BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.308,50
HABER /  DÜNYA

Çin'den ABD'ye siber saldırı iddiası

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Ulusal güvenlik görevlileri hangi türden özel şirketlerin hedef alındığını takip ediyor" denildi.

Abone ol

Beyaz Saray, Çin'den ABD şirketlerine siber saldırı yapıldığı iddiası üzerine ulusal güvenlik görevlilerinin konuyu ve Çin'i yakından takip ettiğini bildirdi.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında, son üç haftada Amerikan teknoloji ve ilaç şirketlerine Çin'den yedi kez siber saldırı yapıldığı yönündeki iddialara cevap verdi.

Earnest, ABD ve Çin arasında geçen ay varılan anlaşmaya rağmen Çinli bilgisayar korsanlarının ABD şirketlerine siber saldırı düzenlemeye devam ettiği iddialarına ilişkin, anlaşmaya atıf yaptı ve "ABD, Çin'i söylediği yada verdiği sözlerle değil yaptığı hareketlere göre yargılayacak" dedi.

Earnest, Başkan Obama'nın, geçen ay Beyaz Saray'ı ziyareti esnasında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e "ABD, Çin'i söylediği ya da verdiği sözlerle değil yaptığı hareketlere göre yargılayacak" şeklinde uyardığını hatırlattı. Konuyla ilgili kurumların Çin'in hareketlerini yakından takip ettiğini söyleyen Earnest, şunları kaydetti:

"Bu elbette öncelik taşıyan ve ABD yönetiminin yakından takip ettiği bir konudur. Şunu söyleyebilirim ki gerek Beyaz Saray'a, gerekse federal hükümete bağlı ulusal güvenlik görevlileri haberlerde de belirtildiği gibi hangi türden özel şirketlerin hedef alındığını takip ediyor. Yönetim içinde ulusal güvenlik adına çalışanlar, bu özel şirketlerle irtibat halinde ve tahmin ediyorum ki yakın zamanda konuya ilişkin olarak buldukları detayları bize ulaştıracaklar."

Merkezi California'da bulunan siber güvenlik şirketi CrowdStrike'ın hazırladığı raporda, son üç hafta içinde Amerikan teknoloji ve ilaç şirketlerine Çin'den yedi kez siber saldırı düzenlendiği belirtildi.

Raporda, siber saldırıların ulusal güvenlikle ilgili istihbarat toplama amaçlı değil, fikri mülkiyet ve ticari sırları çalmaya yönelik olduğu kaydedildi.

ABD Başkanı Barack Obama ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 25 Eylül'de yaptıkları görüşme sonrası iki ülkenin ekonomik menfaat sağlamak için ticari sırlar dahil fikri mülkiyetin sanal ortamda çalınmasını desteklemeyecekleri konusunda mutabakata varmıştı.

ABD, ekonomik amaçlı siber casusluk faaliyetleri yürütmediğini iddia ediyor. Batılı istihbarat kurumları ise Çin'in yıllardır bu tarz siber saldırılar gerçekleştirdiğini öne sürüyor.