BIST 9.555
DOLAR 32,45
EURO 34,49
ALTIN 2.470,38
HABER /  DÜNYA

Çin'de 400 milyon kişi o lehçeyi konuşamıyor

Ülkede her 10 kişiden 3'ünün, Çin'in resmi dili "Mandarin'' lehçesini konuşamadığı ortaya çıktı.

Abone ol

Çin'in resmi ve ortak dili "Mandarin" olarak da bilinen "Putonghua" lehçesini 400 milyon Çinli konuşamıyor.

Çin Eğitim Bakanlığı verilerine göre, nüfusun 1,3 milyar olduğu Çin'de her 10 kişiden 3'ü, ortak dil anlamına gelen "Putonghua" lehçesi, diğer adıyla ''Mandarin'' ile iletişim kuramıyor.

Bakanlık, ülke nüfusunun yüzde 30'unun Putonghua'yı konuşamadığını, lehçeyi konuşabilen yüzde 70'lik kesimde de 10 kişiden sadece birinin Putonghua'yı doğru ve akıcı kullanabildiğine işaret etti.

Çin tarafından 1955 yılında resmi dil olarak kabul edilen Putonghua lehçesi, Pekin'de kullanılan geleneksel lehçeye dayanıyor. Çin’deki diğer etnik azınlık kültürlerin ve bölgelerin de Mandarin’den çeşitli derecelerde ayrılan kendine özgü lehçeleri bulunuyor. 

Ülkenin birçok bölgesinde insanlar kendi lehçe ve dillerini kullanırken, bunlara en büyük örnek Guangdong ve Hong Kong bölgesinde konuşulan Kantonca gösteriliyor. Zira ülkede aynı etnik milliyete mensup olanlar bile bölgesel farklar nedeniyle "Putonghua" lehçesi dışında iletişim kurmakta güçlük çekiyor.

Çin'de farklı kültürler ve dil lehçeleri arasındaki iletişim engellerini kaldırmak amacıyla Putonghua'nın okullarda ve kamuda kullanılması etkin şekilde destekleniyor. Ancak hala birçok Çinli günlük hayatta kendi yerel lehçesini kullanmaya devam ediyor.

Diğer yandan geçen hafta, ülkedeki üniversite mezunlarının yüzde 70'e yakınının Çince dil yeterlik sınavından geçer not alamadığı açıklanmış, gençlerin Çince yazımında bilgisayar klavyesi ve cep telefonu ekranını kullandığı için karakter yazımını unuttukları belirtilmişti.