BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,98
ALTIN 2.422,54
HABER /  GÜNCEL

Çıplak tezgahtar tartışması: Abercrombie mağazalarına 'ayrımcılık' suçlaması

Fransa'nın resmî İnsan Hakları Kurumu, mağazalarının kapısındaki üstü çıplak çalışanlarıyla tanınan Abercrombie & Fitch Co, 'işe alma sürecinde ayrımcılık yaptığı' gerekçesiyle soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Abone ol

Fransa'nın resmî İnsan Hakları Kurumu, Amerikan giyim şirketi Abercrombie & Fitch Co hakkında, 'işe alma sürecinde ayrımcılık yaptığı' gerekçesiyle soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Mağazalarının kapısındaki, üstü çıplak çalışanlarıyla tanınan Abercrombie & Fitch Co, daha önce de çalışanlarını ve müşterilerini görünüşlerine göre seçtiği suçlamasıyla benzer tartışmaların içinde yer almıştı.

İnsan Hakları Kurumu, mağaza zincirini, çalışanlarını sadece görünüşlerini değerlendirerek işe aldığını ve bunun ayrımcılık yasalarını ihlâl ettiğini savunuyor.

Abercrombie & Fitch Co, söz konusu çalışanları, 'manken' statüsünde işe aldıklarını iddia ederken, Fransız yetkililer, aynı kişilerin 'tezgâhtar' olarak işe alındığını belirtiyor.

İnsan Hakları Kurumu, 'manken' olarak işe alınan kişiler için 'görünüşe göre' değerlendirme yapmanın kabul edilebilir bir uygulama olduğunu ancak işi sadece giysi satmak olan kişiler için bu kriterin kabul edilemeyeceğini belirtti.

Abercrombie & Fitch Co'nun, biri başkent Paris'te Champs Elysees Bulvarı'nda olmak üzere Fransa'da iki mağazası bulunuyor. Mağazaların önünde, çıplak çalışanlarla fotoğraf çektirmek için bekleyen pek çok genç uzun kuyruklar oluşturuyor.

İnsan Hakları Kurumu, bu konudaki soruşturmanın bu yılın sonuna kadar tamamlanacağını, eğer bir 'ayrımcılık' suçu belirlenirse mağazaya gereken uyarılarda bulunulacağını belirtiyor.

Bu konuda bir dava açılabilmesi için, 'ayrımcılığa uğradığını belirten bir kişinin' başvurusu gerekiyor.