BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,88
ALTIN 2.434,41
HABER /  POLİTİKA

Cindoruk'un 'hayır' inadı DP'yi böldü!

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk'un 'hayır' kampanyası partide depreme yol açtı.

Abone ol

Teşkilatın tepkisine partinin duayen isimleri de katıldı. Antalya'da iki dönem belediye başkanlığı yapan Subaşı, bu tavrın Adnan Menderes'in partisine yakışmayacağını söyledi.

'HAYIR' İNADI DP'Yİ BÖLÜYOR

Referandum için 'hayır' kampanyası başlatan DP yönetimi zor durumda. Önceki gün Çorum'da iki, Manisa'da bir belediye başkanı 'evet' diyeceğini açıkladı. Teşkilattaki rahatsızlık had safhada. Son bomba Antalya'dan geldi. Partinin duayen isimlerinden Hasan Subaşı pakete Türkiye'yi vesayet rejiminden kurtaracağı için 'evet' diyeceğini açıkladı.  Subaşı, 'hayır'da ısrar edilmesi durumunda istifa edebileceğinin sinyalini verdi: "Bu tavır sürdürülürse partide kalmanın anlamı yok."

MENDERES'İN PARTİSİ 'HAYIR' DİYEMEZ

Doğru Yol Partisi'nde Genel Başkan yardımcılığı görevi üstlenen ve Antalya'da iki dönem belediye başkanlığı yapan Hasan Subaşı, ihraç edilmek istenen eski genel başkan Süleyman Soylu'ya da sahip çıktı. Subaşı, "Parti bunun altından kalkamaz. Fikir özgürlüğüne karşı duruş DP'ye çok zarar verir. Zaten parti son derece zayıfladı. Bu anlayışla yok olma sürecine girer" dedi. DP'deki en büyük hayal kırıklığının Hüsamettin Cindoruk'un sivil siyaseti desteklemeyen politikası olduğunu ifade eden Hasan Subaşı şöyle konuştu: "Adnan Menderes'in partisi 'hayır'cı olamaz. Cindoruk'un Ergenekon davalarını destekler tavrı, yargı sürecine müdahalesi, 28 Şubat'a sahip çıkması, 'evet' diyenleri ihraç girişimi beni hayal kırıklığına uğrattı. Hayır'da devam edilirse 367 kararında olduğu gibi kopmalar yaşanır."

ÖZAL: PAKET ÇÖPE GİTMEMELİ

Bu arada DP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Özal, "Paket referandumda çöpe giderse üzülürüm" açıklamasını yaptı. Anayasa değişikliğine şahsi olarak 'evet' dediğini ve bu fikrini partisinin genel idare kurulunda söylediğini dile getiren Özal, partinin kararına ise saygılı olduğunu kaydetti.

MİSYONDAN UZAKLAŞMA FİKRİ BÖLÜNMEYE YOL AÇAR

DP'nin eski genel başkanı Süleyman Soylu, siyasi partilerin kararlarını, misyonuna uygun bir şekilde vermesi gerektiğini söyledi. Soylu, çekirdek bir kadronun aldığı kararların siyasi partilerde dejenerasyona ve sapmalara yol açtığının altını çizdi. Parti geleneğinde 'halka rağmen siyaset yapılamayacağı' olgusunun önemli bir yer tuttuğunu belirten Soylu, "Misyonundan uzaklaşma, sapma partide önce fikri bölünmeye yol açar, daha sonra da  partiyi zafiyete sokar. 2007'de 367'deki tavırda bunun örneği görülmüştür. Parti ikiye ayrılmamıştır, ancak partinin yarıya yakını başka siyasi partilere geçmiştir. Bizler buna engel olmaya çalışıyoruz" dedi.  DP'nin 'demokrasi ve millet iradesi' fikrini, Cumhuriyet'in temel kuruluş paradigması olan 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' ilkesine dayandırdığını anlatan Soylu, "DP'nin kuruluş felsefesi, kurucu atalarının vaazettiği temel fikirler, dörtlü takrir gibi temel metinlere dayandırılmıştır. DP halkın yasama gücünü kullanmasını ve kurucu iktidar görevini yerine getirmesini cumhuriyetin ilerlemiş aşaması sayar" şeklinde konuştu.