BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,83
ALTIN 2.429,41
HABER /  POLİTİKA

Cindoruk'tan yeni anayasa yorumu

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Meclis'te şu anda görüşülen yeni Anayasa paketiyle ilgili bakın hangi yorumda bulundu.

Abone ol

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, ''Kalıcı istikrar için kendiniz için bir anayasa yapma duygusundan kurtulmanız gerekiyor. TBMM'de şu an görüşülen çok tekelci bir anayasa. Bundan sonra uzlaşma sağlansa bile o duygu ortadan kalkmayacaktır'' dedi.

Cindoruk, Türkiye Genç İş Adamları Derneği Ankara Şube Başkanı Sefa Çol ile Ankara Genç İşadamları Derneği Başkanı Abdullah Değer ve beraberindekileri, parti genel merkezinde ayrı ayrı kabul etti.

Cindoruk, görüşmelerde yaptığı konuşmada, gündemdeki konulara değindi.

Konuşmasında girişimciliğin önemine değinen Cindoruk, bunun için sağlanması gereken istikrarın uzun süreli ve kalıcı olması gerektiğini belirtti. Siyasal ve yasal istikrarın da sağlanmasının şart olduğuna işaret eden Cindoruk, şöyle konuştu:

''Siyasi istikrar dediğimiz şey hukuka dayalıdır. Son anayasa değişikliği ile ilgili bizim itirazımız bu. Anayasa değişiklikleri demokrasiye de uygun olmalı. Sadece bizim iç hukukumuza değil, milli üssü hukuk var ona uygun olmalı, dünya standartlarına uygun olmalı.

Kalıcı istikrar için kendiniz için bir anayasa yapma duygusundan kurtulmanız gerekiyor. TBMM'de şu an görüşülen çok tekelci bir anayasa. Bundan sonra uzlaşma sağlansa bile o duygu ortadan kalkmayacaktır. Bir referandum veya bir Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile bu anayasa değişikliğinin durdurulması Türkiye'ye sıkıntı verir. Herkese aynı şeyi tavsiye ediyorum, dünyada kabul görmüş anayasa ve demokrasi kurallarına uygun değişiklik yapın. Kendimize özgü anayasa olmaz. Kurallar artık evrensel olmuştur.

Seçim kazanmak bir parti için gerçekten bir hedeftir. Ama ne olursa olsun seçimi kazanma hedefi koyarsanız hem seçimi kazanmazsınız hem ülkeyi kayıplara uğratırsınız. Sürdürülebilir demokrasi içerisinde olmalı. Referandumun sonuçları çok tehlikelidir. Referandum dinamittir. Erken seçim kendiliğinden gelir, şartlarını kendisi oluşturur. Şu anda bir erken seçim yok ama bu anayasa ile ilgili ihtilaflar bir erken seçim getirebilir.''

Konuşmasında demokrasinin önemini sık sık vurgulayan DP Genel Başkanı Cindoruk, ''Ordunun görevi denetleme değil korumaktır. Seçmenin görevi denetlemektir, seçmen bunu yaparsa orduya gerek kalmaz'' görüşünü ifade etti.