BIST 9.539
DOLAR 32,45
EURO 34,50
ALTIN 2.469,40
HABER /  DÜNYA

Çin'de 13 Uygur Türk'ü idam edildi!

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde 13 Uygur Türk'ü Çin'in kararıyla bölücü oldukları iddiasıyla idam edildi.

Abone ol
Çin'in kuzeybatısında bulunan Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde 13 kişinin, "terör faaliyetleri düzenlemek, kasten adam öldürmek ve kundaklama" gibi iddialarla idam edildiği bildirildi.
 
Şinhua ajansının haberine göre, bölgedeki Aksu, Turfan ve Hotan vilayetlerinde Yüksek Halk Mahkemesi'nin onayıyla yedi farklı davada yargılanan, Ahmetyasin Sadık ve Abdulcelil Matinasır'ın da aralarında bulunduğu 13 kişinin idam cezası infaz edildi.
 
Ölüm cezaları infaz edilen kişilerin, "terör saldırıları düzenleyerek emniyet güçleri, kamu yetkilileri ve sivilleri öldürdüğü, karışıklık çıkararak toplum huzurunu ciddi ölçüde tehdit ettikleri" iddia edildi. 
 
Cezası infaz edilenler arasında, geçen yılın haziran ayında Lukçün kasabasında, 24 kişinin öldüğü karakol baskınının sorumlularının da olduğu öne sürüldü. Diğer şüphelilerin ise 2012 yılının şubat, mayıs ve haziran aylarındaki üç farklı şiddet olayından sorumlu oldukları ifade edildi ancak bunların kimliklerine ilişkin ayrıntılara yer verilmedi.
 
Davalarda yargılananlara "şiddet eylemleri düzenlemek, terör, kasten adam öldürme, kundaklama ve yasa dışı patlayıcı madde üretimi" gibi suçlar isnat ediliyordu. 
 
Diğer yandan eyaletin başkenti Urumçi'de bugün karar duruşması yapılan davada da Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda geçen yıl beş kişinin ölümüne neden olan saldırıyı planlamakla suçlanan üç kişiye ölüm cezası verildiği açıklanmıştı.
 
Çin, bu ve benzeri davalarda şüphelilerin yargılama sürecine ve isnat edilen suçlara ilişkin ayrıntılı bilgileri kamuoyu ile paylaşmıyor. Ülkede, "bölücü" oldukları iddia edilen kişilerin aldıkları cezalar ve ceza infazları, sadece resmi medya kanalıyla kısıtlı şekilde duyuruluyor.