırtından girerek, kalbine isabet etti. Pusat olayla ilgili, Radikal’e şunları söyledi:

“Onun üzerinde zırhlı araçla sokağa giriyorlar. İşin ilginç tarafı, birkaç dakika öncesinden de mahallede elektrikler kesilmiş. Girilen sokağın hendeği o gün kapatılmıştı. Herhangi bir olay ya da gösteri sözkonusu değildi. Vatandaşlardan güvenlik güçlerine herhangi bir şikayet gitmemişti, savcılıktan bir talimat da yok. Fakat niye o kadar araçla mahalleye giriliyor, gerçekten anlamış değiliz. Ümit Kurt, inşaat işçilerinin yanında çalışan bir çocuk . Cesedini boya ustaları kaldırıyor. Bir de yaralanan vatandaş var o da Sanayi Odası’nda çalışıyor.”