BIST 9.683
DOLAR 32,54
EURO 34,95
ALTIN 2.426,39
HABER /  GÜNCEL

Çin'in ihracatı yüzde 46 arttı

Çin'in ihracatının bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 45.7 artarak 94.52 milyar dolara ulaştı.

Abone ol

Çin'in ihracatının şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 45.7 artarak 94.52 milyar dolar olduğu açıklandı. Bu veri küresel talebin güçlenmesinin yeni yansıması olarak değerlendirilirken, ithalat da yüzde 44.7 artarak 86.91 milyar dolar oldu.

İhracat artışı küresel krizden önce 2008'in aynı dönemine oranla yüzde 8.2, ithalat da yüzde 9.8 artış kaydetti. Uzmanların beklentisi, Çin'deki ihracatın yüzde 35 ila 40 arasında bir artış göstermesiydi.

Çin Gümrük Genel Müdürlüğü tarafından bugün açıklanan verilere göre, bu yılın ilk iki ayında Çin'in dış ticaret hacmi 386 milyar 400 milyon doları geçerek, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 oranında arttı. İthalat yüzde 60 oranında artarken, ticaret fazlası ise yüzde 50,4 oranında azalarak 21.76 milyar dolara düştü.

Ocak-Şubat aylarında Çin'in en büyük ticaret ortağı konumundaki Avrupa Birliği ile ticaret hacmi yüzde 34.5 artarak 65.53 milyar dolar, ikinci büyük ticaret ortağı ABD ile yüzde 25.1 artarak 49.32 milyar dolar, Japonya'yı geçerek Çin'in üçüncü büyük ticaret ortağı olan Güney doğu Asya ülkeleri Birliği (ASEAN) ile arasındaki ticaret hacmi de Serbest Bölge'nin kurulması sayesinde yüzde 66 oranında yükselerek 39.12 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Özellikle Amerika Birleşik Devletleri, Çin'in para biriminin değerinin düşük olmasının uluslararası ticarette rekabet sorunları yarattığından şikâyet ediyordu. İhracatın artmasıyla yuan üzerindeki baskının daha da artacağı belirtiliyor. Pekin yönetimi yuanı ihracatçılarına yardımcı olabilmek için Amerikan doları karşısında 18 aydır 6.8 seviyesinde tutuyor. ABD, ''yuanın gerçek piyasa değerinden işlem görmesi için dalgalanmaya bırakılması'' isterken, Çin, küresel piyasalardaki belirsizliğin sürdüğünü belirterek, döviz kurları üzerindeki kontrol politikasını yumuşatma konusunda çok ihtiyatlı olmak zorunda olduğunu ileri sürüyor.

İthalat artışında ise özellikle hükümetin ekonomiyi canlandırmak için attığı harcamaya teşvik politikalarının etkili olduğu kaydediliyor.

Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan, kısa süre önce yaptığı açıklamada, Çin parası Yuanin değerinin arttırılmasına ilişkin olarak ılımlı para politikasını devam ettireceklerini ancak aynı zamanda enflasyon ve diğer ekonomik göstergeleri de yakından takip edeceklerini, enflasyonun kontrolünün bu yıl çok zor olacağını söyledi.

Çin, 2009'da ülke ekonomisine yaklaşık 9.6 trilyon yuan ( 1.41 trilyon dolar) kredi pompalamıştı. Bu rakam 2008'daki 4.9 trilyon yuanin nerdeyse iki katı. Merkez Bankası Başkanı Zhou, yeni şartlar ve enflasyon beklenti yönetimi ve istikrarlı büyümeye göre, politikaların gevşekliğini arttırabileceklerini ifade etti.

ÇİN'İN İHRACATI HALA KRİZİN ETKİSİNDE

Çin'in ihracatının her ne kadar bu yılın başında büyük gelişme gösterse de 2008 seviyesine ulaşması için 2 yada 3 yıl gerektiğinin altını çizen Çin Ticaret Bakanı Chen Demin, global toparlanmada hala belirsizliklerin bulunduğuna dikkat çekti.

Çinli Bakan, birkaç gün önce dünyanın en büyük 500 şirketinin 20'den fazla liderinin kendisine işlerinin diğer ülkelere göre Çin'de daha parlak olduğunu söylediğini aktardı. Dünya genelindeki resesyondan dolayı Çin mallarına olan talebin azalmasıyla Çin'in 2009'daki ihracatı yüzde 16 azalmıştı.