BIST 8.995
DOLAR 32,31
EURO 35,06
ALTIN 2.277,06
HABER /  GÜNCEL

Ciwan Haco açılım için ne dedi?

İsveç'te yaşayan Kürt sanatçı Ciwan Haco, Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ediyor. Sanatçı çözüm için umutlu.

Abone ol

Kürt müziğinin ünlü ismi Ciwan Haco, demokratik açılım çabalarını, "Türkiye'de çok güzel gelişmeler oluyor." sözleriyle değerlendirdi.

İsveç'ten Zaman'a konuşan Haco, hükümetin attığı adımları samimi bulduğunu söylüyor. Buna delil olarak da Kürtçe televizyon ve radyoyu gösteriyor.

POZİTİF DİYALOG

Yıllarca Kürt halkının dilinin ve kültürünün yok sayıldığını, bir Kürt gencinin annesinin diliyle konuşmak istediğinde çok ağır cezalara çarptırıldığını kaydeden Haco, yakın zamanda atılan adımların önemine dikkat çekiyor: "Kürt sorunu Türkiye'nin en büyük problemi. Tam 25 yıldır bu kavga devam ediyor, iki taraftan da insanlarımız ölüyor. Ben Türk-Kürt ayrımı yapmıyorum, istiyorum ki bu savaş bitsin." Haco'ya göre sorunun tek çözüm yolu var, o da pozitif diyalog. Civan Haco, sadece üniversitelerde Kürtçe bölüm açılmasının sorunun çözülmesinde yeterli olmayacağını düşünüyor: "Hem Mardin'deki hem İstanbul'daki çocuk kendi annesinin dilinde eğitim alabilmeli."

AYDINLAR DAHA CESUR OLMALI

Türkiye'de bir demokrasi problemi olduğunu belirten ünlü sanatç açılım çerçevesinde Kürtlerin yok sayılan haklarının geri verilmesi gerektiği düşüncesinde. Ancak açılım kelimesinin sadece hükümeti ilgilendirmediğinin de farkında. Kürt meselesinin çözümünde hükümete destek verilmesi gerektiğini ve aydınlardan daha cesur adımlar beklediğini söylüyor. Sanatçı, "Bu vazife hepimizin. aydınlar da konuşmalı, önerilerini korkusuzca ortaya koymalı. Bence bütün Kürtler sorunun çözülmesini istiyor." görüşünü dile getiriyor. Açıklamalarına devam eden Haco, şunları söylüyor: "Her iki tarafa da sesleniyorum. Kürtlerin dili ve kültürü geçmişte kabul edilmedi, yok sayıldı. Devlet yanlışlar yaptı. Kürtler Kürt'üm demekten utanır hale getirildi. Hz. Muhammed ne diyor: 'Kim aslını inkâr ediyorsa onun aslı yoktur.' Devlet yanlışlarını kabul etmelidir. Karşılıklı olumlu adımlar atılmalı."

KÜRTLERİN SORUNLARININ KONUŞULUYOR OLMASI BÜYÜK BİR ADIMDIR

İsveç'te birçok milletin bir arada yaşıyor olmasına hayran olduğunu, benzer bir kardeşliğin Anadolu coğrafyasında bir an evvel sağlanması gerektiğini söyleyen Haco, sorunun çözümü adına atılan adımlardan son derece umutlu. "Bu sorunun çözülmesine katkı yapmaya herkes mecburdur. Kürtler de Türkler de bu kavgayı bitirmelidir." derken, "Bugün Kürtlerin sorunlarının devlet tarafından konuşuluyor olması çok büyük olaydır." diyerek atılan cesur adımların hakkını veriyor.