BIST 9.699
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.498,19
HABER /  DÜNYA

Çin'de gündem olan Türk konuştu

ÇİN'de pizzacıda yemek yerken bir sosyal deneyin konusu olan ve evsiz bir adama yardım eden görüntüleri Çin'de ve Türkiye'de çok sayıda paylaşım alan Murat Telek, Star gazetesinden Ömer Ekinci'ye konuştu.

Abone ol

ÇİN'in Şangay şehrinde Koç Grubu'na ait bir şirkette müdür olarak görev yapan Murat Telek, 2002 yılından bu yana eşi ve 14 yaşındaki kızı ile Şanghay’da yaşadığını belirtti. Çin'de çelik panel radyatör satışı yapan Telek, "Türkiye'de üretilen ürünleri Çin pazarına satıyoruz ve Türk firmaları panel radyatör alanında Çin pazarında yüzde 50 paya sahip. Bundan dolayı mutluyum” dedi.

Sosyal bir deneye konu olan Telek, o gün yaşadıklarına dair şu ifadeleri kullandı: “ Çin'de farklı bir şehirdeki müşterim ile görüşme yaptıktan dönüş uçağımın kalkmasına çok zaman vardı. Bende şehirde zaman geçirmek istedim. Taksicinin bıraktığı noktada pizzacıya girdim. Sonra, iyi giyimli bir kadın evsiz kılıklı bir genci restorana getirip çaprazımdaki masaya oturttu ve buruşuk bir 50 RMB bırakıp hızla ayrıldı. Kadının genci yalnız bırakmasına üzüldüm çünkü onun için bu kurtlar sofrasında yalnız kalmaktı. Hemen arkasından da restoranın müdürü masaya geldi. Sonrasını videodan izlediniz.

İNSANA SAYGILI DAVRAMAK GEREKİR
Kavga yerine uzlaşma ile sorunların çözülmesinden yanayım. Ayrıca kendi ülkemde değil, yabancı bir bölgede, o ülkenin vatandaşlarına saygılı davranmak gerektiğini düşünüyorum. Çinliler zaten hemen hemen hiç kavga etmezler. Ses yükseltmek dahi ayıplanır. Bu videoyu Çin televizyonunda seyretmedim. Çinli arkadaslarım sosyal medyada gösterdiler. Onların çok hosuna gitti ve kendi arkadaşları, müşterileri ile paylaştılar. Ben bir defa seyrettim. Sinirlendiğim anlardaki yüz ifademi ve mimiklerimi beğenmedim. Gençle ilk konuşmaya başladığım an güzeldi.

VİDEOYU İZLEYEN ÇİNLİLER BENİ TANIYOR
Çin'de videoyu TV'de ve sosyal medyada izleyen insanlar beni tanıdılar. Fotoğraf çektirip, sevgi gösterdiler. Bu beni mutlu etti. Türkiye'den gelen tepkiye şaşırdım. Böyle bir gelişme beklemiyordum. İnsanlar bana uzun uzun mesajlar yolladılar. Vakitlerini ayırıp değer vermelerine, benimle temas kurmalarına çok sevindim. Bu güzel kalpli Türk insanları ile karşılaştığım için çok memnunum.

Çin'deki sosyal deneye Türk müşteri damga vurdu