BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,57
ALTIN 2.493,66
HABER /  GÜNCEL

Çin'in yeni ekonomik büyüme hedefi % 7

Çin Başbakanı Li Keqiang parlamentonun yıllık açılış oturumunda Li, 2015'teki ekomik büyümenin % 7 civarında olacağını belirtti; büyümenin geleneksel unsurları zayıflarken yeni yapısal reformlara gidilmesi gerektiğini kaydetti.

Abone ol

Çin Başbakanı Li Keqiang parlamentonun yıllık açılış oturumunda daha düşük bir büyüme hedefi açıkladı ve çevre konusunda daha sıkı kontrollerden sözetti.

Ulusal Halk Kongresi'nde 3000 dolayında milletvekiline seslenen Li, 2015'teki ekomik büyümenin % 7 civarında olacağını belirtti; büyümenin geleneksel unsurları zayıflarken yeni yapısal reformlara gidilmesi gerektiğini kaydetti.

Hava kirliliğini, yaşam kalitesi üzerindeki "afet" diye niteleyen Çin Başbakanı, çevre yasalarının sıkı şekilde uygulanacağını vurguladı ve ormanların korunmasından elektrikli taşıtların desteklenmesine dek uzanan bir dizi taahhütte bulundu.

BBC muhabiri Celia Hatton, Başbakan Li'nin, gerek ekonomik büyüme, gerekse çevre sorunları konusunda halkın yaşadığı sorunların farkında olduğu ve hükümetin sorunları nasıl çözeceğini bildiği izlenimini vermek istediğini kaydediyor.

Çin geçen yıl büyüme oranının % 7,5 olacağını açıklamış; ancak bu hedef yakalanamadığı gibi, Çin son 24 yılın en yavaş büyümesini gerçekleştirmişti.

Yıllardır çift haneli ekonomik büyüme hedefleri konulmasından sonra, Çin yöneticileri artık daha yavaş büyüme hedeflerini benimsemekte.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan Çin, hükümet yatırımlarından hız alan ihracata dayalı büyüme modelinden, iç tüketimi artırmaya ve hizmet sektörlerini genişletmeye odaklanan bir modele geçmeye çalışıyor.

Başbakan Li, 2015'te 10 milyon kentsel odaklı iş yaratılacağını ve işsizlik oranını % 4,5'ta tutmayı amaçladıklarını kaydetti.

Yolsuzluk konusuna kısaca değinen Li, bu konudaki katı tutumun sürdürüleceğini belirtti.

Hükümet ayrıca askeri bütçenin bu yıl % 10,1 oranında artırılacağını da doğruladı.