BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,85
ALTIN 2.513,68
HABER /  GÜNCEL

Çin'de ekonomik büyüme hız kazandı

Dünyanın ikinci en büyük ekonomisine sahip ülkesi Çin'in ekonomik büyüme rakamları, yılın üçüncü çeyreğinde artış göstermeye başlasa da kimi çevreler, bu canlanmanın ne kadar sürdürülebileceği konusunda muhtelif görüşler dile getiriyor.

Abone ol

Çin'de açıklanan resmi veriler, yıllık ekonomik büyüme oranlarının iki çeyrek dönemin ardından artmaya başladığına işaret ediyor.

Ulusal İstatistik Bürosu'nun açıkladığı rakamlara göre Temmuz - Eylül aralığında yıllık ekonomik büyüme oranları yüzde 7,8'i buldu.

Bu veriler, Çin'in, 1999'dan beri en düşük yıllık büyüme hedefi olan yüzde 7,5'i tutturabileceği şeklinde yorumlandı.

Çin'in ihracata dayalı ekonomisi, başta ABD ve Avrupa olmak üzere, tüm dünya genelindeki talep azlığından zarar görmüştü.

Çinli liderler, uzun vadede iç tüketime dayalı ve daha sürdürülebilir bir büyüme yakalamayı istediklerini söylüyor.

İktisatçılar, Pekin'in bu yıl başlarında ilan ettiği bir dizi ekonomik önlemin etkilerinin gözlenmeye başladığını söylüyor.

Ancak BBC'nin baş ekonomi muhabiri Linda Yueh, Çin'den gelen verilerin her zamankinden daha çok soru işaretleri yarattığına dikkat çekiyor.

Çin ekonomisindeki canlanmanın ne kadar sürdürülebilir olduğu konusunda da görüşler muhtelif.

Konut fiyatları, son sekiz aydır hükümetin bu piyasası yatıştırma çabalarına rağmen artmaya devam ediyor.

Kimi iktisatçılar, Çin'de Mart ayında iktidara gelen yeni liderlerin fiyat artışına, ekonomik büyümenin yavaşlaması sebebiyle şimdiye dek göz yumduklarına dikkat çekiyor.

Kimi tahminlere göre Çin'deki yatırımların dörtte biri konut piyasasında gerçekleşiyor. Bu da konut piyasasını büyüme söz konusu olduğunda en önemli sektörlerden biri kılıyor.

Bununla beraber fiyatlarda devam eden artış, arzın talebin çok önüne geçtiği bir 'emlak balonu'na yol açabileceği yolundaki kaygıları da körüklüyor.