BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.507,59
HABER /  GÜNCEL

Çinli sanatçı Ai'nin gözaltı koşulları netlik kazandı.

Çin'in en önde gelen sanatçılarından ve muhaliflerinden olan Ai Weiwei gözaltına alındığı süre boyunca 'ölüme yakın olduğunu' hissetiğini söyledi.

Abone ol

Çinli sanatçı Ai Weiwei, 80 günden fazla tutulduğu gizli bir polis karakolu nezaretinde "ölüme yakın olduğunu" hissettiğini söyledi.

Weiwei'nin BBC'ye açıklamalarda bulunan bir yakını Ai'nin kafasına çuval geçirildiğini, hücresinin içinde dahi sürekli muhafızların kontrolü altında tutulduğunu ve iradesini kırmaya yönelik baskı altında tutulduğunu söyledi.

Pekin yönetimi Ai'nin basına konuşmasını yasaklamış durumda.

Çinli sanatçı, vergi yolsuzluğu gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Ancak, Ai'nin yakını, gözaltı sırasında vergi konusunun hiç gündeme gelmediğini söylüyor.

Ai Weiwei, 81 gün boyunca penceresi olmayan dört metre kare bir hücrede tutuldu ve dışarı çıkmasına hiç izin verilmedi.

Ai'nin yakını, sanatçının gözaltında tutulduğu şartları, "bir insanın karşı karşıya kalabileceği en zor durum" olarak nitelendirdiğini ve çok kez "ölüme yakın olduğunu" hissettiğini aktardı.

Çin'in en önde gelen sanatçılarından olan ve Çin Komünist Partisi'ni açıktan eleştiren Ai, Çin polisinin Nisan ayında muhaliflere karşı yaptığı operasyonlar sırasında gözaltına alınmıştı.

Yetkililerin operasyonu, ülkede Orta Doğu'dakilere benzer kalkışmalara çağrı yapan açıklamaların ardından gelmişti.

Ai'nin yakını, sanatçının tuvalete gitmekten, su içmeye kadar yapmak istediği her şey için izin istemek zorunda olduğunu da belirtiyor.