BIST 9.624
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.495,60

CİTROEN C4 CACTUS Test Sürüşü

Dış tasarımını farklı kılan, far yapısı haricinde özellikle airbump denilen koruma kalkanları. Bu kalkanlar poliüretan termoplastik malzemeden yapılmış hava kapsülleri.

Çok uzun zamandır trafikte görüp ilgimi çeken ama bir türlü kullanma şansı bulamadığım bir otomobil Cactus. Özellikle tasarımıyla beni meraklandıran otomobille nihayet tanışma fırsatı bulduğumda, sürüş dinamiklerini görmeye karlı ve buzlu yolları olan Abant Gölüne gitmeye karar verdim.

Dış tasarımını farklı kılan, far yapısı haricinde özellikle airbump denilen koruma kalkanları. Bu kalkanlar poliüretan termoplastik malzemeden yapılmış hava kapsülleri. 4 km hıza kadar darbeleri emiyor yani küçük çarpma ya da sürtünmeler için bir koruma sağlıyor. Üstelik 9 farklı gövde rengine 4 farklı airbump rengi ile otomobili kişiselleştirme adına da geniş bir alternatif sunuyor. Koruma kısmını bir yana bırakırsak farklı olmak adına bence çok özel ve başarılı bir tasarım.

Citroen’in tasarım konusunda cesur bir adım attığı bu crossover, dışındaki farklı tasarımı iç kısmada taşıyor özellikle koltuklardan bahsetmek istiyorum. Kendisinin de söylediği gibi Citroen otomobil koltuğuna evdeki kanepe konforunu vermek istemiş ve bu anlayışla tasarlamış. Kolçak ve koltuklar aynı kumaşa sahip ve kolçağı kaldırdığınızda sürücü ve yolcu koltuğu bir bütünmüş gibi görünüyor ve söylemeliyim ki güzel göründüğü kadar rahatlarda. Otomobilin içi çok özel detaylarla dolu örneğin torpido gözü çok şık. 8.5 litrelik bu geniş torpido gözü hem konum itibariyle çok kullanışlı hem de üzerindeki tasarım detaylarıyla otomobili o mekanik havadan çıkarıyor. Bir diğer özel detay ise kapı kolları, alıştığımızın aksine tıpkı valizlerin tutma kısımlarına benzetilen bu kollar kısa sürede sıkılabileceğiniz bir ayrıntı değil.

Koltuklar, panoramik cam tavan içerideki ferah hava hepsi çok iyi ancak arka kısımdaki camların dışarıya doğru birazcık açılabilmesi konusu biraz sıkıcı. Arka yolcular için yeterli baş ve diz mesafesi varken camların açılmıyor olması sıkıcı bir detay.

Ön kısma tekrar gelirsek otomobilin sürüş ve konfor fonksiyonlarını yönetebildiğiniz 7”lik bir ekran mevcut kullanımı oldukça kolay ancak klimanın dijital olarak kontrol edilmesi dışında yani benim için bu sistem her daim manuel olmalı.

Bir diğer farklı ama hoş detay ise vites kolu, alışık olduğumuz sistemde değil 3 butondan oluşuyor D,R ve N otomobili bu butonlara basarak kullanıyorsunuz dilerseniz de vitesleri direksiyon yanından değiştirebileceğiniz kulakçıklar da var.

Otomobilde ki farklılıklardan biri de magic wash yani su fıskiyeleri sileceklerin içine yerleştirilmiş. Böylelikle benim gibi cam açıkken silecekleri çalıştırdığınız da etrafa hatta içeriye su sıçratmamış oluyorsunuz.

Güvenliğe gelirsek, otomobil kendi boyutuna uygunluğunu ölçtüğü park yerine girmek için kendisi manevra yapıyor size de gaz ve fren pedalına basmak kalıyor. Geri görüş kamerası, yokuş kalkış desteği ve viraj aydınlatmalı sis farı sürüşe destek asistanlarınızdan.

Test otomobilim 1.6 litrelik dizel motora ve ETG 6 otomatik şanzımana sahip. Bu motor 92 beygir güç üretiyor. Performansa gelirsek otomobili şehir içinde trafikte ve uzun yolda bolca kullandım yakıt anlamında sürücüsünü üzmeyecek bir otomobil çünkü ortalama 5,5 litre gibi düşük bir yakıt tüketimine sahip. Tabii ki kullanım tarzına göre değişebilecek bir rakam bu. Buzlu ve karlı yolda kullandım, tabii ki kış lastiklerimin de etkisi büyük ancak performansı yüksek sürüşte dahi otomobil güven veren bir netliğe sahip. Şanzımanın biraz sarsıntılı geçişleri dışında otomobil özellikle uygun fiyatı ve fiyata göre kullanılan malzemenin kalitesinden dolayı tercih edilebilecek bir crossover. Otomobilin güncel fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz.