BIST 9.770
DOLAR 32,54
EURO 34,88
ALTIN 2.431,22
HABER /  DÜNYA

Çindeki olayın perde arkası

Çin'deki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde çıkan olayların perde arkası. Türk kızlarına gayri ahlaki saldırı isyanı başlattı.

Abone ol

İNTERNETHABER

Çin'in kuzey batısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesinin merkezi Urumçi'de, dün akşam saatlerinde Uygurlularla Çinliler arasında çatışma çıktı. Çin'in resmi haber ajansı 140 kişinin öldüğü açıkladı ama bölgeden gelen gayriresmi haberlere göre ölü sayısı 500... Olayların patlama sebebi ise Uygur Türkü kızlara yapılan ahlaksız saldırılar...

BİZİM KEBAPÇILARI VE MEYVECİLERİ ÖLDÜRÜYORLAR

Bu da Doğu Türkistan Gençlik Derneği'ne bölgeden gelen bir mail:

"Ağabey burada internet pek güvenli değil, sonra anlatırım... Bizim memlekette China Mobile'i kapattılar, internet ve elektriği kestiler.
Şu an ordu bastırıyor, Allah büyüktür... Kanton taraflarında bizim kebabçıları ve meyvecileri öldürüyorlar.

UYGUR KIZLARI SEKS KÖLESİ OLDU

Doğu Türkistan Gençlik Derneği Basın sözcüsü Ömer Faruk Önder ise olayı şöyle özetliyor: 

"Doğu Türkistandaki yüzbinlerce Uygur Türk'ü Çin vahşetine karşı ayaklanma başlattı.

Bilindiği gibi Çin hükümeti Doğu Türkistanda ki 35 milyon Uygur Türküne karşı asimilasyon politikası izliyor. Türk kimliğini açıkça dışarı vuran Uygur Türkleri'ni rejim karşıtı olarak göstererek onlarca Uygur Türkünü idam eden, Uygur kızlarını zengin Çin işadamlarına seks kölesi olarak yollayan Çin hükümetinin son olarak Uygurlar üzerindeki baskıyı arttırması sonucu büyük isyan patlak verdi."

FABRİKADA ÇIKAN KAVGA SEBEP OLDU

Resmi haber ajansı söz konusu olaylara, 26 Haziranda Guangdong eyaletindeki bir oyuncak fabrikasında Çinli ve Uygurlu işçiler arasında meydana gelen bir kavganın neden olduğu iddia etti.  Fabrikada çıkan olaylarda 2 Uygur kökenli işçinin ölmesiyle Uygurluların Urimçi sokaklarına taştığı söylendi.  Ajans olaylarda 1000 kadar Uygur'un protesto gösterilerinde araçları ateşe verdiği, polisle ve Çinliler'le çatıştığı bildiriyor ve 260'dan fazla motorlu taşıtın ateşe verildiği, 200'den fazla işyerinin tahrip edildiği söyleniyor.  En az bir cep telefonu operatörünün de servisinin kesildiği gelen haberler arasında... 

İRTİBATI KESTİLER, MÜSLÜMANLARI KATLEDİYORLAR

Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Seyit Tümtürk ise orada yaşananların bir vahşet olduğunu söylüyor ve ölü sayısını 500'e yaklaştığını belirtiyor.

Tümtürk Urumçi'deki olayları ve perde arkasını şöyle anlatıyor:

Şu anda Doğu Türkistan'la iletişim kurmak mümkün değil. Çünkü tüm iletişim araçları, telefon, internet, televizyon devlet tarafından kesilmiş durumda. Tamamen izole edilmiş bir Doğu Türkistan'la karşı karşıyayız. Birkaç gün sonra bu izolasyon kalktığında onlarca, binlerce masum müslümanın katledildiğini göreceğiz.

TÜRKİSTANLI KIZLARA GAYRİ AHLAKİ SALDIRI YAPILDI

Olayın mahiyeti kökeni, Doğu Türkistan'dan Çin'e ucuz işgücü olarak götürülen, adeta köle muamelesi gören Doğu Türkistanlı kızlarımızın çalıştığı bir oyuncak fabrikasında kızlarımıza yapılan gayri ahlaki bir saldırıdır. Bu saldırı Haziran'ın 22 ya da 23'ünde vukuu bulmuş. Bu tarih Sayın Cumhurbaşkanımızın Doğu Türkistan ziyaretine denk gelen bir tarih. Ve bu olaya Doğu Türkistanlı kızlarımız ve gençlerimiz müdahale ederek olayı bertaraf ediyorlar. Olay tamamen yatışıyor.

5 BİN ÇİNLİ YATAKHANELERİNİ BASTI

Aradan 3 gün geçiyor. 26 Haziran 2009 gece saat 02'de 5000 Çinli bu kardeşlerimizin kaldığı yatakhaneyi basarak 300 kardeşimizi delici ve ezici aletlerle hapsediyor. Gece 2'de başlayan olay 7'ye kadar durdurulmuyor. Orada ölümlerin yaşanmasına göz yumuluyor.

ÇİN DEVLETİ ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERİYOR

Burada bir devlet provakasyonu var. Aynı nezaketsizlik 2000'li yılların başında Başbakan Yardımcımız orayı ziyaret ettiğinde Türkçe'yi yasaklamışlardı. Oradaki Türkler tutuklanarak adete Türkler'e karşı bir gövde gösterisi yapılmıştı. Çin Devleti Uygurlar'a aba altından sopa göstermişti.

500'DEN FAZLA ÖLÜ VAR

Resmi haber ajansı 140 ölü diyor ama üniversitelilerin üzerine ateş edildi. Fabrikadaki insanlar öldürüldü. 500 kişinin üzerinde ölü var. Olay 5 ayrı mahallede vuku buluyor. 500 kişi katledildi. Olay Kaşkar'a sıçradı.

İŞTE SICAK OLAYLARIN İLK
GÖRÜNTÜLERİ...



SİNCAN NERESİ? ORADA NELER OLUYOR?

[PAGE]

Sincan Uygur Türklerinin anavatanı... Türk kökenli Uygurlarla Çin hükümeti arasında yaşanan gerilimden dolayı oraya gitmek de zor, oradan çıkmak da...

Sincan Dünyanın denize en uzak bölgesi. Çin'in kuzeyinde yer alıyor. 20 milyonluk nufusun 8 milyonluk kısmını Uygur Türkler'i oluşturuyor. Nüfusun diğer kısmını da diğer Türk grupları ve Çinli müslümanlardan oluşuyor.

UYGURLAR BAĞIMSIZLIK İSTİYOR

Sincan, Çin İmparatorluğu'na 19. yüzyılda katıldı. 1915'ten beri özerk bölge. Ancak Uygurlar bağımsızlık istiyor. 90'lı yıllardan bu güne kadar da bu talep daha militan bir tavır kazandı. Müslümanlık boyutu da arttı.

UYGURLAR DÜNYADA ÖRGÜTLENİYOR

Bölgeden kaçan Uygurlar dünyada örgütleniyor. En önemli örgüt de Dünya Uygur Kongresi. Çin son ayaklanmadan da bu örgütü ve örgütün liderlerinden dünyanın en zengin işkadını Rabiya Kader'i sorumlu tutuyor.

İŞTE OLAY BÖLGESİNDEN İLK FOTOĞRAFLAR

[PAGE] [PAGE] [PAGE]



[PAGE]

[PAGE]

[PAGE]

[PAGE]

[PAGE]

[PAGE]