BIST 9.091
DOLAR 32,38
EURO 35,01
ALTIN 2.325,79
HABER /  POLİTİKA

Cindoruk Baykal'a fena çattı

Baykal'ın Anayasa değişikliği paketine ilişkin önerisi Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk'u kızdırdı.

Abone ol

Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, CHP'nin anayasa değişikliği konusundaki tutumunu eleştirerek, ''Sayın Baykal bugün durduk yerde hükümete destek veriyor, Başbakan'ın ortaya koyduğu anayasaya. Anayasa gibi bir konuda yanlış bir duruş sergilediysen o da senin ayıbın. Samimi değilsin'' dedi.

Cindoruk, Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

CHP'nin anayasa değişiklik teklifiyle ilgili yaklaşımını samimi bulmadığını ifade eden Cindoruk, siyasette ilkeli duruşun önemine dikkati çekti.

BAYKAL SAMİMİ DEĞİL

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekili seçilebilmesinin yolunu açarken de CHP'nin hata yaptığını ifade eden Cindoruk, ''Sayın Baykal bugün durduk yerde hükümete destek veriyor, Başbakan'ın ortaya koyduğu anayasaya. Siyasette duruş önemli. Bugüne kadar ilk defa duyuyorum; Başbakan uzlaşma aramıyor muhalefet uzlaşma arıyor. Olur mu öyle bir şey? Muhalefet duruşunu sürdürecek. Bir görüşünde haklıysa o zaman devam edecek. Ha ilk görüşünde haksız değilsin o halde ilk görüşünde kalmalısın. Anayasa gibi bir konuda yanlış bir duruş sergilediysen o da senin ayıbın. Samimi değilsin'' şeklinde konuştu.

ERKEN SEÇİM

DP lideri Cindoruk, muhtemel bir anayasa değişikliği ile ilgili referandumun aynı zamanda erken seçime de sebep olabileceğini söyledi.

''Erken seçim bir siyasi disiplindir ve ne zaman geleceğine kendi karar verir. Hiç beklemediğiniz bir anda özel bir durum ortaya çıkar ve kucağında bulabilirsin erken seçimi. Ya da erken seçime yapmaya uğraşırsın şartlar elverişli değildir. Erken seçimin şartlarını erken seçimin kendisi tayin edecektir. Kimse bunu hesap edemez bilemez'' diyen Cindoruk, şöyle devam etti:

''Şu anda bir erken seçim koşulu görmüyorum. Onu ertelemek için de referanduma gidecekler. O referandumda mesele yüzde 40 'evet' oyu çıkarsa, hükümet onu kendisinin oyu olarak yorumlayacaktır. Kaybetmekten çok korkmayacaktır. Ona göre önünü görecektir.

Türkiye'nin en güçlü, en isabetli anketi referandumdur. Yüzde 35-40 gibi bir rakama ulaşırsa evet oyları, hükümet onu kendisine parti oyu olarak görecektir o zaman belki bir erken seçim kararı çıkabilir.''

''TABANI KOALİSYONA İKNA ETMEK ZOR''

AK Parti'nin, son seçime göre büyük oy kaybına uğradığını savunan Cindoruk, yeni dönemde Türkiye'yi koalisyon hükümeti bekleyebileceğini ancak tabanı koalisyona ikna etmenin zor olduğunu bildirdi.

Görünen tabloda ne CHP'nin ne de MHP'nin AK Parti ile koalisyon yapmasının mümkün olmadığını ifade eden Cindoruk, CHP ile MHP arasında da düşünce birlikteliği bulunmadığını söyledi.

''Taban hareketidir siyasi partiler. Bugünkü münakaşalar aktüel münakaşalardır, onlar çok etki yapmaz ama tabanınızı bir koalisyona razı etmek çok zor iştir'' görüşünü dile getiren Cindoruk, ''MHP ile CHP arasında zıddiyet var, beraberlik yok. Muhalefet olarak zaman zaman işbirliği yapabilirler ama tabanlar esas itibarıyla zıt yapılarını muhafaza ederler'' dedi.

