BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,77
ALTIN 2.506,57
HABER /  POLİTİKA

Cindoruk'tan felaket senaryosu

DP Lideri Hüsamettin Cindoruk'a göre dağılan Yugoslayva modeli Türkiye'ye dayatılıyor.

Abone ol

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, demokratik özerklik tartışmalarına ilişkin ''Dağılan Yugoslavya modelini bize yutturmaya çalışanlara sesleniyorum; biz Demokrat Parti olarak o tekliflerin tümüne karşıyız. Bu tekliflerin tümü bizi bölmek içindir'' dedi.

Cindoruk, Fethiye Kültür Merkezi'nde düzenlenen partisinin Bursa İl Kongresinde, Türkiye'de birçok sorun bulunduğunu ancak çözümüne ilişkin beklenin adımların atılmadığını ileri sürdü.

''Bir ülkede adalet yoksa siyaset de yoktur'' diyen Cindoruk, ''Şu anda cezaevlerinde 50 basın mensubu tutuklu. Böyle bir sistemin adına 'demokrasi' koyarsanız, bir siyasi iktidarın madalyası, başarısı gibi görürseniz ayıp edersiniz'' dedi.

Türkiye'de emeklinin, memurun, çiftçinin, esnafın sorunları bulunduğunu iddia eden Cindoruk, sürekli açılan alışveriş merkezleri nedeniyle küçük esnafın mahallelerde iş yapamadığını söyledi. Cindoruk, ''Bölünmüş yollar, fabrikalar açmış olabilirsiniz ama devletin parasıyla, siyasetiyle, 'hizmet ettik' diye demokrasiyi ortadan kaldırmaya kimsenin hakkı yoktur. Siz Türkiye'yi yüzde 5 büyütebilirsiniz. Ekonomi yüzde 5 büyüdü diye demokrasi yüzde 5 büyümez, küçülttünüz'' diye konuştu.

YUGOSLAVYA ÖRNEĞİ

Cindoruk, demokratik özerklik tartışmalarına da değinerek, ''Dayattıkları özerk yönetim nedir? O partinin başkanı 'dünyada olmayan bir model ortaya attık' diyor; hayır bu model var'' dedi.

Yugoslavya'nın dağılmadan önceki anayasasının 406 madde olduğunu, orada da çok dilli eğitimin, yerel parlamentonun, yerel savunma gücünün bulunduğunu kaydeden Cindoruk, ''Var da ne oldu? 1989'da birden bire kanlı savaşlar oldu. 7 devletin çıktığı dağılmış bir Yugoslavya, Sırp kasapları, toprağı kazdığınızda çıkan kemikler, tecavüzler... Dağılan Yugoslavya modelini bize yutturmaya çalışanlara sesleniyorum; biz Demokrat Parti olarak o tekliflerin tümüne karşıyız. Bu tekliflerin tümü bizi bölmek içindir. Gelin çalışalım, hakkınız varsa verelim ama sadece Diyarbakır'ın hakkı değil Bursa'nın hakkını da verelim'' diye konuştu.

Eski bir avukat olduğunu, cezaevlerini ve hükümlerini çok iyi bildiğini dile getiren Cindoruk, ''Hapishaneden örgütünü idare eden bir mafya lideri olabilir ama hapishaneden parti idare eden bir terörist hiç görmedim'' dedi.

Barışmış toplumları bir arada tutmanın kolay olmadığını vurgulayan Cindoruk, şunları kaydetti:

''Niye bizim aramıza nifak sokuyorsunuz. Böylesine sıkıntıya sokarsanız, devletin bölünmez bütünlüğünü, cumhuriyetin güvencelerini, laikliğini, Atatürk ve demokrasiye bağlılığı ortadan kaldıracağınızı sanıyorsanız, yanılıyorsunuz, bunu yapamazsınız. Bunu yapmaya kalkarsanız altında kalırsınız. Size verilmesi gereken hakları biz veririz. Siz zorla alamazsınız. Biz çoğunluğuz, biz Türk halkıyız. Türk halkı bu devletin sahibi. Bağımsız devletler topluluğu değil Türkiye, üniter, birleşik bir ülke. Bu devleti kanla kurduk.''

CHP Genel Başkanı Kemal Kıçıldaroğlu'nun parti kongresinde ''yoldaşlar'' şeklindeki hitabını da eleştiren Cindoruk, ''Stalin'in Lenin'in yoldaşları olabilir ama Kemal Kılıçdaroğlu'nun yoldaşları olmamalı. Siyasi parti liderlerinin yoldaşları değil, benim dediğim gibi yol arkadaşları olabilir. Sanırım CHP bunu bir daha kullanmaz. 80 öncesinde sol örgütlerin kullandığı çok çarpıcı, ayrımcı bir kelime. Belki de ağzından kaçmıştır diye düşünüyorum'' şeklinde konuştu.