BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,81
ALTIN 2.412,41
HABER /  DÜNYA

Çin yönetimi Hong Kong'a ayar verdi

Çin yönetimi Hong Kong'taki bağımsızlık yanlısı iki milletvekilini saf dışı sıraktı.

Abone ol

Çin, bağımsızlık yanlısı iki milletvekilinin Hong Kong Yasama Konseyi’nde yemin krizine neden olması ve konseyin işleyişini engellemesinin üzerine duruma müdahale etti.

Ülkenin en üst düzey yasama organı Çin Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK) Daimi Komitesi, Hong Kong'un Temel Kanunu’nun 104. maddesine şerh düştü ve oy birliğiyle kabul etti.

KAMU GÖREVİNDEN DE MEN EDİLECEK

Buna göre, yemin metninde yer almayan kelimeleri kasıtlı şekilde kullanan milletvekili adayının yemini geçersiz sayılacak ve söz konusu kişi, Temel Kanun'da belirlenen kamu görevinden de men edilecek. 

Uzmanlar, Çin'in 104. maddeye şerh düşerek Hong Kong Yasama Konseyi'ndeki bağımsızlık yanlısı milletvekillerini saf dışı bıraktığını söyledi. 

Bağımsızlık yanlısı milletvekilleri Yau Wai-Ching ve Leung Chung-hang'in, 2 Kasım'daki yemin töreninde metne bağlı kalmaması ve Çin'e hakaret etmesi üzerine Yasama Konseyi'nde arbede çıkmıştı. Arbedede 6 güvenlik görevlisi yaralanmıştı. Kolluk kuvvetlerinin konsey salonuna girmesi üzerine oturuma ara verilmişti. 

Hong Kong'daki demokrasi ve özgürlük yanlıları, Pekin'in Hong Kong üzerinde siyasi baskıyı artırdığını ileri sürerek iki yıl önce "Şemsiye" adı altında kitlesel eylemler düzenlemişti. 

Hong Kong, 1898'de imzalanan "kira sözleşmesiyle" uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilmişti. İmzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Kong'a 2047 yılına kadar Çin'e sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak "tek ülke, iki sistem" politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı tanınmıştı.