Cindoruk, DSP-MHP-ANAP koalisyonunun hatırlatılması üzerine de ''Çok başarılı olamadı ve anlaşamadılar. MHP, gün geldi koalisyon sürdürülemez hale gelince erken seçime götürdü. O anlaşmazlık liderler arası anlaşmazlık değil ideolojik olarak taşıyamadı. Seçimde ikisi de tasfiye oldu'' diye konuştu.

''BARAJI ÇOK RAHAT AŞACAĞIMIZA İNANIYORUM''

Seçimde partisinin baraj ile ilgili bir sıkıntısının olmayacağını belirten Cindoruk, ''Ben çok geziyorum, balkonlar ve kaldırımlar çok renkli, barajı çok rahat aşacağımıza inanıyorum'' dedi.

Cindoruk, şöyle devam etti:

''Köklü partiler zaman zaman sıkıntıya düşseler de varlıklarını sürdürüyorlar. CHP de zaman zaman baraj altında kaldı ama sonra geçti. Bunu sağlayan Deniz Baykal değil altı oktur. Altı oklu amblem, CHP'yi tekrar ayağa kaldırmıştır. Biz de aynı durumdayız, arkadaşlarımız partiye dönüyor.

Çok romantik bir şey Kırat... Hikayesi var, şiir var, şarkısı var, folklorü var ve halkın bulduğu bir isimdir.''

DYP'nin Mehmet Ağar liderliğinde 2007 yılında yüzde 6 civarında oy aldığını anımsatan Cindoruk, ''Orada birleşme sıkıntısı oldu. O sıkıntılar içinde gittikleri seçimde yüzde 6 oy aldılar. Bu sefer onu artıracağız. DP'nin barajı aşması çok zor değil'' dedi.

Seçim barajının yüksek olduğunu ama parti olarak bunu bir şart olarak ortaya koymadıklarını anlatan Cindoruk, ''Bizim şahsi endişemiz yok ama diğer siyasi partiler için barajın düşürülmesi gerekir'' diye konuştu. Cindoruk, Türkiye için hem nüfus dağılımı hem de seçmen bazında yüzde 5'in makul bir seçim barajı olacağını savundu.

DİKKAT ÇEKİCİ OYLAR ALACAĞIZ''

Üçüncü dönemlerin riskli olduğuna işaret eden Cindoruk, üçüncü dönem kazanmış tek partinin Demokrat Parti olduğunu hatırlattı.

Seçmen sayısının arttığını belirten Cindoruk, ''milli görüşçülerin'' AK Parti'ye devam edeceğini ama AK Parti'nin özellikle genç kuşaklar arasında oy kaybedeceğini ve tek başına iktidar olamayacağını ileri sürdü.

DP'nin demokrasiye bağlılığı ve söylemlerinin bir çok kesimin ilgisini çektiğini anlatan Cindoruk, DP'nin gerçek tabanı olan kırsal kesimden ve büyük şehirlere göç eden kesimlerden yine büyük oy alacaklarını söyledi.

Cindoruk, ''DP her kesimde vardır ama samimi olmak gerekirse bu onu tek başına iktidar yapar mı? Sanmıyorum. Ama dördüncü parti olarak TBMM'ye gireceğiz'' görüşünü dile getirdi.

İKİ PARTİNİN BİRLEŞMESİ DEVRİMDİR

''İki partinin birleşmesi çok önemlidir. Siyasi partilerin birleşmesi devrimdir'' diyen Cindoruk, ANAVATAN ile birleşmeden sonra parti yönetimini birlikte oluşturduklarını, şimdi il ve ilçe kongreleri ile birleşmeyi tamamlayacaklarını söyledi. Cindoruk, 25 Nisanda Polatlı'da yapılacak ilçe kongresi ile buna başlayacaklarını bildirdi.

İki partinin toplam üye sayısının 1,5 milyon civarında olduğuna dikkati çeken Cindoruk, bu isimleri bulup bir araya getirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Cindoruk, ''Keşke DYP'nin adı değişmeseydi dediğiniz oldu mu?'' şeklindeki soruyu ise ''Ben bir partinin adının önemli olduğuna inanıyorum ama DP adı, kolektif bir addır ve kırat değişmedi. Önemli olan amblem, bilhassa kırsal alanda isme değil ambleme bakıyorlar'' yanıtını verdi.