BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.415,37
HABER /  DÜNYA

Çinli komutan itiraf etti

Japonya ile Çin arasında gerilime yol açan Senkaku adaları krizinde Çinli komutan, Pekin yönetimini zor durumda bıraktı.

Abone ol

Japonya'nın kamu haber ajansı Kyodo, Çinli üstdüzey askeri isimlerin, gemilerinin Japonya Sahil Güvenlik Birimi'ne ait bir gemiye silah radarıyla kilitlendiğini itiraf ettiğini bildirdi.

Japon ajansına bilgi veren Çinli askeri isimler, gemi komutanlarının "acil bir şekilde karar aldıklarını", bu adımın planlı olmadığını belirtti. Ajans, askeri isimlerin yakın bir süre önce bu bilgiyi verdiklerini yazdı. Yetkililer, komutanın angajman kuralları çerçevesinde hareket ettiğini, merkezden ya da komutanından ayrıca bir emir almadığını da anlattı.

Japonya, Çin'e ait bir fırkateynin 30 Ocak'ta Japonya Sahil Güvenlik Birimi'ne ait bir gemiye silah radarıyla kilitlendiğini açıklamıştı. Pekin ise Tokyo'nun bu açıklamasını yalanlayarak böyle bir kilitlenmenin yaşanmadığını savunmuştu. Kriz, iki ülke arasında gerginlik yaşanan adaların açıklarında meydana gelmişti.

Doğu Çin Denizi'nde yer alan Senkaku takım adaları nedeniyle iki başkent arasında gerginlik bulunuyor. Tokyo, kontrolündeki adaları kamulaştırmasına Pekin'in tepkisi sert olmuştu. Bu ülkeye ait gemi ve uçaklar ada etrafında görülmeye başlamıştı.