BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.509,09
HABER /  POLİTİKA

Cindoruk referanduma savaş açtı

Referduma karşı olan DP lideri Cindoruk BCP lideri Mümtaz Soysal'ı yanına alarak kameraların karşısına geçti.

Abone ol

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ve Bağımsız Cumhuriyet Partisi (BCP) Genel Başkanı Mümtaz Soysal, Anayasa değişikliğinin halka daha iyi anlatılması ve referandumda ''hayır'' oyu verilmesi için ''Aynı cumhuriyetçi ilkelere sahip partilerce'' ortak çalışma yapılması çağrısında bulundu.

Cindoruk ve Soysal, BCP Genel Merkezinde ortak basın toplantısı düzenledi. Anayasa değişikliği için yapılacak halk oylaması konusunda ''tedirgin'' olduklarını belirten Cindoruk, yapılan anayasa değişikliğin sadece mevcut Anayasa'ya değil demokrasiye de aykırı olduğunu ileri sürdü. Cindoruk, ''Bunun halk tarafından kabul edilmesi Türk siyasi hareketinin ve rejimimizin pek çok alanda değişime uğramasının başlangıcı olabilir'' dedi.

Her şeyi Anayasa Mahkemesinden bekleyen bir siyasi anlayışın olmaması gerektiğini vurgulayan Cindoruk, Anayasa Mahkemesinin Türk siyasetini tanzim eden bir unsur haline geldiğini savundu.

Anayasa paketinin durdurulması için siyasilerin, bilim adamlarının gayret göstermesi gerektiğini dile getiren Cindoruk, şunları söyledi:

''Bunun yolu da Anayasa referandumudur. Bu referandumun içeriği halk tarafından bilinmeyebilir. Çünkü Anayasa paketi çok kapalı bir kutudur. Halka anlatmamız gerekir. Teklif ettiğimiz eş güdüm de budur. Partiler bu çağrımıza 'evet' derlerse bunu halka anlatılmasını tavsiye ediyoruz. Her parti kendi görüşü istikametinde değil, daha çok bilimsel, hukuksal ve siyasi ortak noktaları vurgulayan bazı çalışmalar yapabilir. Bu konuda broşür bastırabilir, hatta Anadolu'ya paylaşarak oralarda halka anlatabilir.

Bizim karşı çıkışımız romantik ya da siyasi bir hadise değil. Temel hukuka dayanan kuşkularımızı dile getirmek için bunu yapmaya uğraşıyoruz. Bu eş güdümü sağlamak için üzerimize düşen görevi yapıyoruz.''

BCP GENEL BAŞKANI SOYSAL

Mümtaz Soysal da yapılacak referandumu cumhuriyetin geleceği bakımından ''endişe verici'' bulduklarını belirtti.

Anayasa değişikliğinin cumhuriyetin bazı niteliklerini ve yapısını tehdit ettiğini ileri süren Soysal, referandum sonrasında ''devletin yapısını değiştirecek'' bir durumun oluşabileceğini savundu.

Bazı referandumlarda katılımın belli bir oranda olması yönünde kuralın olduğunu anımsatan Soysal, ''Toplumun büyük çoğunluğu katılacak ki 'evet' ve 'hayır'ın bir anlamı olsun. Referandum Türkiye'de yazın hala devam ettiği bir zamanda yapılacak. Hala tatilde olanlar da olabilir. Kızgınlıkla da olsa referanduma gitmeyenler 'evet'in ekmeğine yağ sürer'' diye konuştu.

Partiler arası bir eşgüdümün oluşturulması için bir çağrıda bulunduklarını da kaydeden Soysal, ''Bizimle aynı cumhuriyetçi ilkelere sahip partiler arasında sürekli bir eş güdüm kongresi kurmaya yönelik çağrımızı ziyaretlerle devam ettireceğiz. Bu konuda görüşmelerimiz sürüyor'' diye konuştu.

Cindoruk, bir gazetecinin ''Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP Genel Başkanı seçilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu, ''Kılıçdaroğlu'nun kasketini beğenmedim ona yeni bir kasket hediye edeceğim'' diye yanıtladı. Soysal ise aynı soruyu ''Kılıçdaroğlu dediklerimize katılıyorsa iyidir, katılmıyorsa değildir'' diye yanıtladı.

Soruların ardından iki liderin hazırladığı ortak metin soysal tarafından okundu.

Metinde, anayasa değişikliğinin arkasında başkanlık sistemine geçme niyetinin yattığı öne sürülerek, ''Anayasa değişikliği halk oylamasına sunulurken tehlikeli gidişi halka anlatarak metnin reddedilmesini başarmak için cumhuriyetçi partiler arasında etkili bir eşgüdümün sağlanması zorunludur'' denildi.